Seuraa 
Viestejä27432

Minusta tavara on ehkä parempi jos ostaa sellaisen tavaran, mitä on kauan himoinnut ja/tai mikä tulee tarpeeseen. Toisaalta joistain tavaroista saa myös elämyksiä. Ajattelen tätä nyt siltä kannalta, että paras ostos koskaan ikinä maanpäällä on uusi (lukematon) kirja.

Elämykset tuppaa haalistumaan ja ainakin itsellä voimakkaimmat elämykset on olleet sellaisia, joista ei ole tarttenut varsinaisesti maksaa (ulkomailla asuminen opintoihin liittyen, armeija yms.). Mutta toisaalta on kyllä ollut ihan mukavaa vuokrata mökki juhannukseksi, ei siitäkään mitään ole jäänyt varsinaisesti käteen paitsi muistot.

Hämmentää.

Kommentit (10)

MooM
Seuraa 
Viestejä7547

Ei noita voi laittaa paremmuusjärjestykseen, kun hyöty ja ilo on yleensä aika erityyppiset. Joskus tietysti tavara voi olla elämyksen lähde (hyvässä ja pahassa - ja nyt kirjoittaessani huomaan teitynlaisen alatyylisen sivumerkityksen, johon tämä pätee ihan samalla tavalla :P). Joskus tavara vaan on erittäin tarpeellinen ja helpottaa/nopeuttaa arkea ilman sen suurempia fiilistelyjä.

Ostettuja elämyksiä lienee matkustelu "nähtävyyksineen" ja erilaiset järjestetyt/DIY -tekemiset tai palvelujutut. On niissäkin oma viehätyksensä. Ja se arvo, että voi sanoa tehneensä/käyneensä, toisille tämä tuntuu olevan iso juttu. 

Ostin taannoin seinälle ryijyn huutonetistä. Ensimmäisten kuukausien aikana istuksin usein tuijottamassa sitä ja nautiskelin siitä, miten kivalta se näyttää ja miten hyvin se sopii huoneeseen. Nykyisin sitä huomaa harvemmin tietoisesti, mutta edelleen se on yksi tavaroista,  joita pelastaisin ensimmäisten joukossa tulipalosta. Siinä on tavaralla, sen tuottamilla elämyksillä, niiden kestolla ja hinnalla hyvä balanssi. 

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaihdokas
Seuraa 
Viestejä2332

Niin ja näin.

Totta että tavaran ostaminen ja omistaminenkin voi olla elämys. Ja jos toisille tuntuu olevan iso juttu että voi sanoa tehneensä ja käyneensä, niin kyllähän taitaa olla niinkin, että toisille taas tuntuu olevan iso juttu kun voi sanoa omistavansa. Jotkut tavarat eivät tuota sen ihmeempää elämystä hyvinvointivaltiossa elämään tottuneelle, ovat vain osa tavallista arkea. Toiset tavarat taas olisivat aika tyhjiä ilman sitä tuottamaansa elämystä. Vaikkapa CD-levy tai kanootti. Paitsi jos se kanootti ostetaan hyötykäyttöön. Tai jos sillä voi kehua, jolloin tosin kehuminen tuottaa sen elämyksen. Kirjakin on minusta sellainen, että kun se ostetaan, niin oikeastaan ostetaan elämys, ei tavaraa, paitsi jos se ostetaan koristeeksi kirjahyllyyn. Ja voihan kirjan nykyään ostaa aineettomanakin.

Moni tavara siis ostetaan elämyksen takia. Elämyksen voi ostaa ilman tavaraakin, mutta moni tavara on turha ilman tuottamaansa elämystä. Näin kai voisi jotenkin yrittää perustella elämyksen paremmuutta. Olisi kiva myös sanoa, että elämyksen ostaminen on ekologisempaa, mutta ikävä kyllä se ihan niin ei taida olla. Ainakaan minä en ole vielä keksinyt, miten selittää vaikka lentomatka ekologiseksi ostokseksi. (Jos joku tietää, kuulen mielelläni!)

Mutta juttuhan on niin, että vaikka Tiede-lehti ilmeisesti pian kertoo, että paras ostos tutkimusten mukaan on xx, koska sen on todettu tuottavan keskimäärin eniten iloa/hyvinvointia/jotain muuta mukavaa, niin kullekin yksilölle paras ostos on se, joka hälle eniten iloa tuottaa ja johon hän mieluiten rahansa laittaa. Persoona- ja luonnekysymys siis.

Itse muistan jo lapsena olleeni sitä mieltä, että lähdetään mieluummin matkalle kuin ostetaan uusi telkkari. Edelleen johonkin elämykseen laitettu satanen tai pari kirpaisee selvästi vähemmän kuin saman summan laittaminen tavaraan.

Vaikka tietenkin, tämähän varmaan kertoo vain siitä, että koko maailman väestöön suhteutettuna olen rikas ja hyväosainen. Minulla on vakaa katto pääni päällä ja lämmin koti, jossa yllinkyllin elämää helpottavia mukavuuksia. Minulle valinta tavaran ja elämyksen välillä tarkoittaa valintaa television ja ulkomaanmatkan välillä, ei valintaa elokuvalipun ja vesisaavin välillä.

Brainwashed
Seuraa 
Viestejä10764
Vaihdokas
Niin ja näin.

 

Totta että tavaran ostaminen ja omistaminenkin voi olla elämys.

Toiset tavarat taas olisivat aika tyhjiä ilman sitä tuottamaansa elämystä. Vaikkapa CD-levy tai kanootti. Paitsi jos se kanootti ostetaan hyötykäyttöön. 

 

Moni tavara siis ostetaan elämyksen takia. Elämyksen voi ostaa ilman tavaraakin, mutta moni tavara on turha ilman tuottamaansa elämystä. 

 

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat