Kommentit (2)

Kursio
Seuraa 
Viestejä1

Voi voi. Tämä uutinen vie minulta viimeisenkin uskon siihen, että tästä aiheesta (taudin 1-tyypistä) tehtäisiin enää mitään todellista tutkimusta.

 

Perintötekijöiden vaikutus on todettu jo lukuisissa aikaisemmissa tutkimuksissa, mutta toinen, useassa tutkimuksessa todettu tekijä: runsaan ja/tai varhain alkaneen maidon kulutuksen voimakkaasti sairastumisen todennäköisyyttä lisäävä vaikutus, halutaan näköjään aktiivisesti unohtaa. Tilalle pitää sitten keksiä uusia linjoja, ja mikäs sen parempi syntipukki kuin stressi; voin jo kuvitella kuinka kaikki kotipsykologit (miksei oikeatkin) hykertelevät käsiään päästessään toteamaan ja tuomitsemaan! (Sillä kenenkäs muun syytä lapsen stressi olisi, jos ei vanhempien?) Tämän saman uutisen lukijakommenteissa Hesarissa todettiinkin heti, kuinka ‘vanha kansa’ on aina tiennytkin asian olevan juuri näin!

 

(Ovatkohan muuten nykypäivän ihmiset joskus 100 vuoden kuluttua se mystinen ‘vanha kansa’, joka tiesi kaikesta kaiken?)

 

Perintötekijöillä voidaan selittää esiintyvyyden yleistaosa, mutta ne eivät milään selitä sairauden rajua yleistymistä Suomessa; esiintyvyys on kuusinkertaistunut (!) sitten 50-luvun. Voitko tosiaan uskoa siihen, että tällaisen kehityksen keskeinen syy voisi olla ‘vaikeat kokemukset’? Kun kehitys on kaiken lisäksi ollut tappavan tasaista, noin 4 %:n kasvua vuosittain, vuosikymmenestä toiseen.

 

Entäs tämä sitten: Jos kaksi henkilöä A ja B omaavat samantasoisen geneettisen riskin, ja vain B sairastuu, niin miten objektiivisesti todennetaan, että hänen kokemuksensa lapsena ovat olleet ‘vaikeampia’ kuin A:lla?

 

Tai tämä: Lapset sairastuvat nykyisin yhä nuorempina, usein jo alle 4-vuotiaina. Kuinka traumaattisena tuon ikäinen elämän ylipäänsä kokee, ellei sitten kohtalona ole ollut syntyä johonkin todelliseen perhehelvettiin - joita sentään on murto-osa kaikista perheistä. Hiekkalaatikolla nyt ei vielä maailmantuskaa podeta, ja ainakaan omat tuttavat, joilla on diabetesta sairastava lapsi, eivät millään tavalla kategorisesti poikkea muista tuntemistani ihmisistä.

 

Mm. suomalaisessa vertailututkimuksessa on todettu, että kun geneettinen riski on olemassa, niin puoli litraa maitoa päivässä (eli suositeltu määrä!) nostaa 1-tyypin diabeteksen puhkeamisen riskin kolmen- tai jopa viisinkertaiseksi. Samansuuntaisia tuloksia on saatu muissakin maissa. Ks. esim:

http://www.laakarilehti.fi/files/nostot/2013/nosto12_3.pdf

 

En jaksa uskoa, että tämän maitotekijän unohtuminen ja uudet tutkintasuunnat johtuvat silkasta typeryydestä, kyllä taitaa olla kaupalliset syyt takana. Surullista.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Hyvin oivallettu. Vika on kasvatuksessa!

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat