Seuraa 
Viestejä415

Onko mitään muuta keinoa vaikuttaa tuonne hitaasti reagoivaan tunnemuistiin, kuin ehdollistumisen sammuttaminen kertauksilla? Lähinnä alattelen alitajuisten, vahingollisten muistikuvien häivyttämistä tunnemuistista.

Lainauksia:

Posttraumaattisessa oireilussa eri muistisysteemien integraatio ei siis toimi riittävästi. Tällöin erilaiset traumasta muistuttavat tekijät voivat aktivoida implisiittisen muistin (Mäntymaa 2007). Esimerkiksi vauvana hyväksikäytetty ihminen voi joutua syvään epämääräiseen hajoamisentunteeseen yhtäkkisen fyysisen lähentymisen vuoksi. Ihminen ei kykene tällöin muistamaan, mihin oireet liittyvät eikä kykene myöskään ymmärtämään omaa reagointiaan. Tunnereaktiot traumatilanteessa jättävät jäljet tunnemuistiin. Ihminen ei ehkä muista itse traumatilannetta lainkaan, mutta mikä tahansa traumatilannetta muistuttava asia voi laukaista saman kauhun kokemisen kuin alkuperäisessä traumatilanteessa. Hän ei todennäköisesti tajua sitä, miksi kokee näin. (Lehtonen 2003; Saraneva 2006.)

http://www.psykoterapia-lehti.fi/tekstit/lehtovuori110.htm

 

"Habituaatiolla (engl. habituation) eli tottumisella tai siedättymisellä tarkoitetaan sitä, että yksilön reagointiherkkyys toistuvalle uhkaamattomalle ärsykkeelle vähenee. Habituaatio näkyy ihmisissä ja eläimissä muun muassa siten, että yksilöt, jotka ovat eläneet moottoritien, junaradan tai lentokentän lähellä, eivät enää reagoi meteliin – ainakaan yhtä voimakkaasti kuin ne yksilöt, jotka ovat eläneet hiljaisemmassa ympäristössä. Yksilö voi tottua niin paljon ympäristön ärsykkeisiin, ettei enää tule tietoiseksi kyseisistä ärsykkeistä.

 

Habituaatio täytyy erottaa sensorisesta adaptaatiosta (engl. sensory adaptation). Sensorisessa adaptaatiossa aistinsolut turtuvat ärsykkeeseen, eikä ärsykettä siksi enää havaita. Habituaatio on kuitenkin aina keskushermostollinen prosessi – yksilö esimerkiksi kuulee ympäristön äänet ja aivot rekisteröivät aistitiedon, mutta ärsyke ei vaikuta käyttäytymiseen tai tule yksilön tietoisuuteen."

 

http://training.defines.us/?p=177

Kommentit (3)

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

Erilaisia psykoterapioita käytetään, kasittääkseni ainoastaan kognitiivisessa psykoterapiassa käytetään pelkoon, tai pelättävään tilanteeseen, totuttautumista. 

Muita Suomessa käytettyjä psykoterapioita on esim. psykodynaaminen terapia, erilaiset taideterapiat, psykoanalyysi jne.

Hämmentää.

Yoken Suru
Seuraa 
Viestejä426

Kyky unohtaa ikävät tapahtumat on selväjärkisenä säilymisen ehto.

Harmittaa kun kaikki paska raahautuu mukana liian kauan. Onko mitään hyvää keinoa häivyttää negatiivisia asioita muistista?

Alkoholi ei oikein toimi, huomaa kun kuuntelee humalaisten jankkaamista vanhoista jutuista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat