Seuraa 
Viestejä451

Jokaisella ihmisiellä on ihmisarvo, mutta mitä jos laskemme yhteen kaikkien maailman ihmisten ihmisarvon? Maailman ihmisten yhteenlaskettu ihmisarvo on valtavan suuri arvo.

Mutta onko se suurempi, kuin Jumalan arvo? Vai päihittääkö Jumalan arvo kaikkien maailman ihmisten yhteenlasketun ihmisarvon?

No. Jos lähdetään Feurbachista, niin hänhän esitti, että ihmiset, yhteiskunnat luovat jumalat, eivätkä jumalat luo ihmisiä ja yhteiskuntaa. Jumalan suuruus on feuerbachilaisittain yhteisön itselleen antama arvo. Modernissa yhteiskunnassa tämä arvo jakaantuu sitten kaikkien ihmisten kesken, ja siitä syntyy ihmisarvo. Kun Jumalan arvo on pienentynyt, niin vastaavasti ihmisarvo on suurentunut. Kun juutalaiset vaelsivat erämaassa, niin Jumala oli heidän oman kansansa arvon projektio taivaassa. Nykyisin yhteisömme arvo on yhteisön jäsenissä. Jokaisella ihmisellä on arvonsa, koska hän on yhteisön jäsen. Kun ennen meidän tuli kunnioittaa Jumalaa, niin nykyisin meidän tulee kunnioittaa toista yhteisön jäsentä, eli toista ihmistä.

Kommentit (8)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
JPI
Seuraa 
Viestejä26804

Sanoisin, että suurinpiirtein näin: Maailman ihmisten yhteenlaskettu ihmisarvo =   Avhv*pop*(maxpop-pop)/maxpop, missä Avhv on yksittäisen ihmisen keskimäärinen ihmisarvo tällä hetkellä (Average human value),  maxpop on suuurin populaatio, minkä maapallo voi elättää ja pop on ihmiskunnan kulloinenkin populaatio.

3³+4³+5³=6³

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Joskus herättelin kysymystä tuskan määrästä. Onko kahden ihmisen kokema tuska enemmän kuin yhden? Vai onko tuskan määrä 1+1=1? Tuskin vähemmän kuin yhden kokeman kuitenkaan.

Missä se ihmisarvo on? Jos se on ihmisessä, käy sille kuten tuossa tuskassa. No eiköhän se sentään ole kulttuurissa eli kollektiivisessa mielipiteessä. Jos mennään taaksepäin muutama kymmenen vuotta ja kysyttäisiin amerikkalaisilta onko neekereillä minkä verran ihmisarvoa verrattuna ei-neekereihin. Minä saan käyttää neekeriä, koska koulussa niin opetettiin eli tähän ei pidä puuttua.

Jos nyt tänä päivänä kysytään, jotta kummassa koneessa oli enemmän ihmisarvoa. Siinä, jossa ammuttiin ohjuksella hollantilaisia vai vuorenrinteeseen törmänneessä etiopialaisia kuljettaneessa? Hahha. Huomasit ainakin salamannopean käväisyn rasistisella puolella, mutta onnistuit muka kumoamaan itseäsi pettäen sen.

Ihmisarvo on siis enemmänkin kollektiivisessa kuvitelmassa summattavissa, mutta filosofisesti tuskin ihmisen sisäisenä muuta kuin 1+1=1.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Emotion Science
Seuraa 
Viestejä451

Jos vaistonvaraisuuden alueelle mennään, niin voisi ajatella lapsilla tai nuorilla olevan suurempi ihmisarvo, kuin elämän ehtoopuolta käyvillä. Äitini kävi taloyhtiön väestönsuojeluvastaavanan kymmeniä vuosia sitten väestönsuojelukurssin, jossa käsiteltiin toimintaa väestönsuojissa ydinsodan sattuessa. Tuolloin ohjeistettiin, että vanhukset lähetettiin ensin ulos väestönsuojista, jos jotain asiaa tuli hoitaa väestönsuojan ulkopuolella. Eniten suojeltiin hedelmällisyysiässä olevia naisia. No, ehkä tässä oli kyse enemmän sotilaspoliittisesta arviosta, kuin ihmisarvokysymyksistä. Vähän samaan tapaan kuin se, että luonnonkansat ovat aina arvostaneet heimon jäseninä asekykyisiä miehiä, koska heimon eloonjääminen on usein ollut kiinni siitä, kuinka hyvin heimo tai yhteisö on pystynyt puolustautumaan naapuriheimoja vastaan.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat