Seuraa 
Viestejä702

 

Esitinkin muinoin salaliittoteoreetikot –ketjussa ajatuksen valtion pankkimonopolista lääkkeeksi toistuviin finanssikriiseihin. Mutta tämä keskustelu ei kuulu sinne, joten ajattelin perustaa aiheelle oman ketjun.

 

Pankkimonopoli ehkäisisi finanssikriisejä siten, että sen voittovarat päätyisivät kattamaan valtion budjettia sen sijaan, että ne menisivät finanssikeinotteluun, johon liikepankkien voitot tuntuvat päätyvän.

Pankkimonopoli muodostuisi säätämällä laki, jonka mukaan ainoastaan valtiolla on oikeus harjoittaa pankkitoimintaa Suomessa. Tällöin nykypankkien asiakkaat olisivat enemmän tai vähemmän pakotettuja siirtämään talletuksensa perustettavaan valtionpankkiin.

Monopolipankkia puoltaisivat mielestäni ainakin seuraavat seikat:

 

- Yhteinen etu:

Pankkiirina valtio on pankkitoiminnan voittojen lisäksi kiinnostunut lainanantopolitiikassaan myös mahdollisimman ripeästä mutta terveestä talouskasvusta . Talouskasvu tietää verotulojen kasvua, ja verotulothan ovat valtion rahoituksen perusta.

 

- Kilpailun hyödyttömyys:

Vapaa kilpailu ei tuota pankkitoiminnassa samanlaista etua kuin ”normaalissa” liiketoiminnassa. Normaalistihan kilpailu pakottaa yritykset tuottamaan  parempia tuotteita entistä halvemmalla. Pankkitoiminnassa kuitenkin tuote on raha, eikä rahaa voi tuotekehittää. Niinpä pankkitoiminnan ainoa hyöty on se, että se pitää korot matalina. Valtionpankki taas pyrkisi pitämään korot terveen talouskasvun kannalta optimitasolla.

- Skaalaetu:

Perustuen ”suuruuden ekonomiaan” valtionpankki voisi olla jopa halvempi kun nykypankit. Kun nykyiset pankit korvautuisivat yhdellä kokonaisuudella, päästäisiin päällekkäisyyksiä karsimaan radikaalisti. Esimerkiksi pienehköllä paikkakunnalla tarvittaisiin vain yksi valtionpankin vähän isompi konttori, kun siellä nykyään on vierekkäin OP:n Dansken ja Nordean konttorit. Sama rationalisointi ulottuisi hallintoon, tietojärjestelmiin jne.

- Raha:

Sokerina pohjalla tulisi tietysti miljardi pari valtionpankin voittovaroja valtion budjettiin vuosittain. Ei tekisi ollenkaan haittaa kestävyysvajeelle.

 

Metal heart
Metal heart
Lifeless piece of steel!

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat