Seuraa 
Viestejä1112

Minkälaiset olisivat hyvät vaelluskengät? Onko normaali kumisaapas hyvä, entä vaellussaappaat?

Tai sitten esim. salomon xa pro -tyyliset vaiko vielä pitempi vartiset? Miten pitkä varren tulisi olla, mikä olisi hyvä merkki ja malli?

  • ylös 1
  • alas 2

Sivut

Kommentit (24)

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Mä ostin käytetyt intin maihinnousukengät. Mukavat jalassa ja hintakin oli kohtuulliset 15 eur. Ja kestää. Pienemmät lammet voi ylittää ihan kävelemällä ja sukat säilyy kuivina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Käymäseltään olen käyttänyt kotimaisen valmistajan työmaihareita, joissa kalvopinnoite, nirunarut ja vetoketju. Tehtaita taitaa olla 2 eri nimellä Pohjanmaalla. Samaan hintaan tulee läpiastuntasuoja, kärkikovike, öljynkestävyys ja antistaattisuus. Sietää sateisessa maastossa kulun, mutta rajallisesti uittamista.

Pitää myös muistaa hyvän villa/akryyli saapassukan autuaallisuus.

- Ubi bene, ibi patria -

2367
Seuraa 
Viestejä6960

Itse olen tykästynyt Meidlin vaelluskenkiin, ehkä koska lesti on jaloilleni sopiva. Goretex-kalvo tekee kengästä mukavan eli aika hengittävän mutta vedenpitävän melkein ympäri vuoden, eli ei hiosta liikaa nk. kumisaapas. Poikkeuksena ehkä kesän helteet, jolloin mikä tahansa jalkine hiostaa. Suomen talvessa vaelluskengät voivat olla kyllä liukkaat, vaikka niisä onkin syvä kuvio pohjassa. Aivan kesällä ehkä matalavartiset vaelluskengät olisivat kivoimmat, ja aivan talvella ehkä korkeavartisimmat. Itselläni on ollut vain keskikorkeita, eli jonkinlainen kompromissi.

Jos lampsii kumisaappaissa, voisin kuvitella, että hyvät vaellussukat voisivat olla mukavat, pysyvät hyvin paikallaan. Talvikumisaappaiden irroitettava vuori voi olla hyvä juttu, ja jos talvikumpparit hankki, ehkä kandee samalla ostaa ylimääräiset vuorit, kun ne kuitenkin kastuvat tai kostuvat? 

Vierailija

MIetin myös noita Meindelin tunturisusia/ohtoja, millainen hankinta ne mahtaisivat olla? VOiko varsi olla liian pitkä?

Emmie
Seuraa 
Viestejä31

Riippuu käyttötarkoituksesta. Jos lähtee pitkälle vaellukselle kosteisiin olosuhteisiin (paljon soistuvaa maata puroja ja sateen uhka) on kumisaapas (+villasukkalisä) ylivoimaisesti paras koska se on nopea kuivattaa. Jos käyttö rajoittuu kuiviin olosuhteisiin, vaelluspoluille ja metsäteille on vaelluskenkä mukava. Coretex-suojattu kenkä kestää pientä kosteutta, mutta ei jatkuvasti märkiä olosuhteita eikä sitä kastuttuaan saa mitenkään leiriolosuhteissa kuivaksi. Armeijassakaan ei nahkasaapasta tietääkseni käytetä maastossa, mutta lienee ihan toimiva ja ainakin kestävä popo. On toki asia erikseen kannattaako ostaa vanhat, jo linttaan astutut jalkineet, eli onko ne kovin terveelliset jalalle? Jalkasieni pesii niissä helposti ja kengän painumat voivat kipeyttää vähitellen lihaksia asentovirheestä johtuen. 

Olen omistanut noin kymmenet vaelluskengät ja niiden käyttöominaisuudet ovat poikenneet toisistaan paljon joten asiantuntija-apu on paikallaa. Materiaalit, kenkien tukevuus ja pohjan ominaisuudet vaihtelevat kovasti eri merkeillä ja malleilla. Yhden kotimaisen kenkäni pohjat olivat niin jäykät, että tuntui kuin olisi laudat naulattu jalkapohjiin. Luulin, että ne notkistusivat käytössä, mutta niin ei käynyt vuosienkaan jälkeen vaikka käytin kenkiä välillä päivittäin. Niiden pohja oli myös hyvin liukas talvikelillä ja märillä kallioilla. Monilla merkeillä oli taas tilanne aivan toinen, eli toimivat erittäin hyvin.

Yleisesti vaelluskenkä suojaa nilkkaa nyrjähdykseltä paremmin kuin lenkkarit tai kumisaappaat. Korkea varsi on makuasia.

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845
Emmie

Yleisesti vaelluskenkä suojaa nilkkaa nyrjähdykseltä paremmin kuin lenkkarit tai kumisaappaat. Korkea varsi on makuasia.

Just toi on ollut primääri juttu, ennen kännyköitä yms. ja nykyäänkin verkon ulkopuolella, missä ei voi soittaa apuvoimia kun nivelsiteet, rutsahtaa. Tai pahempaa. Maiharin esi-isä suunniteltiin joskus laskuvarjohyppääjille, ettei niiden nilkka sanoisi ruts.

Militaaripuolelta löytyy paljon hyvää kamaa vaatimattomille. Taskurahalla.

- Ubi bene, ibi patria -

Mr Bauglir
Seuraa 
Viestejä1835

Aikalailla kaikki jo sanottukin, se nyt vielä että mitä jyrkempään maastoon menet niin sitä jäykempi kenkä. Ja jos eka kertaa vaelluskenkiä ostat niin osta ne ihan alan liikkeestä osaavan myyjän avulla, ei netistä sokkona vaikka halvemmalla saakin. Ja sitten ne kannattaa ajaa sisään ajan kanssa ja huolella, siis jos olet jollekin pidemmälle vaellukselle menossa.

Oikeiston ja vasemmiston erohan on nykyisin taantumuksellisuus ja uudistusten halu.-Puuhevonen-
Verkkomedia ja Venäjän ääni ovat asiallisia ja antavat oikeata tietoa. -pinklin1-
Huumekauppaa ei säätele mikään lainsäädäntö -:)lauri

milktoni
Seuraa 
Viestejä14

En voi kuin suositella aikanaan ite ostamia Lundhags Foresteja. Siinä on ruotsalainen kehittäny hyvän ja simppelin vaelluskengän.

Nilkkaosa on jotain kumia, jonka ideana on ilmeisesti kulumiskestävyys. varsi on nahkaa ja sisäpuolella ei ole mitään ylimääräsiä vuorikerroksia. Ylipäätään jos kenkä on hyvin tehty, ei gore-texistä ja muista kalvoista ole mitään hyötyä, vaan vedenpitävyys saavutetaan nahan kyllästämisellä. Korkea (tai keskikorkee)varsi on välttämätön vaelluskengissä; havunneulaset ja vesi ym pysyy paremmin kengän ulkopuolella ja jossain määrin myös tukee nilkaa.

Yllä mainitun mallin ainoa huono puoli on ollut tuskatuttavan pitkä sisäänajojakso. Jopa pari vuotta ja satoja kilometrejä laitto uskon koetukselle, varsinkin kun rakkoja tuppas tuleen sukkavalinnoista huolimatta.

Kengät kannataa kyllästää ite tehdyllä ihmelankilla. Kuusenpihkasta, tervasta, lanoliinista ja mehiläisvahasta keitetään jäykänoloista tahnaa, joka levitellään nahkaan lämmitettynä ulko- ja sisäpuolelle kauttaaltaan.

2367
Seuraa 
Viestejä6960
karahka

MIten nupukkinahkaisia kenkiä tulisi hoitaa, millaisilla aineilla?

Tuo kannattaa kysyä retkeilykaupasta, josta toivottavasti ostat vaelluskenkäsi (jos ostat). Muistaakseni niille oli ihan omat tökötit, ja muistaakseni kengät kannattaa suojakäsitellä heti ensialkuun, mutta en ole varma.

Lisäys.  

http://www.partioaitta.fi/nahkaisten-vaelluskenkien-hoito

Vaelluskengille suunniteltu vesipohjainen vaha tai mehiläisvaha ei heikennä kalvollisten kenkien hengittävyyttä. Valjasrasvat tai vastaavat tukkivat helposti kalvon ja heikentävät näin hengittävyyttä. Ne saattavat myös pehmentää nahkaa liikaa, jolloin kengän tukevuus voi huonontua.

---

Tuo pitkävartisuuden hyöty, että suojaavat nilkkaa, on kyllä merkittävä, ja myös suoja risuja yms. vastaan. Riippuu siitä kyllä, kuinka muhkeat pohkeet ovat, sopivatko ne kaikkein korkeavertisimmat ollenkaan. Sovittaa tietysti pitää, nimenomaan vaelluskenkiä, koska jalan muotoja on monenlaisia, ja koska nimenomaan vaelluksilla istuvuus korostuu, kun rasitus on normaalia kovempaa sekä matkan että kantamusten takia. Kengät eivät saa puristaa mutta eivät myöskään hölskyä jalassa eivätkä olla liian pitkät kärjestä (tekee kömpelöksi) tai lyhyet (aiheuttaa varpaiden virheasentoja mm. vaivasenluita).

Voisin kuvitella, että ylimääräiset pohjalliset lisäävät käyttömukavuutta, koska varapohjalliset voi laittaa kostuneiden tilalle. Vai mitä mieltä on raati? Itse en ole varsinaisilla pitkillä rinkkavaelluksilla ollut, vain päivämatkoilla (ja muutamilla pidemmillä melontavaelluksilla). Itse olen pärjännyt paukkupakkasillakin vain yksillä paksuilla vaellussukilla Meidleissani (nyt taitavat olla kolmannet menossa). Joku ehkä voi haluta sen verran väljyttä, että kenkään mahtuu kahdet sukat (sisemmät ohuemmat). Käsittääkseni tällä tavalla ehkäisee rakkoja parhaiten, kun sukat liikkuvat toisiaan vasten. Kunnon sukat ovat tärkeät, etteivät mene ruttuun ja aiheuta hankautumia.

Kumisaappaissa en se vika, että niitä ei saa yleensä nilkoista kireäksi, ja ne (aiemmin mainitun tukemattomuuden lisäksi) voivat siksi hölskyä ikävästi. Eräs ystäväni, joka vaeltelee paljon, vannoo goretex-jalkineiden (ja -vaatteiden) nimeen. En kyllä tiedä, vältteleekö hän sitten soisia maastoja.

Vierailija

Kiitos vain vastauksista, eiköhän sitä jonkinlaiset kengät jo näillä vinkeillä saa. Toki lisää tietoa vaelluskengistä otetaan vastaan tähän ketjuun.

 

Mr Bauglir
Seuraa 
Viestejä1835
karahka

Kiitos vain vastauksista, eiköhän sitä jonkinlaiset kengät jo näillä vinkeillä saa. Toki lisää tietoa vaelluskengistä otetaan vastaan tähän ketjuun.

 

Kannattaa kävellä muutama kilometri ennenkuin sovitat niitä kenkiä, jalat turpoavat ja näin saat paremman tuntuman miltä ne siellä vaelluksella tuntuvat.

Oikeiston ja vasemmiston erohan on nykyisin taantumuksellisuus ja uudistusten halu.-Puuhevonen-
Verkkomedia ja Venäjän ääni ovat asiallisia ja antavat oikeata tietoa. -pinklin1-
Huumekauppaa ei säätele mikään lainsäädäntö -:)lauri

Vierailija
Emmie

Armeijassakaan ei nahkasaapasta tietääkseni käytetä maastossa, mutta lienee ihan toimiva ja ainakin kestävä popo. 

Kyllä käytetään. Omana varusmiesaikana maihari oli maasto- ja marssikenkänä. Tosin pitemmillä marsseilla (+30 km) sai käyttää vaihtoehtoisesti lenkkaria ja kosteaan metsään pantiin kumppari. Mutta käytännössä kaikki tetsaukset meni maiharilla.

Hyvä kenkä. Ei mittään vikkaa vikkaa vikkaa vikkaa, sitte kun rakot parani ja kenkä oli ns. sisäänajettu.

Intissä on muuten hauskaa se, että maihari on ainoa varuste, josta on saatavilla myös naistenmalli. Muuten mennään samoilla munahalkiokalsareilla ja tetsareilla, mutta maihariin on saatavana myös naistelesti.

Itellä oli palvelusmaiharit miesten lestillä ja lomamaiharit oli naistenmallia.

Vierailija
asdf

^Oih. Näkispä joskus naisen intin kalsareissa.

Pitkissä vai lyhyissä? Entä runkkupuvussa? 

hcesar
Seuraa 
Viestejä13039
Vatkain

Pitkissä vai lyhyissä? Entä runkkupuvussa? 

Kaikki on todella seksikkäitä, mutta runkkupuku mulla oli mielessä. Nyt vasta muistin, että sehän on eri asia kun kalsarit.

Vierailija
Emmie

Riippuu käyttötarkoituksesta. Jos lähtee pitkälle vaellukselle kosteisiin olosuhteisiin (paljon soistuvaa maata puroja ja sateen uhka) on kumisaapas (+villasukkalisä) ylivoimaisesti paras koska se on nopea kuivattaa. Jos käyttö rajoittuu kuiviin olosuhteisiin, vaelluspoluille ja metsäteille on vaelluskenkä mukava. Coretex-suojattu kenkä kestää pientä kosteutta, mutta ei jatkuvasti märkiä olosuhteita eikä sitä kastuttuaan saa mitenkään leiriolosuhteissa kuivaksi.

Allekirjoitan tämän.

Itse olen käyttänyt tähän vuoteen asti aina kalvokenkiä, mutta seuraava jalkine on vaellussaapas. Syystä että olen lopen kyllästynyt kosteikkojen/soiden ylityksessä välttelemään jokaista lätäkköä jonne jalkine vähän tukevammin uppoaa. Samoin matalampien purojen ja jokien ylitykset on mukava tehdä kengät jalassa.

Tuntureissa ja muutenkin kuivemmilla seuduilla kaivan rinkasta lenkkarit joilla matka taittuu mukavasti.

Molemmille niin kalvokengille kuin vaellussaappaille on käyttötarkoituksensa (ja tietyissä piireissä myös hyvin agressiiviset kannatusjoukkonsa). Itse olen päätynyt saappaaseen, koska se sopii omiin tarkoituksiin paremmin.

ROS
Seuraa 
Viestejä101

Lapissa itselläni toimivat hyvin Vikingin Gore-Tex vaelluskengät. Keskikorkeat, ei-saapasmalliset, joten tukivat kohtuullisesti nilkkojakin epätasaisessa maastossa tunturissa. Kahlattiin suon ja tunturipuron yli ja olin yllättynyt kun sukat psysyivät täysin kuivina.

Kannattaa pyrkiä kävelemään uusilla kengillä mahdollisimman paljon ennen varsinaista vaellusreissua jotta ehtisivät muovautua jalkaan. Näin saat todennäköisesti jalkojen kannalta paljon miellyttävämmän patikointireissun.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat