Valaisinkalusteiden asentaminen
Valaisinkalusteiden asentaminen
Pääsinpä taas remontin jälkeen, jossa osin täydennettiin ja uusittiin sähköjäkin, asentelemaan entisiä ja uusia valaisinkalusteita. Jälleen törmäsin asiaan, jonka olin onnekseni ehtinyt melkein kokonaan unohtaa: valaisinkalusteiden asentaminen on toivotonta äherrystä. Voi olla, että jos asennettavana olisi pelkästään kattoon laitettavia, kaapelistaan roikkuvia palloja, niin homma olisi helppoa, mutta kattoon kiinnitettävien kohdevalaisinryhmien liittäminen on tuskaista ja melkoista kekseliäisyyttä vaativaa puuhaa, joka ei varmaankaan onnistu jokaiselta Pihtiputaan mummolta tai tämän pojaltakaan.
Pääongelmana on yleensä se, ettei valaisinta saa kiristetyksi kunnolla kattokoukkuun: joko kiinnitysruuvit ovat liian lyhyet tai koukku ja valaisimen sähköliitännän sokeripala ottavat toisiinsa kiinni niin, ettei valaisinta saa kiristetyksi kattoa vasten. Eilen onnistuin liittämään kaksi valaisinta, toiseen riitti ruuvien vaihtaminen pitemmiksi, toinen vaati valaisinrasian kannen poistamisen ja valaisimen sähköliitännän siirtämisen toiseen paikkaan.
Tuli vain mieleen, että eivätkö valaisinsuunnittelijat yhtään ajattele, että valaisimen pitäisi olla helposti asennettavissa sekä vanhoihin että uusiin taloihin. Vai onko muotoilu ja valaisimen helppo valmistettavuus ajanut kokonaan asennettavuuden ohitse? Mutta vanhaa insinööriä turha touhu hermostuttaa.
Vanha jäärä
Jassoo, enpä ole moiseen törmännyt helppoja on ollut laitella tähän saakka, tosin keittiöön ostin kaksoisloisteputkivalaisimen jonka tuttu sähköliikken asentaja kävi samaan hintaan tuikkaamassa laipioon.
Epäilen, että minulla on kokemuksessa muutaman kymmenen vuoden etumatka ja samoin asuntojen sähköasennusten sukupolvissa.
Mutta eivät nämä uudet ledivempeleet näytä tilannetta lainkaan parantaneen. Tosin lämmönkehitys on vähäisempää, ja sen kannalta niitä voi asennella huolettomammin. Rakenne on muutoin sitä vanhaa kökköä.
Vanha jäärä
Jos vähänkin tuntuvat nuo sähköasennustyöt epäilyttäviltä, niin kannattaa pyytää sähköurakoitsja apuun.
http://rekisterit.tukes.fi/fi/Urakoitsijat/
Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.
Montako asennusvirhettä löydätte tästä kuvasta:
http://www.tukes.fi/fi/Toimialat/Sahko-ja-hissit/Sahkoalan-vastuuhenkilot-ja-urakointi/
Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.
Eiköhän spottien asentamista varten kattoon asennettu virtakisko ole käytännöllisin ratkaisu. Silloinhan kiskoon liitettävät spotit voidaan aina siirtää ja suunnata haluttuun kohteeseen.
Vaimo ei halua asua konttorissa. Tulee kuulema sellainen katon virtakiskoratkaisusta mieleen.
Ehdotettu on.
Vanha jäärä
Kotioloihin tulisi asentaa perinteiseen tyyliin. Kannattaa ottaa mallia arvotaloista. Ei niissä ole mitään halogeenivaijereita.
Valaistuksen suunnittelu on taitolaji. Määrällä yritetään korvata laatua, kun ei osata.
Minulle tuli suunniteltavaksi hirsitalon sähköt. Ja tilaaja totesi heillä olevan jo valaisinsuunnitelma. Joka paikassa ledispotteja mauton määrä. No minähän sijoittelin hulabaloon lisäksi perinteiset valopisteet järkeviin paikkoihin jakorasioiksi. Poistin valaisinpistorasian symbolit, kun uhosivat ettei tule muita valaisimia. Siirtäköön sähkäri jakorasiat jonnekin käyttökelvottomaan paikkaan ja poistakoot kytkinvaraukset. Kun kyllästyvät levottomaan Las Vegas-tyyliin niin voivat asentaa normaalit valaisimet riippumaan tai sitten roikkumaan ellei rasioita ole siirretty ja kytkinvarauksia "säästetty" pois. Spotit muistuttavat sitten hulluttelusta.
Voin olla vanhanaikainen, mutta tulen levottomaksi levottomista asennuksista. Kartanotyylin varustelu taasen rauhoittaa.
Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula
No se on suunnittelioiden moka kun led-valaisimet ei vahoihin muinais asennuksiin ole niin helposti asennettavissa, ehkä ei kannata väkisin yrittääkään vaan tehdä kokonaisvaltaisempi suunnitelma.
Mutta kun ne ovat yhtä vaikeita asentaa myös nykyisiin, koukullisiin ja valaisinpistorasiallisiin systeemeihin. Sitä en todella ymmärrä, tosin olenhan vain Vanha jäärä.
Vanha jäärä
Kerro mitä itse löysit.
Minä en ainakaan keksinyt muuta, kuin että moisessa kytkentätavassa N ja PE (ja mahdollisen TE) verkkoja on vaikea erottaa toisistaan, jotta voitaisiin mittauksilla varmistaa, ettei noiden verkkojen välillä ole kytkentää toisiinsa muualla kuin päämaadoituskiskossa. Yleensähän N, PE ja TE verkot pidetään erillään ja vasta yhdessä pisteessä kytketään peukalon pasuisilla jumppereilla toisiinsa ja maadoituselektrodiin.
Ehkä kaikki johtuu juuri tuosta.
Vaihdokas kirjoitti: Höh anteeksi. Yläpeukutin vahingossa Max Hunterin kommenttia. Ei olisi ollut aihetta. Sori.