Kommentit (4)

kfa
Seuraa 
Viestejä2517

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00626

Lainaus:
[...] Eniten kohua parin viime vuoskymmenen aikana on herättänyt vCJD (v = variant). Tämän todettin 1990-luvun puolivälissä tarttuneen Britanniassa nautatuotteiden syömisen kautta. Naudoissa tauti pääsi syntymään kun niitä tehoruokittiin rehulla, jossa oli märehtijöiden kudoksia. Lehmässä tätä prionitautia kutsutaan BSE-taudiksi (bovine spongiform encephalopathy). Tilanteeseen reagoitiin nopeasti teurastamalla 160 000 nautaa ja kieltämällä teurasjätteiden käyttö hyötyeläinten ruokinnassa. Koska tauti kehittyy vasta kuukausia tai vuosia tartuttavan naudanlihan syönnistä, alkuun pelättiin että huolimatta ripeistä ehkäisytoimista jopa 200 000 ihmistä tulisi sairastumaan vCJD:iin. Todellisuudessa tapauksia on todettu kuluneina 20 vuotena 177 Britanniassa ja 46 muissa maissa. 2010-luvulla on todettu enää 6 sairastunutta.

Suomeen tauti ei ole levinnyt, eikä sen nykysin ravintoeläinten seurannoin ja rehusäätelyin odoteta leviävänkään. Tautiin sairastuneet ovat olleet nuoria aikuisia, keskimäärin 30-vuotiaita. Alkuoireet ovat usein psykiatrisia: masennusta, ahdistuneisuutta ja apatiaa. Monilla on ollut raajoissa kipu- tai harhatuntemuksia. Varsinaiset neurologiset oireet ovat ilmaantuneet vasta kuukausia ensioireiden jälkeen. Taudin kulku on hitaampi kuin sCJD:n. Vääjäämätön kuolema on seurannut keskimäärin 14 kuukauden kuluttua sairastumisesta.

Riskiarvioista tuo pienin artikkelin kirjoitusvuonna 2002 esitetty 63 kpl näyttää olevan paljon lähempänä havaintoja (luokkaa 230) kuin villit arvaukset sadoistatuhansista sairastuvista. Yllä oleva lainaus Terveyskirjaston puolelta on vuodelta 2014.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
kfa
Seuraa 
Viestejä2517
vorrester

Linkissä kanadan todettuja tautitapauksia vuosittain. Eli söivätten tautista lihaa viimeisen epidemian aikana.

Todetut/kuolleet

Kanadan tilastojen mukaan tautisen lihan syönnistä aiheutuneita "hullun lehmän taudin" eli vCJD aiheuttamia kuolemantapauksia vuosina 1994 - 2015 on yhteensä 2kpl. Kaikenkaikkiaan erilaisiin aivoihin iskeviin prionitauteihin kuolleita eli enimmäkseen sporadisia sCJD tapauksia on samassa ajassa yhteensä 730 kpl.

Prionitautiin kuollaan mutta syy on pääsääntöisesti muu kuin naudanlihasta saatu tartunta. WHO:n sivulla on lisää aiheesta:

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs180/en/

Näyttää vCJD tarttuvan verensiirrosta ainakin muutamien vuosien ajan ennen taudinkantajasta havaittuja neurologisia oireita. Tämä vuodelta 2006:

http://www.who.int/bloodproducts/cs/TSEPUBLISHEDREPORT.pdf

Vanha jäärä
Seuraa 
Viestejä1578

Lueskelin silloin tilanteen ollessa ajankohtainen joitakin tarinoita BSE:stä. Suurin syy tuohon epidemiaan oli todellakin teurasjätteiden ja etenkin eläinten aivojen ja selkäytimen käyttö rehuna. Jonkin verran spontaaneja, muista syistä aiheutuneita tartuntoja on todettu vuosittain jopa villieläimissä.

Uuden-Guinean ihmissyöjissä oli taannoin havaittu kurutautia, joka on jokin variaatio prionitaudista ja jonka ilmeinen lähde oli heimon tapoihin kuulunut  vainajan aivojen syönti.

Joten ei kannata syödä etenkään oman lajinsa aivoja, vaikka tätä Hannibal Lecter -tyypin elokuvissa on jopa hehkutettu.

Vanha jäärä

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat