Onko luomu parempaa?

Onko luomu parempaa?

Kuva: Shutterstock

Luomu maistuu paremmalta. Luomu on terveellisempää.Luomu hellii eläimiä. Luomu säästää luontoa. Näin sanotaan.Suomalaisista aikuisista 18 prosenttia ostaa luomutuotteita vähintään kerran viikossa, vaikka ne maksavat tavallista enemmän. Tärkeimmät syyt ovat maku, terveellisyys, puhtaus, eettisyys...Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (129)

Yoken Suru
Seuraa 
Viestejä426

Ainakin luomumansikka on todettu maittavammaksi, aiheuttanevatko lisättävät kemialliset aineet sitten happamuutta, metallisuutta tai muita ikäviä sivumakuja ei-luomuun.

 

Pakastanko mansikat sokeritta vai sokerin kanssa? Tämä kysymys pyörii monen pakastajan mielessä.

 


Mansikoiden pakastusaika on juuri nyt. (INKA SOVERI)

 

Vastaus riippuu siitä, millaisesta mansikasta on kyse.

Mansikoissa tapahtuu pakastevarastoinnin aikana jonkin verran soluhengitystä, joka kuluttaa niiden sisältämää sokeria ja lisää vähitellen marjojen happamuutta.

Jo 1/2 dl sokeria marjalitraa kohti on riittävä määrä. Lisäksi sokeri edistää marjojen maun, C-vitamiinin ja sulatettaessa etenkin pehmeiden marjojen rakenteen säilymistä.

Käyttäessäsi hedelmäsokeria eli fruktoosia puolita määrä tavallisen sokerin määrästä.

 

Sokeri on turhaa

Luomumansikka on kuitenkin asia erikseen. Se on paras pakastaa ilman sokeria.

http://www.iltalehti.fi/pippuri/2015072720095130_ah.shtml

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Tyypillistä luomun hehkutusta ilman perusteita. Mansikan maukkauteen vaikuttaa eniten käytetty lajike ja valo - tuossa jutussa puhutaan vaan jostain geneerisestä "luomumansikasta", jolla on väitettyjä ihmeominaisuuksia. Pienet metsämansikat ovat yleensä kertaluokkaa maukkaampia kuin viljellyt - tänä vuonna on ollut kylmää ja nekään eivät maistu samalle kuin viimevuonna. Pelkillä kasvuolosuhteilla on jo merkittävä vaikutus. Usein kauppalajikkeiksi valikoituvat kasvitauteja ja kuljetusta hyvin sietäviä lajikkeita - ne eivät pääsääntöisesti ole niitä parhaimman makuisia.

Ei se mansikka tiedä mistä sen ottamat ravinteet tulevat - ne voivat tulla hevonpaskasta tai teollisesta lannoitteesta. Lannoittamalla on mahdollista vaan räätälöidä kasvin saamat ravinteet helpommin sellaiseksi kuin halutaan (jos siis on tietoa mitä haluaa).

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Yoken Suru
Seuraa 
Viestejä426
Volitans

Tyypillistä luomun hehkutusta ilman perusteita. Mansikan maukkauteen vaikuttaa eniten käytetty lajike ja valo - tuossa jutussa puhutaan vaan jostain geneerisestä "luomumansikasta", jolla on väitettyjä ihmeominaisuuksia. Pienet metsämansikat ovat yleensä kertaluokkaa maukkaampia kuin viljellyt - tänä vuonna on ollut kylmää ja nekään eivät maistu samalle kuin viimevuonna. Pelkillä kasvuolosuhteilla on jo merkittävä vaikutus. Usein kauppalajikkeiksi valikoituvat kasvitauteja ja kuljetusta hyvin sietäviä lajikkeita - ne eivät pääsääntöisesti ole niitä parhaimman makuisia.

Ei se mansikka tiedä mistä sen ottamat ravinteet tulevat - ne voivat tulla hevonpaskasta tai teollisesta lannoitteesta. Lannoittamalla on mahdollista vaan räätälöidä kasvin saamat ravinteet helpommin sellaiseksi kuin halutaan (jos siis on tietoa mitä haluaa).

Aivan. Ihminenkin voisi siis aivan mainiosti pillereillä jossa olisi kaikki tarvittava.

Villi veikkaukseni on, että vaikka miten tarkkaan ravinteet lasketaan, niin tuloksena ei olisi hehkuvaposkinen missi vaan todennäköisemmin jostain puutoksesta kärsivä ryhtivikainen kelmeä akka. Kaikkea ei osata ottaa huomioon.

Olen katsellut sinun kokevan ruuan enemmänkin visuaalisena elämyksenä. Luomut ovat usein "rumemman" näköisiä.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238

Maalaisjärjellä: jos luomutuote kasvaa hitaammin kuin tavanomainen, se periaatteessa voi sisältää vähemmän vettä, eli siinä voi olla makua enemmän kuin tavanomaisessa. Eli johtuuko tehotuotannossa aikaansaatu nopea kasvu siitä, että tuotteeseen kertyy nopeasti enemmän vettä?

Mutta ei luomu ole mikään kategoria paremmalle maulle. Yhtä hyvin luomutuote voi olla huonompi kuin ns. tavanomainen.

Kysymys: miksi omassa kasvimaassa tuotetut kasvikset tuntuvat pääsääntöisesti maistuvan huomattavasti paremmalta kuin kaupasta ostetut luomut ja tavanomaiset? Mikä siinä on se ero?

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

asdf
Seuraa 
Viestejä11906
Aweb

Kysymys: miksi omassa kasvimaassa tuotetut kasvikset tuntuvat pääsääntöisesti maistuvan huomattavasti paremmalta kuin kaupasta ostetut luomut ja tavanomaiset? Mikä siinä on se ero?

En tiedä, mutta voisin veikata tuoreutta ja/tai mielikuvaa. Omassa maassa kasvanut on niin tuoretta kuin käytännössä mahdollista. Mielikuvakin voi vaikuttaa. Oletko kokenut oma vs. kaupan kasvis -sokkotestiä?

Pseudohippi
Seuraa 
Viestejä14306
Aweb

Kysymys: miksi omassa kasvimaassa tuotetut kasvikset tuntuvat pääsääntöisesti maistuvan huomattavasti paremmalta kuin kaupasta ostetut luomut ja tavanomaiset? Mikä siinä on se ero?

No kun ne on itse "tehty".

Sensuuri kärjistää yhteiskunnan polarisaatiota.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
asdf

En tiedä, mutta voisin veikata tuoreutta ja/tai mielikuvaa. Omassa maassa kasvanut on niin tuoretta kuin käytännössä mahdollista. Mielikuvakin voi vaikuttaa. Oletko kokenut oma vs. kaupan kasvis -sokkotestiä?

No taas täytyy painottaa, että eihän tuokaan kategorisesti kaikkea koske. (eli käyttämäni termi "pääsääntöisesti" on väärä!!) Mutta esim. perunat ovat makeampia käytännössä aina, ja lajikkeesta riippumatta, kuin mitä kaupasta saa. Tomaatit samoin (paitsi viime vuonna oli jokin iso, vetinen ja melko mauton lajike).

Minun mielestäni on aika järjetöntä kilpailuttaa luomua ja tavanomaista kategorisesti keskenään, koska huono luomutuote on huono ja huono tavanomainen on huono samalla tavalla kuin molemmista voi löytyä erinomaisia. Mielestäni tämä juttu pitäisi pohtia niin, että jos järjestettäisiin vaikkapa kilpailu maukkaimmasta vihanneksesta, ja palkinnoksi miljoona euroa, minkä tuotantotavan viljelijä valitsisi? Kuuluisiko siihen luomumenetelmät vai teholannoitteet? Ehkä suosituin vaihtoehto olisi miksaus molemmista, mutta jospa kilpailusäännöksi otettaisiin, ettei miksausta saa käyttää?

Ja varmasti mielikuva vaikuttaa, mutta onko syy luomun positiiviselle mielikuvalle täysin perusteeton? Ei minusta.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Pseudohippi
Aweb

Kysymys: miksi omassa kasvimaassa tuotetut kasvikset tuntuvat pääsääntöisesti maistuvan huomattavasti paremmalta kuin kaupasta ostetut luomut ja tavanomaiset? Mikä siinä on se ero?

No kun ne on itse "tehty".

Juu. Mutta jos itse tehty epäonnistuu, niin vaikea sitä on hehkuttaa. Esim. kerran kokeilin retikkaa, jotka kasvoivat todella komeiksi, mutta eihän ne sitten kelvanneet hirvillekään...

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Tannu Hanskanen
Seuraa 
Viestejä2134

Arvostetuissa tutkimuksissa on selvinnyt, että luomussa on vähemmän torjunta-ainejäämiä sekä ravintoarvollisesti parempi koostumus kuin tehotuotetussa. Tehotuotetun sadot ovat osoittautuneet paremmiksi massaltaan, mutta ravintoarvot ovat huonommat, joten tehotuotettua joutuu syömään luomua enemmän.

 

Kumpi näistä sitten on parempi vaihtoehto, jokainen voi miettiä itsenäisesti.

Tannu Hanskanen
Seuraa 
Viestejä2134
Pseudohippi
Aweb

Kysymys: miksi omassa kasvimaassa tuotetut kasvikset tuntuvat pääsääntöisesti maistuvan huomattavasti paremmalta kuin kaupasta ostetut luomut ja tavanomaiset? Mikä siinä on se ero?

No kun ne on itse "tehty".

Pankkiirin oikeakäsi tuli hehkuttamaan GMO:n puolesta.

Oikea vastaushan olisi ollut: parempi huolenpito m2 kohden, vähäisempi torjunta- ja säilöntäaineiden käyttö, tai niiden käyttämättömyys, puhtaampi kasvuympäristö ja tuoreus.

Alex
Seuraa 
Viestejä486

Joskus luomu on paremman makuista, joskus ei.
Ainakin sen säilyvyys on ollut joka kerta huonompaa kuin normituotteiden.

silti ostan luomua liki aina kun mahdollista.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Tannu Hanskanen

Arvostetuissa tutkimuksissa on selvinnyt, että luomussa on vähemmän torjunta-ainejäämiä sekä ravintoarvollisesti parempi koostumus kuin tehotuotetussa. Tehotuotetun sadot ovat osoittautuneet paremmiksi massaltaan, mutta ravintoarvot ovat huonommat, joten tehotuotettua joutuu syömään luomua enemmän.

 

Kumpi näistä sitten on parempi vaihtoehto, jokainen voi miettiä itsenäisesti.

Muaki kiinnostaa se tutkimus, eritoten noiden ravintoarvojen osalta. Että jos sais sen vaikka boldattuna.

Toisekseen, vaikka ehkä jos saattaa olla niin (laittanet sen linkin), että luomussa on vähemmän torjunta-ainejäämiä, niin so what? Nykyisten torjunta-ainejäämien ei tiedetä aiheuttavan ihmiselle mitään vaikutuksia, semminkin jos tuotteet käsitellään oikein.

Hämmentää.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

Kaikki luomutuotteet mitä olen tähän mennessä testannut on maistuneet ihan paskoille. Niitä ei tosin montaa ole, mutta tämän hetkinen otanta ei kyllä vakuuta. Tomaatit ja punajuuret (säilötyt) ainakin oli ihan persiestä. Vetisiä ja koostumukseltaan huonoja.

Voisin testata luomutuotteita enemmänkin jos minulla olisi rahaa. Ei ole. Eli luomu on huijaus.

Hämmentää.

Tannu Hanskanen
Seuraa 
Viestejä2134
Vatkain
Voisin testata luomutuotteita enemmänkin jos minulla olisi rahaa. Ei ole. Eli luomu on huijaus.
Lopettaa tupakoinnin ja kaljan juonnin niin on rahaa syödäkkin paremmin. Tupakoinnin lopettamalla se makuaistikin palautuu normaaliksi.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat