Seuraa 
Viestejä140

Israelin äänestäjät antoivat PM Benjamin Netanyahulle vakuuttavan voiton tiistain [17th 03.2015] vaaleissa vastoin viimeisiä ennusteita ja jopa ovensuukyselyitä.  Voittajaksi ennustettu Siionistinen Unioni voitti kaavailujen mukaisesti 24 paikkaa lisäten paikkamääräänsä kolmella.  PM Netanyahulle kaavailtu tappio muuttui äänestyspäivänä ylivoimaiseksi voitoksi 30 uuden Knessetin jäsenellä.  

Netanyahu suuntasi kampanjansa haukkamaisen oikeiston äänien varmistamiseen;  hän veti tukensa kahden-valtion mallilta, kieltäytyi hyväksymästä Palestiinan valtiota ja lupasi lisätä (siirtokunta-)asutusta itä-Jerusalemiin sen lisäksi että olinjonaiemmin polttanut välejään presidentti Obamaan mm tämän Iran-politiikan takia.  Vaalipäivänä Netanyahu varoitteli arababien tulevan bussilasteittain äänestämään vasemmistohallitusta valtaan. Likainen ja ehkä rasistisenakin pidetty taktiikka oli tuloksekas: Likudille siirtyi noin 150 000 muiden oikeistopuolueiden kannattajaa sementoiden Netanyahun aseman Israelin oikeiston kiistattomana johtajana.

Tulokset:

Party Votes % Seats +/–   Likud 984,966 23.40 30 +12   Zionist Union 786,075 18.67 24 +3   Joint List 443,837 10.54 13 +2   Yesh Atid 370,850 8.81 11 –8   Kulanu 315,202 7.49 10 New   The Jewish Home 283,559 6.74 8 –4   Shas 241,200 5.73 7 –4   Yisrael Beiteinu 215,083 5.11 6 –7   United Torah Judaism 211,826 5.03 6 –1   Meretz 165,292 3.93 5 –1   Yachad 125,106 2.97 0 New   Ale Yarok 47,156 1.12 0 0   Arab List 4,537 0.11 0 New   The Greens 3,429 0.08 0 0   We are all
friends Na Nach 2,502 0.06 0 0   U'Bizchutan 1,977 0.05 0 New   Hope for Change 1,519 0.04 0 0   Economy Party 1,050 0.02 0 0   Flower Party 943 0.02 0 New   Pirate Party of
Israel
941 0.02 0 0   Brit Olam 886 0.02 0 0   Living with Dignity 562 0.01 0 0   Or 503 0.01 0 0   Democratura 243 0.01 0 New   Social Leadership 223 0.01 0 0 Invalid/blank votes 43,869 1.04 Total 4,253,336 100 120 Registered voters/turnout 5,881,696 72.36 Source: CEC

Uusi hallitus

Presidentti Reuven Rivlin yritti ennen vaaleja pohjustaa Likudin ja Siionisti Uninionin yhteishallitusta siinä kuitenkaan onnistumatta. Teoriassa myös keskusta-vasemmistolainen enemmistöhallitus olisi mahdollinen arabilistan ja molempien keskuspuolueiden tuella.  Itse arvelen kuitenkin Likudista eronneen Moshe Kahlonin saavan Netanyahulta niin hyvän tarjouksen, että hän valitsee oikeistohallituksen.

Rauhanprosessi?

Yhdysvalloissa EU:sta puhumattakaan Netanjayun jyrkkä linja Lähi-idän konfliktiin on herättänyt pelkoja täydellisestä umpikujast joka saattaisi johtaa Israelin vastaisiin sanktioihin. 

Vaalien jälkeisessä haastattelussa (NBC News) PM Netanyahu onkin pyrkinyt loiventamaan sanomisiaan ettei hän halua yhden-valtion ratkaisua vaan pysyvän rauhanomaisen kahden-valtion ratkaisun. Itse pidän kahden-valtion mallia mahdollisena. Pysyvämmälle sopimukselle on olemassa jo liki valmiit pohjat sitten Beilin-Abu Mazen suunnitelman (1995) aina Olmertin ehdotukseen (2008) saakka. (molemmat suunnitelmat löydettävissä pääblogini document library -osiosta)

Päätelmiäni

Arvioni on että vaalien jälkeinen oikeistohallitus jatkaa aiempaa Palestiinapolitiikkaa eli mitään neuvoteltuja ratkaisuja ei olisi tulossa; yhteishallitus Siionisti Unionin kanssa saattaisi johtaa muodollisiin rauhankeskusteluihin. Sen sijaa keskusta-vasemmistolainen hallitus saattaisi jonkinlaisen sopimuksen aikaansaadakin. Mikäli rauhanneuvottelut eivät ala tai epäonnistuvat totuttuun tapaan on aina olemassa mahdollisuus yksipuolisiin toimiin jotka Israelin osalta voisivat tarkoittaa pääsetlementtien liittämistä virallisestikin Israeliin turva-aidan taakse ja siirtokunta-asutuksen vetäminen näin muodostettavaan Israeliin. Mielestäni tämäkin ratkaisu olisi status quo’ta parempi koska tällöin vastuu länsirannan arabiväestöstä siirtyisi kokonaan Palestiinalaishallinnolle perustaa se sitten alueelleen valtion tai ei.

Mielestäni nytkin tulisi muistaa että historiallisesti Likud on ainut puolue joka on vetäytynyt Israelin haltuunsa saamilta alueilta: PM Menachem Begin teki näin Siinain osalta 1982 ja vuonna 2005 PM Ariel Sharon yksipuolisesti vetäytyi Gazan kaistaleelta. Optimistinen puoleni vertaisi mielellään nykytilannetta kymmenen vuoden takaiseen.  Ariel Sharon oli sotasankari ja tunnettu haukkamaisesta asenteestaan; hänen asemansa oli vahva - kuten nyt Netanyahulla - niin vahva että hän uskalsi tehdä rohkean ja voimakkaasti vastustetun ratkaisun.  Olisiko Benjamin Netanyahusta nyt samaan vaikkapa sopimaan Palestiinalaishallinnon kanssa -67 aseleporajoille palaamisesta (neuvoteltujen maanvaihtojen jälkeen).  Jää nähtäväksi osoittautuuko tämä optimismini utopiaksi - toivottavasti ei.

[Aiheesta laajemmin kirjoituksessani  Knesset 2015: Post-Election Notes   Aritikkeli julkaistu alunperin Ariel -sivustolla] 

Olen bloggari jonka kiinnostuksen kohteita ovat konfliktit ja tarinoiden toinen puoli, alueista huomioni saavat Balkan, MENA ja erityisesti Serbia sekä Israel. Pääblogini on Conflicts By Ari Rusila (http://arirusila.wordpress.com). Olen myös käynnistänyt Ariel -sivuston, joka taustoittaa Israelin politiikkaa, puolustusta ja yhteiskuntaa (pl uskonnolliset teemat) suomen kielellä.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Toope
Seuraa 
Viestejä29758

Saattaa olla liian älyllinen aihe Tiede-foorumille. Maailman johtavat politiikan ja historian tuntijatkaan eivät tuota solmua osaa avata.

En todellakaan pidä Netanyahun politiikasta, joka on tavallaan liian kompromissihalutonta. Toisaalta ymmärrän sen, koska eihän arabiosapuolilla ole ketään, joihin voisi luottaa. Fatah tai Hamas, luottaisiko joku noihin? Syyria, Egypti? Libanon, hah!

Jordania lienee ainoa suht. luotettava neuvottelukumppani, mutta sekin on sidoksissa arabisukulaisiinsa.

Ymmärrän Israelilta sen, että status quo on parempi, kuin muutos, koska muutoksen seurauksista ei ole minkäänlaista ennakkonäkemystä. Mitä tahansa voi tapahtua? Siksi kai Israelissa monet haluavat pitää tilanteen entisellään, vaikka tietävät, ettei se johda ratkaisuun. Nykytilanteen ylläpitäminen on silti se turvallisin vaihtoehto. Muutos voi johtaa Syyrian kaltaiseen tilanteeseen...?

"Ruotsikin oli pirullinen maa ennen kuin tajusivat tuon monikulttuurin. Peppit ja Lindgrenit ovat niin eilispäivää." Pommit ja etnojengit? Uusi normaaliko?
"Ei ole tärkeää, kuka tai mikä hallitus lopettaa huonon maahanmuuton Suomeen. Pääasia on se, että joku sen lopettaa."
"Minä kun tyhmänä luulin, että median moniarvoisuus olisi arvokasta, eikä valtamedian samanmielisyys?"

John Carter
Seuraa 
Viestejä23059

Asiallinen kirjoitus aiheesta. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että todennäköisin vaihtoehto Netanyahun agendan tuntien on, että siirtokuntarakentamista tullaan jatkamaan, tavoitteena laajentaa Israelin valtion aluetta mahdollisimman pian, ennen kuin kansainvälisen yhteisön painostuksesta Israel joutuu taipumaan uusiin neuvotteluihin. Netanyahulla on tällä hetkellä myös pelko siitä, että pääliittolainen USA ei olekaan tukemassa Israelia enää YK:ssa, jonka vuoksi Israel ei tule enää todennäköisesti välttymään sanktioilta.

YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmat 446, 452, 465 ja 471 pitävät näiden siirtokuntien perustamista ja laajentamista Geneven sopimuksen vastaisina ja katsoo niiden olevan laittomia. Myös ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch katsovat siirtokuntien olevan kansainvälisen oikeuden vastaisia. Netanyahun agendan ja vaalilupauksien perusteella Israel ei tule kannattamaan kahden valtion mallia ja rauhanprosessia missään tapauksessa, vaikka Netanyahu muuta väittäisikin. Netanyahu ja Sharon ovat aina pelanneet kaksilla korteilla taiteillessaan sisäpolitiikan ja kansainvälisenyhteisön ristipaineessa.

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Toope
Seuraa 
Viestejä29758
John Carter

Netanyahu ja Sharon ovat aina pelanneet kaksilla korteilla taiteillessaan sisäpolitiikan ja kansainvälisenyhteisön ristipaineessa.

Joo, tosin kaksilla korteillahan arabiosapuoletkin ovat pelanneet. Esitetään länsimaille rauhantahtoa esittäen samalla omilleen Israelin tuhoa hakevaa politiikkaa. Ei kai se ihme ole, jos Israel ei arabeihin luota? Ovatko arabimaat esittäneet mitään, joka luottamusta Israelin hyväksymiseen herättäisi?

"Ruotsikin oli pirullinen maa ennen kuin tajusivat tuon monikulttuurin. Peppit ja Lindgrenit ovat niin eilispäivää." Pommit ja etnojengit? Uusi normaaliko?
"Ei ole tärkeää, kuka tai mikä hallitus lopettaa huonon maahanmuuton Suomeen. Pääasia on se, että joku sen lopettaa."
"Minä kun tyhmänä luulin, että median moniarvoisuus olisi arvokasta, eikä valtamedian samanmielisyys?"

Viimeaikojen keskustelluin

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat