Seuraa 
Viestejä11498

Muutama viikko sitten tuli dokumentti missä oli tutkittu apinoiden oikeudenmukaisuutta. Apinoille tarjottiin eriarvoisia palkintoja samasta tehtävästä. Apinat jotka olivat omissa yksityisissä häkeissään ottivat paremman palkinnon ja jatkoivat toimintaa välittämättä muiden nurinasta. Luonnollisessa elinympäristössä ,jopa alfa uros ei suostunut ottamaan parempaa palkintoa samasta tehtävästä.

Se mikä on mielenkiintoista on, että toimiiko ihminen samoin, toisin sanoen muuttuuko ahneeksi ja on epäoikeudenmukainen, jos elinympäristö ei ole luonnollinen ? Nyt kun suurimma osalla väestöstä on juuri tuo yksityinen oma tila, joka on hyvin uusi asia ja siten epäluonnollinen. Niin voisiko olla että arava standard on lisääntyvän itsekkyyden ja henkisen pahoinvoinnin taustasyy ?

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Kommentit (7)

Keijona
Seuraa 
Viestejä11498

[quote author="BCK" time="07.04.2015 klo 20:33"]

Prisma: Eläinten ymmärrys (1 pv 3 h jäljellä)  Jakso 3/3 Kesto: 49 min

Kuvaamasi kohta on ajassa n. 39:05.

[/quote

 

Sama asia esiintyi siinäkin lyhyesti , mutta kysymyksessä oli eri dokkari, voi olla että  näkemäni ohjelma tuli National Geografikilla.

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä28211

Keijona lienee tuossa hypoteesissaan ainakin itsekkyyden osalta oikeassa. Ilmiö tai ainakin analoginen ilmiö sille on havaittu mm. nettikeskusteluissa:

"The third theory focuses on the lack of social context cues in online communication. The theory claims that CMC [computer-mediated communication] users have no clue as to their relative status, and norms for interaction are not clear, so people tend to become more self-centered and less inhibited." -Wikipedia

Eli jos luonnollinen sosiaalinen ympäristö otetaan pois, me muutumme itsekkäämmiksi ja rohkeammiksi(?) Ja kuten tiedetään, että yhteisöllisyys lisää ihmisten hyvinvointia vähentämällä stressiä (oma viestini, jossa myös lähteitä tiedolle), voisi spekuloida, että itsekeskeisyys puolestaan lisäisi yhteisöllisyyden puutteen vuoksi juuri pahoinvointia, eli että Keijona olisi mahdollisesti oikeassa molempien hypoteesiensa kanssa.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä28211
Keijona
BCK

Prisma: Eläinten ymmärrys (1 pv 3 h jäljellä)  Jakso 3/3 Kesto: 49 min

Kuvaamasi kohta on ajassa n. 39:05.

 

Sama asia esiintyi siinäkin lyhyesti , mutta kysymyksessä oli eri dokkari, voi olla että  näkemäni ohjelma tuli National Geografikilla.

Ainakin Georgian osavaltion yliopiston psykologian professori Sarah F. Brosnan on tutkinut kädellisten oikeudenmukaisuudesta myös tuota piirrettä. Tässä Brosnanin luento aiheesta "Responses to inequity in non-human primates" kolmannella kotimaisella vuodelta 2013.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Keijona
Seuraa 
Viestejä11498

Verkkaisesti soljuu keskustelu aiheesta, auttaisiko sohaisu ampiaspesään. Kysymyksessä on käsittääkseni tabu.

Eläimiä on myös muokattu fyysisesti, että heistä saataisiin pois luonnolisia piirteitä, esim dobermanneilta typistettiin häntä, etteivät voi sitä heiluttaa, joka on ystävällisyyden ilmaisua. Moinen toiminta on nyt onneksi kiellettyä eläimiltä, mutta ihmiselle vielä sallittua uskonnollisin perustein. Mediassa leimataan kehoa muokkaavien uskontojen edustajia rahanahneiksi ja toista väkivaltaisiksi. Onkohan olemassa tutkimuksia miten ihmisen fyysisten ominaisuuksien muokkaaminen vaikuttaa käyttäytymiseen. Ainakin tässä tapauksessa on kysymyksessä on niin tärkeä ja paljon ihmisen toimintaan vaikuttava elin, että jotain vaikutusta varmasti on. Ihmiset ovat kasvaneet erilaisissa ympäristöissä, ja elinympäristö varmasti vaikuttaa luonteeseen ja käyttäytymiseen.Pohjanmaalla kasvaneet kun katsovat ympärilleen niin kaikki mitä on näköpiirissä on saavutettavissa kohtalaisen nopeasti kun korkeita esteitä ei ole. Ja pohjalaisesta luonteenpiirteestä kuvastuukin että kaikki onnistuu kun vain yrittää, Vuoristossa asuvalla näköpiirissä olevien asioiden saavuttaminen voi kestää kuukausia, joten luonteesta muodostuu varmasti erilainen.Ihmiset muuttavat ja matkustavat nykyaikana paljon, tästä aiheetuu helposti kulttuurien ja eri arvomaailmojen  konflikteja, hyvä olisi jos ihmisten käyttäytymiseen ja luonteeseen vaikuttavia tekijöiden syistä voidaisiin keskustella avoimisti, sillä sitäkautta erilaisuuden hyväksyntä on helpompaa.

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä28211

Uskonnollisena tai traditionaalisena rituaalina leikellään miehiltä esinahka ainakin muslimilasten ja juutalaislasten keskuudessa sekä tapa on myös varsin yleinen Yhdysvalloissa lasten tapauksessa (voi olla muuallakin mutta en tiedä). Kyseinen toimenpide ei estä miehiltä seksuaalisen nautinnon kokemista joskin toimenpide ehkäisee sitä jonkin verran.

Naisten tapauksessa ympärileikkauksesta on puolestaan enemmän tai vähemmän massiivista haittaa seksuaaliselle onnistumiselle: "Results showed that the 80% who were circumcised, complained more significantly of dysmenorrhea (80.5%), vaginal dryness during intercourse (48.5%), lack of sexual desire (45%), less frequency of sexual desire per week (28%), less initiative during sex (11%), being less pleased by sex (49%), being less orgasmic (39%), and less frequency of orgasm (25%), and having difficulty reaching orgasm (60.5%)" -Female genital mutilation and its psychosexual impact.

Miesten sukupuolielinten ympärileikkaaminen tekee ilmeisesti seksuaalisen nautinnon saamisesta hieman ympärileikkaamattomia vaikeampaa (vaatinee mahdiollisesti rajumpaa seksiä kun normaalisti suojatut ja herkkyytensä sen vuoksi säilyttävät alueet suojaamattomina "karaistuvat"), mutta ei aiheuta samanlaisia ongelmia kuin naisille. Eli vaikutus seksuaaliseen kehittymiseen lienee miehillä lievempää.

Mutta tosiaan mikäli seksuaalinen kehitys (seksuaalisuuden portaat) joiltain osin häiriintyy "Tämä voi johtaa erilaisiin ongelmiin. Nuorelle voi kehittyä huono itsetunto, hän voi tulla helpostikaltoinkohdelluksi ja hänen tietonsa seksuaalisuudesta ja seksuaaliterveydestä muodostuvat vääriksi tai virheellisiksi. Ongelmat ilmenevät nuorilla esimerkiksi riskikäyttäytymisenä. Aikuisuudessa portaiden harppominen voi ilmetä kyvyttömyytenä tasavertaiseen parisuhteeseen taiseksuaaliongelmina." - Jos portaita puuttuu

Ja vaikka lainaus koskee seksuaalisuuden kehittymistä, seksuaalinen kehitys häiriintyy ympärileikatuilla ainakin sen loppupäässä. Ympärileikattujen tapauksessa ihminen joutuu myös elämään läpi koko elämänsä seksuaalisena rampana, mikä mahdollisesti myös ylläpitää ongelmallista tilannetta. Tietysi kyse voi olla kuten muissakin vammoissa, että sen kanssa oppii elämään ilman, että se paljoa haittaisi arkirutiineja, mutta koska vamma on melkolailla tarpeton, sukupuolielinten muu kuin lääketieteellisin perustein tehty leikkely olisi syytä saada loppumaan alaikäisiltä. Aikuiset leikelköön itseään sen minkä lystää.

Tietysti eri kulttuureihin liittyy myös lävistysten ottaminen ja muunlainen kehon muokkaaminen jo nuorella iällä, mutta koska nämä harvoin aiheuttavat pysyvää haittaa aiheuttavaa vammaa, tuskin ne kovin paljoa vaikuttavat käyttäytymiseen ainakaan negatiivisesti, kunhan nyt vain ovat yksi sosiaalinen ulottuvuus ihmisessä lisää. Voidaan tietenkin kysyä, onko kehon muokkaamisessa mitään järkeä ylipäätään, mutta esimerkiksi koska lävistykset painivat mahdollisten haittojensa kanssa ihan eri sarjassa kuin sukupuolielinten silppominen painii, mitään mustavalkoista joko-tai -kantaa kehon muokkaamiseen ei tarvitse välttämättä ottaa.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Keijona
Seuraa 
Viestejä11498

Jep, Aikuiset tehköön keholleen mitä haluavat jos se ei aiheuta vahinkoa muille, mutta lasten keho täytyisi säilyttää koskemattomana ellei leikkauksiin ei ole terveydellisiä perusteita.

 

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat