Kommentit (1)

JNieminen
Seuraa 
Viestejä81

Tämä kolumni muuten ei ole ihan ajan tasalla. Teen liukenemisessa lämpötila ei vaikuta ainoastaan siihen miten nopeasti teestä liukenee aromiaineita, vaan myös siihen MITÄ liukenee.

Tietyt aromiaineet käyttäytyvät kuin rasvat - tai suorastaan ovat rasvaliukoisia, eli ne eivät missään vaiheessa liukenisi kylmään veteen. Veden lämpötila saa myös ne lämpenemään, jolloin niiden olotila tai viskositeetti muuttuvat ja ne sekoittuvat veden kanssa.

Toinen lukiofysiikassa vähemmän tunnettu ilmiö ovat aistein havaitsemattomat olotilan muutokset. Aine voi pysyä sulamispisteen ja kiehumispisteen välisissä lämpötiloissa koko ajan nesteenä, mutta tietyissä lämpötiloissa se on ikään kuin olotilassa neste-A tai neste-B. Nämä molemmat ovat olotilana nestemäisiä, mutta muilla keinoin havaitaan jokin muutos esimerkiksi sähkönjohtavuudessa tai liuotinominaisuuksissa.

Myös kiinteillä aineilla on olotilojen välisiä olotiloja. Esimerkiksi suprajohtavat aineet muuttuvat suprajohtaviksi tietyn lämpötilan alla, vaikka ne kaiken aikaa olisivat kiinteässä olotilassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämän vuoden keskustelluin

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat