Kommentit (11)

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5372

Vastaavasti, miksi kaksi makua yhdistettynä maistuu tavattoman hyvältä, vaikka osat itsessään maistuisivat pahalle? Esimerkiksi, tuore kaakao maistuu yksinään kammottavan pahalta, mutta kun sen yhdistää sokeriin ja maitosokeriin, niin se maistuu kammottavan hyvältä.

Vastaavasti, makaroonilaatikko ilman ketsuppia on lähes syömäkelvotonta. Onko tässä kyse opitusta mausta, koska varhaislapsuudessa makaronilaatikko + ketsuppi oli ensimmäinen suosikkiruokani?

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Julius
Seuraa 
Viestejä279

Ketsuppi tappaa kaikki muut maut!

Kokeilkaapa tuoreita (tai nyt talvella pakastettuja) mansikoita ja mustapippurijauhetta hieman niiden päälle.

 

Maistuu aivan... Enpä sanokaan, maistakaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
ID10T
Seuraa 
Viestejä3329

Lainaus:
Tuntemiamme perusmakuja on viisi: makea, suolainen, hapan, karvas, ja umami.

UMAMI??? Mikä ihmeen maku se on? Löysin kyllä termin wikipediasta, mutta siellä määritelty "herkullinen maku" tai "miellyttävä, ruokahalua herättävä maku" on käsitteenä niin ympäripyöreä, että umami kattaa lähes kaikki maut, jotka jollain tapaa maistuvat hyvältä. Ei kovinkaan eksaktia tiedettä...

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047

Miten niin ei maistu hyvältä? Ruuassa on monesti yhdisteltynä 10 eri makua ja ne maistuvat aivan taivaalliselle.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Ueberweg
Seuraa 
Viestejä1218
ID10T
Tuntemiamme perusmakuja on viisi: makea, suolainen, hapan, karvas, ja umami.

UMAMI??? Mikä ihmeen maku se on? Löysin kyllä termin wikipediasta, mutta siellä määritelty "herkullinen maku" tai "miellyttävä, ruokahalua herättävä maku" on käsitteenä niin ympäripyöreä, että umami kattaa lähes kaikki maut, jotka jollain tapaa maistuvat hyvältä. Ei kovinkaan eksaktia tiedettä...

No voit miettiä, miten eksaktisti voitaisiin luonnehtia muita perusmakuja sellaiselle, jolle ne ovat tuntemattomia.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
ID10T
Tuntemiamme perusmakuja on viisi: makea, suolainen, hapan, karvas, ja umami.

UMAMI??? Mikä ihmeen maku se on? Löysin kyllä termin wikipediasta, mutta siellä määritelty "herkullinen maku" tai "miellyttävä, ruokahalua herättävä maku" on käsitteenä niin ympäripyöreä, että umami kattaa lähes kaikki maut, jotka jollain tapaa maistuvat hyvältä. Ei kovinkaan eksaktia tiedettä...

Melko puhdasta umamia on natriumglutamaatti.

Siis jonkinlainen täyteläisyyttä korostava makuelementti.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Jos makaronilaatikon makua ei halua maistaa ketsupin alta, voinee spruutata sitä ketsuppia suoraan kurkkuunsa ihan ilman mitään laatikoitakaan. Eli en ole koskaan ymmärtänyt sitä ketsuppivimmaa makaronilaatikon kanssa. Silkat makaronit + ketsuppi ymmärrän toki.

Myöskään en ole ymmärtänyt miksi mitä herkullisimmat leivonnaiset pitää uittaa pahassa, ällöttävässä kahvissa ja pilata niiden maku. Mutta tämä johtuu tietysti siitä että en juo itse kahvia (koska se on pahaa), ja en ole itse tietenkään liottanut yhtäkään leivonnaista siinä myrkyssä. Joten en voi tietää miltä se sotku maistuu, mutta jotenkin tuli aikoinaan vähän loukkaantunut olo aina kun paistoi jotain lettuja tai kakun tai korvapuusteja, ja toisen piti sotkea ne kahviin.

***

Umamia muistelisin kutsutuksi lihan tai lihakuution mauksi?

MooM
Seuraa 
Viestejä7544
Aweb
ID10T
Tuntemiamme perusmakuja on viisi: makea, suolainen, hapan, karvas, ja umami.

UMAMI??? Mikä ihmeen maku se on? Löysin kyllä termin wikipediasta, mutta siellä määritelty "herkullinen maku" tai "miellyttävä, ruokahalua herättävä maku" on käsitteenä niin ympäripyöreä, että umami kattaa lähes kaikki maut, jotka jollain tapaa maistuvat hyvältä. Ei kovinkaan eksaktia tiedettä...

Melko puhdasta umamia on natriumglutamaatti.

Siis jonkinlainen täyteläisyyttä korostava makuelementti.

Olen ymmärtänyt, että perusmauiksi on otettu/luokiteltu makuja, jotka ovat selkeästi erilaisia paitsi aistimuksena, myös aistimuksen mekanismeilta. Suolaisuus asititaan natriumionien vaikutuksen kautta, happamuus taas pH:sta (molemmat siis ionikanavien välittämiä). Loput ovat erilaisten G-proteiinien reseptoreiden kautta tulevia signaaleja.

Täällä lisää:

http://en.wikipedia.org/wiki/Taste

Tässä sanotaa myös, että todennäköisesti jossain vaiheessa rasvaisuus tulee kuudenneksi mauksi.

Tuolla

http://www.utdallas.edu/~otoole/PSY_4362/Ch14_Lecture-ff.ppt.pdf

luentomateriaalia aiheesta. Myös luokittelun perusteista ja mekanismeista tarkemmin.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Aweb

Melko puhdasta umamia on natriumglutamaatti.

Siis jonkinlainen täyteläisyyttä korostava makuelementti.

Eli täysin puhdasta. Itämaisessa keittiössä käytettän paljon korostamaan makuja. Itsellänikin on tuota, mutta vähemmän tullut käytettyä - menee helposti liikaa ja luonnollisuus maussa joutuu äkkiä koetukselle. Ei maistu umamille pelkästään nautittuna, mutta yhdistettynä vaikka lihaan tai kasviksiin korostaa mukavasti makuja ja umamille tyypillinen makuaistimus syntyy. Umamia on luonnostaan mm. tomaatissa, lihassa ja kypsytetyissä juustoissa. Aromisuola (se alkuperäinen) sisältää natriumglutamaattia, joka tunnetaan E-koodilla E621. Natriumglutamaatti on todettu turvalliseksi monissa testeissä, mutta sen vastustamisesta on tullut siinä määrin valtaisa netti-ilmiö, että kotimaisetkin valmistajat mainostavat tuotteitaan nykyään "Ei sisällä natriumglutamaattia" - tuoteselostuksessa kuitenkin monesti lukee, että sisältää hiivauutetta, joka on käytännössä samaa ainetta. Eräässä metvurstipaketissakin lukee tuo "ei sisällä natriumglutamaattia", vaikka siinä on lihaa - tullut pari kertaa mieleen kirjoittaa valmistajalle ja tiedustella, että miten ovat natriumglutamaatin poistaneet lihasta vai onko liha poistettu.

Natriumglutamaatille on ominaista buustata makuja, se siis toimii arominvahventeena. Samanlaisia vaikutuksia on myös mm. sinapilla ja varsinkin chilin täysin mauttomilla tulisuuden aiheuttavilla aineilla eli kapsaisinoideilla.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Kokeilkaa pitsamaustettua riisikakkua ja vadelmahilloa. Unohtumaton kokemus.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

jussipussi
Seuraa 
Viestejä44823
Julius

Ketsuppi tappaa kaikki muut maut!

Kokeilkaapa tuoreita (tai nyt talvella pakastettuja) mansikoita ja mustapippurijauhetta hieman niiden päälle.

Maistuu aivan... Enpä sanokaan, maistakaa.

Triviaa mukaan.

Pippureista käytetään mausteeksi sen marjat. Pippureiden maku on sitä voimakkaampi, mitä kypsempi sen marja on. Musta- valko- ja viherpippurit ovat kaikki saman intialaisen pippuriköynnöksen marjahedelmiä.
http://www.maku.fi/artikkelit/maustekoulu-pippurit

Melkein kuin kaksi marjaa...

Tavallisessa kielen­käytössä sitä pidetään marjana, mutta kasvitieteessä yleisesti käytetyn määritelmän mukaan se on epähedelmä, koskahedelmällä tarkoitetaan vain sikiäimestä muodostunutta solukkoa.[2] 
http://fi.wikipedia.org/wiki/Mansikat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat