Seuraa 
Viestejä69

 

Laitan kaksi olut tölkkiä (4,5 %) samaan aikaan pakastimeen ja otan myöhemmin ne myös yhtä aikaa pois. Toisen laitan jääkaappiin ja toisen avaan. Avattu olut on pirun kylmää, mutta yhtään jäähileitä ei muodostu. 30-45 minuutin kuluttua avaan jääkaappiin nostetun tölkin ja siihen muodostuu runsaasti jäätä.

 

Miksi näin?

 

Nyt kun on kysymys tölkeistä eikä läpinäkyvistä pulloista, niin en pysty sanomaan tapahtuuko tuo jäätyminen jo jääkaapissa vai vasta heti avaamisen jälkeen, niinkuin käy liian pitkäksi aikaa pakastimeen unohtuneelle alijäähtyneelle oluelle. Oli kummin tahansa, niin vaikuttaa että olut jatkaa kylmenemistään pakastimesta oton jälkeen plus asteisessa jääkaapissa.

 

 

Kommentit (10)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vanha jäärä
Seuraa 
Viestejä1572
Tietämyskone

Paineenlaskustahan tuossa on kysymys. Teeppä tölkkiin reikä ennen pakkaseen laittamista, niin ei jäädy enää avattaessa.

Tuohon voi sanoa, että sellaiset paineenmuutokset, jotka juomatölkeissä tapahtuvat, eivät asiaa selitä. Jäätymispisteen merkittävä aleneminen vaatii nimittäin melkoisia paineita.

Mietojen juomien alkoholi- tai hiilidioksidipitoisuuskaan ei asiaa sen kummemmin selitä, sillä molemmilla on hyvin vähäinen vaikutus.

jako

No mutta miksi se ensimmäisenä avattu tölkki ei jäädy?

Kyse on kokonaan alijäähtymisestä, joka on epästabiilisuusilmiö, minkä takia kahden purkin koeaineiston perusteella ei asiasta voi mitään sanoa. Muutama laatikko tölkkejä pakastamalla voisi jotain säännönmukaisuutta löytyä, tai sitten ei.

Vanha jäärä

Tietämyskone
Seuraa 
Viestejä198
Vanha jäärä

Tuohon voi sanoa, että sellaiset paineenmuutokset, jotka juomatölkeissä tapahtuvat, eivät asiaa selitä. Jäätymispisteen merkittävä aleneminen vaatii nimittäin melkoisia paineita.

Mietojen juomien alkoholi- tai hiilidioksidipitoisuuskaan ei asiaa sen kummemmin selitä, sillä molemmilla on hyvin vähäinen vaikutus.

Miten lienee? Ainakin lämpötilaa on siis mahdollista alentaa paineen avulla.

 

 

 

01000101 01001110 01001001 01000001 01000011

jako
Seuraa 
Viestejä69

Väittäisin että saan tuon ilmiön tapahtumaan joka kerta kahdellakkin tölkillä, kunhan ensin testailen sen verran että minkä aikaa noita tölkkejä on syytä pitää pakastimessa. Uskoisin että toisen tölkin jääkaapissa pito ei ole niin tarkkaa ja vaikkapa 45 min on hyvä.

Ja tietenkin "väittäisin" ja "uskoisin" sillä tässä on koejärjestely minun makuuni. Ei muuta kun testailemaan.

On tuo neljästä viiteen kertaa tapahtunut ihan sattumalta.

Opettaja
Seuraa 
Viestejä1983

Tästäpä saat hyvän (teko)syyn lipitellä kaljaa pitkin päivää. Tosin oikea tieteentekijä tietysti kaataisi oluet viemäriin kokeen lopuksi.

Mutta mittaa nyt aluksi sen kaljasi lämpötila heti kun saat "korkin" auki.

Lämpötila ja mahdolliset jäätymiset tietysti riippuvat siitä, kauanko tölkki on pakastimessa ollut, mutta tämähän antaa hyvän syyn systemaattiseen kokeiluun.

Tosin jääkaapissa lämpötila vaihtelee lievästi sanoen paljon. Aivan jäähdyttävän seinän pinnassa on pakkasta, joten jos tölkki on siinä kiinni tai aivan lähellä, niin sehän jäätyy ihan luonnollisesti. Mutta kokeilemallahan tämäkin selviää.

Vanha jäärä
Seuraa 
Viestejä1572
Opettaja

Tästäpä saat hyvän (teko)syyn lipitellä kaljaa pitkin päivää. Tosin oikea tieteentekijä tietysti kaataisi oluet viemäriin kokeen lopuksi.

Mutta mittaa nyt aluksi sen kaljasi lämpötila heti kun saat "korkin" auki.

Lämpötila ja mahdolliset jäätymiset tietysti riippuvat siitä, kauanko tölkki on pakastimessa ollut, mutta tämähän antaa hyvän syyn systemaattiseen kokeiluun.

Tosin jääkaapissa lämpötila vaihtelee lievästi sanoen paljon. Aivan jäähdyttävän seinän pinnassa on pakkasta, joten jos tölkki on siinä kiinni tai aivan lähellä, niin sehän jäätyy ihan luonnollisesti. Mutta kokeilemallahan tämäkin selviää.

Lisäksi nesteen alijäähtyminen on vieläkin epämääräisempi ilmiö. Pelkkä alilijäähtyneen tölkin kopsauttaminen pöytään saa sisällön pikaisesti jäähileeksi. Siksi suositan tarkan robotin asentamista tölkkien yhtälaiseen käsittelyyn laatikon, pakastimen ja jääkaapin välille, jotta tuloksista saadaan vertailukelpoiset.

Vanha jäärä

jako
Seuraa 
Viestejä69

"Lisäksi nesteen alijäähtyminen on vieläkin epämääräisempi ilmiö. Pelkkä alilijäähtyneen tölkin kopsauttaminen pöytään saa sisällön pikaisesti jäähileeksi. Siksi suositan tarkan robotin asentamista tölkkien yhtälaiseen käsittelyyn laatikon, pakastimen ja jääkaapin välille, jotta tuloksista saadaan vertailukelpoiset."

En usko että on merkitystä käsitteleekö pulloja/ tölkkejä pumpulihansikkain vai kopotteleeko pöytään. Kun sisältö on alijäähtynyttä niin eihän se silti jämähdä ennenkuin korkki avataan ja toisaalta korkkia tai tölkkiä on mahdoton avata niin etteikö jäätyminen nyt tapahtuisi.

 

Vanha jäärä
Seuraa 
Viestejä1572
jako

En usko että on merkitystä käsitteleekö pulloja/ tölkkejä pumpulihansikkain vai kopotteleeko pöytään. Kun sisältö on alijäähtynyttä niin eihän se silti jämähdä ennenkuin korkki avataan ja toisaalta korkkia tai tölkkiä on mahdoton avata niin etteikö jäätyminen nyt tapahtuisi.

Kyllä se jämähtää. On omakohtaista kokemusta, kun pudotin avaamattoman, reilusti alijäähtyneen muovisen kivennäisvesipullon lattialle sitä pakastimesta ottaessani. Tietysti alijäähtyneet kaasupitoiset juomat useimmiten jämähtävät pulloa tai tölkkiä avatessa, jolloin kuplat toimivat kiteytymisytiminä.

Tuon jälkeen selvittelin mielenkiinnosta alijäähtymistä enemmänkin. Melkoisen ovela ilmiö. Netistä löytyy jos jonkinlaisia videoita alijäähtymistapahtumista, jos mielenkiintoa asiaan on.

Vanha jäärä

jako
Seuraa 
Viestejä69

Okei.

Täytyy myöntää etten saanut parilla ensi yrittämällä tarkoituksellisesti toistettua tuota. Taisi jäädä pakastus ajat liian lyhkäisiksi vielä, koska jäätymistä ei tapahtunut sen paremmin "tölkki ykkösissä" kuin "tölkki kakkosissakaan"

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat