Seuraa 
Viestejä982

Päivän Hesari hehkuttaa "proffaryhmän" Peter Lund et al kirjaa "maamme energia", joka taitaa olla pari vuotta sitten julkaistun raportin päivitys. Tasapuolisuuden vuoksi on syytä tuoda esiin Korhone&Partanen erinomainen arviointi tuosta kirjasta http://kaikenhuippu.com/2015/05/29/kirja-arvostelu-maamme-energia/ 

Suoraan sanoen tuon proffaryhmän retoriikka on kummallista: "Tarvitaan politiikkaa, joka antaa uusille enegiamuodoille mahdollisuuden reiluun kilpailuun markkinoilla". No mielestäni se että tuulisähkölle maksetaan kiinteää syöttötariffia, joka on noin kolminkertainen sähkön markkinahintaan verrattuna, ei ole kovin reilua. Ja aurinkosähkö saa eri tavoin tukea: investointituki, kotitalousvähennys, verohelpotukset. Kaikkiaan uusiutuvaa energiaa tuetaan budjettivaroin yli 200 miljoonalla. Mutta tuskin proffaryhmä tuota tarkoittaa ja jää ihmettlemään mitä vielä tarvittaisiin että kilpailu olisi heidän mielestään reilua.

Kommentit (12)

Tannu Hanskanen
Seuraa 
Viestejä2134

Montakos miljoonaa sinne Talvivaaraan kaivoon onkaan veronmaksajien rahoja kannettu? Mieluummin tuetaan haitatonta ja puhdasta energiaa. Näin säilyy elinympäristö puhtaana ja ihmiset terveenä. Terveistä ihmisistä kasvaa uusia Nokioita.

Diam
Seuraa 
Viestejä2643

Ensin kylläkin tarvitaan tekniiikkaa, joka antaa uusille enegiamuodoille mahdollisuuden reiluun kilpailuun markkinoilla ja sitten saa vedättää, kähmiä ja kieroilla politiikkaa, niin kuin sielu sietää.

Mies kysyi kaiulta: Ostanko Nuhvin vai Majorin? ja kaiku vastasi: VAI MAJORIN!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Näinonnäreet
Seuraa 
Viestejä982

Maamme energia -kirjan arvostelussaan Korhonen&Partanen kysyvät ihan aiheellisesti proffaryhmän motiivien perään: onko kyseessä objektiivinen asiantuntijakannanotto vai pikemminkin lobbaus. Tekijöiden taustoja selvitettäessä paljastuu mahdollisia motiiveja, mm. että yksi on paitsi professori, myös Tuulisaimaan hallituksen varapuheenjohtaja ja osaomistaja. Tuulisaimaalla on toiminnassa yksi tuulipuisto mutta suunnitteilla useita, pitkälti toista sataa MW. Sipilän hallituksen päätös rajata nykyisen ruhtinaallisen syöttötariffin piirissä oleva tuulivoima 2500 MW:iin tulee varmasti karsimaan Tuulisaimaan tulevia hankkeita. Tämä ilmeisesti koetaan "reilun kilpailun" puutteena.

Diam
Seuraa 
Viestejä2643

Vedätysten huipentuma on helsinkiläisratkaisun raju kustannusten karsiutuminen 1 mrd ensin 0.5 mrd ja nyt sitten, kun ei takerruttu keskitettyyn tuotantoon, niin hintaa onkin vain 360 milj. e. Siis tämä huono hyötysuhde koskee vain sähkön tuotantoa, ylilämpöä on työntää vaikka minne.

Kirjoituksessa esitetään Nokian nousun pohjalla olleen NMT, mutta kyllä se oli Otaniemi oikeasti ja yhteiskunnan koulutusavustuksella. Nokialla kyllä satsattiin modeemeihin, mutta alan koulutusta oli lisätty sopivasti hieman ennen. Tänä päivänä rakennustyömaalla heiluvat pihit merkonomit.

 

Mies kysyi kaiulta: Ostanko Nuhvin vai Majorin? ja kaiku vastasi: VAI MAJORIN!

Näinonnäreet
Seuraa 
Viestejä982

Proffien kirjassa todetaan kuinka Suomen mobiilibisnes kasvoi, kun panostettiin kotimarkkinoiden kehittämiseen, ja ehdotetaan että uusiutuvan energian puolella voitaisiin toimia samoin. Kyllähän mobiilitekniikka sai koulutus- ja T&K-tukea, niinkuin uusiutuva energia saa nykyään, mutta kyllä se pääosin kasvoi markkinaehtoisesti. Jos haetaan valtion voimakkaasti tukemia hankkeita elektroniikkapuolella, tulee mieleen Valco, jonka piti valloittaa kotimaiset ja osin myös ulkomaiset kuvaputkimarkkinat. Mutta siinä kävi niinkuin kävi. Ja pahoin pelkään että samalla tavoin käy jos Suomi yrittää massiivisella valtion tuella profiloitua johtavana aurinkoenergiamaana.

Diam
Seuraa 
Viestejä2643

Energiatekniikan koulutuksessa paasataan lähinnä määräysten noudattamista ja innovaatiot rajoittuvat rinnetontin hyödyntämiseen. Säännellään sitä, mitä tehdään, kun pitäisi säännellä sitä, miten tehdään epäpätevien alihankkijoiden laumoilla, mutta se on tehtävä, niin kuin pitää ja siihen ei keskiasteen koulutus riitä. Vaikka insinöörejä koulutetaan hirveästi, niin aineksen on oltava todella keskenkertaista piirtäjää ja assistenttia. tällaisia pitää olla hanketta suunnittelemmassa 30, kun normaalisti muutama ovelampi hoitaa aivotyön noudattamalla hyvää projektikulttuuria, eikä haaskaa energiaa pihistykseen ja kieroiluun.

Mies kysyi kaiulta: Ostanko Nuhvin vai Majorin? ja kaiku vastasi: VAI MAJORIN!

Diam
Seuraa 
Viestejä2643

Helsingin päättäjillä on valtaa ja voimaa viivyttää uusia kilpailuja, ei Nokialla ollut vastaavia vihollisfirmoja kuin Amerikassa.

Mies kysyi kaiulta: Ostanko Nuhvin vai Majorin? ja kaiku vastasi: VAI MAJORIN!

syytinki
Seuraa 
Viestejä9391

Vihreiden - vai oliko se nuhreiden - ajatuksista yksi, jota kannatan on hajautettu energien tuotanto. Tosin en tiedä mitä sillä tarkoittavat. Luultavasti paneeleita ja ropelleja.

Suomessa on jäljellä paljon vesivoimaa, jota halveksitaan. Nykyisen asuinpaikkani lähistölla on 5 - 6 vesimyllyn rauniot kahdessa purossa. Vastaavia puroja on muuten paljon.

Eihän niistä kovin paljon irtoa, mutta aika monesta useampaan rakennukseen. Mitä noista on kokemusta, ei pienvoimalaitoksen rakentaminen paljoa vaadi. Paitsi, jos päästetään muutama kaupunkilaisinsinööri niitä laatimaan ja hienoja vemputtimia lisäilemään.

Suurin ongelma purovoimalan rakentamisessa voivat olla vanhat myllyoikeudet. Nuo vanhat pikkuvoimalat on lisäksi rakennettu ns. maalaisjärkeä käyttäen. Voi olla nykyisin kiellettyä.

Ei se kylläkään paljon vaadi henkilökohtainen tuulivoimalakaan. Tarvittava kama löytyy enimmäkseen romuttamolta. Pihavalot syntyy vanhasta auton laturistakin. Pikkuisen virittelyä ja kunnon puolat niin syntyy anopillekin mukava sähkötuoli.

Ja muuten tuollainen pieni, henkilökohtainen tuulivoimala ei saa tukea, mutta voi olla ihan kannattava, ellei ala liikaa hienostelemaan.

Diam
Seuraa 
Viestejä2643

Tuollainen polttokenno tarkoittaa, että sähköä tulee 3x enemmän kuin lämpöä ja alan dinosaurukset kaatuvat, koska säiliöautot palaavat.

Mies kysyi kaiulta: Ostanko Nuhvin vai Majorin? ja kaiku vastasi: VAI MAJORIN!

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643
syytinki

...

Suurin ongelma purovoimalan rakentamisessa voivat olla vanhat myllyoikeudet. Nuo vanhat pikkuvoimalat on lisäksi rakennettu ns. maalaisjärkeä käyttäen. Voi olla nykyisin kiellettyä.

...

Suurin ongelma on luonnonkierron tärveleminen. Asiaa ei ole ratkaistu, josta syystä on parempi pitää ränsistyneet purovoimalat sellaisina.

Ratkaisu olisi purojen valjastamiselle se, että uoma säilytetään ja osa virtauksesta siirretään putkeen korkeuseroa varten. Myös täyttä virtausta käytettäisiin katkaisemalla voiman tuotto lähes kokonaan tämän tästä.

Putkeen siirto parantaisi muutenkin hyötyjä. Putken alkupäässä tarvitaan vain yksinkertaisia rakennelmia lähinnä roskia estämään.

Muuten on niin, että pienestäkin purosta saa putkittamalla merkittävää tehoa tasaisen varmasti verrattuna tuulivoimaan. Välppäsysteemi ja putki toimivat kymmeniä vuosia. Generaattori toimii kestomagneeteilla tai harjattomalla magnetoinnilla kymmeniä vuosia. Hyvällä konseptilla mainio asia, mutta vaatii taitavaa suunnittelua. Vuorottelukäytöllä luonnonkierron häirintä minimoituu.

Kilowatin voimala syntyy veden avulla helposti. Huomattavasti helpommalla kuin jatkuva teho tuulella. Ei tarvita isoakaan korkeuseroa ja paksua putkea. Putkitus voidaan tehdä näkyville kuten ennenvanhaan puuputket. Vaatimaton lämmöneriste estää jäätymisen jatkuvasti virtaavassa putkessa. Käynnistys ja pysäytys tehdään alkupään lyhyellä lappo-osuudella. Pysäytyksessä päästetään ilma lappo-osaan ja käynnistyksessä ilma imetään pois.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

pmk
Seuraa 
Viestejä1855

Ruuhia (eräänlaisia avokanavia) on käytetty satoja vuosia, esim. Tampereella Näsijärven vettä kuljetettiin Näsijärven tasolla keskellä kaupunkia olevalle vesirattaalle, joka sitten pyöritti tehtaan valta-akselia.

Vesivoimalat ovat tosiaan pitkäikäisiä, Tammerkosken megawattiluokan turbiinit ja generaattorit vaihdettiin muutama vuosi sitten vuosisadan palvelusajan jälkeen.

Mitä tulee pieniin (1 kW) purovoimaloihin, tuohon tarvitaan ainakin 100 l/s vettä metrin pudotuskorkeudella tai 10 l/s 10 m pudotuskorkeudella. Käytännössä enemmän, kun noiden pienoislaitosten hyötysuhteet eivät ole kovin korkeita. Puron luonnollisen virtaaman pitäisi olla moninkertainen ympäri vuoden, ettei pieni ohiotto haittaisi puron luontaista toimintaa.

Lappoperiaatteen käyttö tosiaan yksinkertaisi rakennetta, kun putkea tai ruuhta ei tarvitsi tukea korkeiden telineiden varassa, mutta tietenkään tällä systeemillä ei voi ylittää yli 10 m (käytännössä yli 7 m) estettä koska veden höyrypaine korkeimmalla kohdalla jäisi liian alhaiseksi.

 

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat