Seuraa 
Viestejä9265

Olen jonkin aikaa pyöritellyt mielessäni sellaista ajatusta, että mahtaako laji aina olla sopeutunut johonkin? Jos laji esim vaihtaa maisemaa tietyn ajan välein, niin, ettei se ehdi täysin sopeutua mihinkään näistä olosuhteista, niin mikä on lopputulos? Voisin kuvitella, että jonkinlainen ongelmalaji, jolle ei ole määriteltävissä luonnollisia elintapoja tai elinympäristöä. Olisiko pohjoisen ihminen yksi tällainen "laji"? Ja voihan tätä asiaa tarkastella myös yksilön kohdalla: tarkoitus olisi alunperin kulkea ilman kenkiä, mutta kun niitä on koko ikä käytetty, ei aikuisena jalat kestäkään enää kengättömyyttä, tulee vaivoja. Mutta niitä ilmenee myös kenkien kanssa, koska emme olleet tarkoitettu niihin. Eli siinä vaiheessa teki mitä teki, vaivoja tulee. Pitää rakentaa hirveät pehmustetut tukimekanismit sinne kenkiin ja kaikkea, tavallaan tekniikan avulla korjata tuo ongelma. 

Mietin juurikin meitä ihmisiä, että miten määritellä, mikä meille suomalaisille oikeastaan olisi luonnollista elämää? Sekö mitä se oli Afrikassa, vai se mitä se oli kivikaudella, joku metsästäjäkeräilijätyyppinen, vaiko nykyinen? Kaikkien noiden sekoitus? Ei mikään? Itse kallistuisin siihen, että meille ei voi määritellä luonnollista elämäntapaa, olemme sopeutumisvaiheessa ja osittain jo sopeutuneet (vaalea iho), mutta emme kuitenkaan täysin. Jollekin krokotiilille on helpompi määritellä luonnollinen elämäntyyli, kun se on pysynyt suht samanlaisena niin monta miljoonaa vuotta.

Eli, jos näin on, niin olemme "tuomittuja" kärsimään sopeutumisvaiheen kaikista pikku iloista? Esim. ilman aurinkoa ei saa tarpeeksi D-vitamiinia ja jos ottaa aurinkoa niin iho palaa ja tulee ihosyöpä. Tasapainoilu noiden välillä on joskus vaikeaa. Siis yritän vain sanoa, että voisiko olla, ettei jollekin lajille löydy sellaista yhtenäistä elintapaa, jossa välttyisi vaivoilta? Eli miten eli, saattaa keho olla sitä mieltä, ettei tämä ole oikein. Mites ravinnon suhteen, kuka tietää mitä meidän pitäisi syödä? Entä jos mikään ruoka ei sovi kunnolla elimistölle, koska se ei ole juuri nyt sopeutunut yhtään mihinkään ruokavalioon?

くそっ!

Kommentit (5)

loppe
Seuraa 
Viestejä145

Kiinnostava kysymys, varsinkin kun pienen miettimisen jälkeen oivaltaa, että on oltava paljonkin eläinrotuja tai - lajeja, joiden ympäristö ei mitenkään ole voinut pysyä samana miljoonia vuosia. Jos nyt ajatellaan, että evoluutio yleensä edellyttää tällaisia aikavälejä.

 

rka1
Seuraa 
Viestejä39

Voisko ajatella, että evoluutio on kuin kvanttitietokone, se kokeilee kaikki vaihtoehdot ja joka kierroksella parhaiten sopeutuvat jatkavat. Maapallon muuttuvat olosuhteet asettavat rajat joihin on sopeuduttava ja siinä evoluutio käyttää kaikki vaihtoehdot. Huonosti sopeutuvat poistuvat.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Reifengas
Seuraa 
Viestejä4469

Sopeutumattomuus on evoluution voima.

Kun vallitsevat olosuhteet äkkiä muuttuvat, syystä taikka toisesta; niin jokin sopeutumattomien ryhmä tulee yllättäen sopeutuvimmaksi.

Ei se sen vaikeampaa ole.

Rinnan rikkahat ajavat,
käsityksin köyhät käyvät.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä61903

Ronron kirjoitti:
Olen jonkin aikaa pyöritellyt mielessäni sellaista ajatusta, että mahtaako laji aina olla sopeutunut johonkin?

"Mullistava luolalöytö 78 000 vuoden takaa paljastaa: Sisu oli Homo sapiensin menestyksen salaisuus'

...Tutkijoiden mukaan löytö vahvistaa kasvavaa näyttöä siitä, että Homo sapiens eli nykyihminen pystyi mukautumaan erilaisiin ympäristöihin, kun laji liikkui Afrikassa ja Euraasiassa. Heidän mielestään sopeutuminen sekä selvitymiskeinojen kehittäminen ovat olleet elinehto lajin säilymiselle."

https://tekniikanmaailma.fi/mullistava-luolaloyto-78-000-vuoden-takaa-pa... .

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat