Seuraa 
Viestejä88

 Tutkimuksessa otetaan ensimmäisiä askeleita yhdistää perimä, aktiivisuusrannekkeiden tieto, terveystarkastukset ja asiakasrekisterien tieto. Hyvä alku, kannattaa toteuttaa kerralla kattavasti. Kaikki hyvinvoinnin tiedot henkilötasolla pyrittäisiin yhdistämään yhteen kantaan. Yhdistetään perimään, terveyteen, sairauksiin, ravitsemukseen, valmennukseen, liikuntaan ja yleiseen hyvinvointiin liittyvät tiedot. Tuottavuus alalla lisääntyy merkittävästi, kun tutkijoilla, lääkäreillä, valmentajilla, urheilijoilla, harrastajilla ja sovelluskehittäjillä on käytössään mahdollisimman kattava aineisto.

Esimerkiksi ihmisen perimän avaaminen on hidasta ja työlästä asiantuntijoillekin. Tietojen pitäminen erillisissä kannoissa on resurssien tuhlausta. Monet harrastajat käyttävät erilaisia hyvinvoinnin sovelluksia. Niiden keräämä tieto päätyy yksittäisten, ehkä ulkomaisten yritysten omistukseen. Tiedot pitäisi saada yhteiseen käyttöön. Perimän, oireiden, sairaustietojen, ravitsemuksen, kemikaalien käytön ja omatoimisesti kerätyn mittaustiedon yhdistelmien avaruus on rajaton. Mitä enemmän kokonaisuutta tutkitaan, sitä enemmän syntyy uusia kysymyksiä ja uutta tutkittavaa.

Yhä useampi maallikko tekee omatoimista tutkimusta hankkiakseen tietoa omasta sairaudestaan, ravinnosta tai liikunnasta. Vähitellen maallikko alkaa olla oman sairautensa tai vaivansa paras asiantuntija. Sairaudetkin ovat monesti oireyhtymiä, tiedon lisääntyessä voidaan sanoa jokaisella henkilöllä olevan oma yksilöllinen sairautensa. Perimän kuten muidenkin tietojen yhdistäminen henkilökohtaisilla sovelluksilla kerättyyn mittaustietoon pitäisi joukkoistaa kaikille kiinnostuneille harrastajista sovelluskehittäjiin. Tutkijoiden tehtäväksi jää kiinnostavien yhteyksien tarkempi selvittäminen. Tutkimusidean voisi ensin testata yleisellä jo olemassa olevalla aineistolla. Tarkempaa tutkimusta varten käytetään luotettavaa valvotusti kerättyä aineistoa. Työtä ja muita resursseja säästyy.

Yhdistetyille tutkimus- ja valmennustiedoille löytynee runsaasti uusia käyttökohteita. Hyvinvoinnin sovelluksiin saataisiin yhä tarkempaa ohjeistusta ja visuaalisuutta. Laihduttaja voisi simuloida tavoiteltua ulkonäköä erilaisilla ravinto- ja liikuntaohjelmilla. Sovellus lisäisi ja vähentäisi rasvakertymää kokovartalokuvassa oman perimän mukaisesti. Kehonrakentajalla toimisi vastaavasti, lihaskoostumuskin on yksilöllinen. Urheilijat ja kuntoilijat saisivat viitteitä huipputasosta, jolle omalla perimällä voisi yltää. Samoin ohjeita miten se tehdään. Pelien ja teknisten sovellusten kehittäjät lienevät pääosin miehiä. Terveys ja hyvinvointi voisi houkutella lisää naisia sovelluskehittäjiksi. Saataisiin alalle uusia tekijöitä ja vahvaa tietotaitoa Suomeen.

Vaikein tehtävä on yhdistää kaikki tiedot henkilötasolla niin, ettei henkilöllisyys paljastu. Sotu tiedot yhdistävänä avaimena ei voi olla kaikkien saatavilla. Pitäisi olla luotetun tahon ylläpitämä sotuun kytketty avain tai avainketju. Tietojen luovutus pitää aloittaa vapaaehtoispohjalta. Yksi porkkana on omien tietojen vertaaminen väestöön yleensä.

Tekniikan kehittyessä ja halventuessa salaamisen merkitys ja yksityisyys kuitenkin väistämättä kapenevat. Henkilöllisyys etäluetaan tunnistesirusta. Perimä voitaneen avata pienin kustannuksin purukumista tai hiuksesta. Koiraa tarkempi skanneri haistaa sairaudet sekä nautitut lääke- ja ravintoaineet. Runsaasti biotietoa voitaneen lukea ihmisestä ilman omaa suostumusta.

Malevitsh Malevitshista: Olisin itse tehnyt tämän paremmin.

Kommentit (4)

moderaattori_3
Seuraa 
Viestejä295

Yksi ketju aiheesta riittänee. Alla oleva siitä toisesta avauksesta: http://www.tiede.fi/keskustelu/4003846/ketju/osa_2_terveyden_ja_hyvinvoinnin_facebook

 

"Osa 2: Terveyden ja hyvinvoinnin Facebook

Iso yritys voisi napata alan ykköspaikan avaamalla verkkopalvelun, johon asiakas voi syöttää kaikki terveyden ja hyvinvoinnin tietonsa. Palveluun liittyjän perimä selvitetään edullisesti tai jopa ilmaiseksi. Avataan liittymät kaikille henkilökohtaisille hyvinvoinnin sovelluksille. Tutkimukset ja laboratoriotestit siirtyvät palveluun automaattisesti käyttäjän niin halutessa. Tietoja voi syöttää myös manuaalisesti. Kansainvälinen palvelu helpottaa elämää toiseen maahan muuttaville. Kaikki tieto on yhteensopivasti käytettävissä maasta riippumatta.

Vaikka luotetaankin auktoriteetteihin, halutaan tutkia myös itse ja kuunnella muita samasta ongelmasta kärsiviä. Laajan käyttäjäjoukon myötä saadaan toimivat vertaisryhmät. Käyttäjä voi luoda itselleen monta profiilia, pysyviä tai kertaluonteisia. Omaa perimää, oireita, ravintoa, harjoittelua ja tuloksia voi verrata profiilin viiteryhmään. Jos itsellä on enemmän oireita kuin vertaisryhmällä, voi heidän tiedoistaan etsiä siihen yksittäisiä syitä. Palvelu toimisi myös hakukoneena, se hakisi näitä eroja ja korjausehdotuksia vertaisryhmän tiedoista. Vertaisryhmän jäsenet voivat antaa vinkkejä, hyvästä vinkistä palkitaan. Kansainvälisyys on palvelun valtti. Jokin syy pitää olla, jos itseä vastaavalla profiililla jossain maassa oireillaan vähemmän. Eksoottisetkin luonnonmukaiset korjauskeinot kiinnostavat.

Vertaisryhmistä saa parhaan hyödyn, kun kirjaa kaiken mahdollisimman tarkasti. Aktiivisuusranneke kertoo päivän rytmin ja liikunnan. Kirjaamista helpotetaan apuvälineillä kuten kamera, muistuttaja ja sensorit. Erityisen tärkeä on ravinto ja nautitut valmisteet. Akuutissa vaiheessa kirjataan pikkutarkasti. Muuten kirjataan suurpiirteisesti tai kirjaamisesta luovutaan jopa kokonaan.

Yritys palkkaa lääkäreitä ja tutkijoita halvan palkkatason maihin. He kehittävät uusia lääkkeitä ja terveysvalmisteita kannan tietojen pohjalta. Uusien valmisteiden kenttätestaus on dynaamista. Tutkimusvalmisteita annetaan veloituksetta vapaaehtoisille, jotka kirjaavat niiden vaikutuksen palveluun. Koko käyttäjäkunta ja erityisesti vertaisryhmä voi seurata testin etenemistä. Seuraavassa vaiheessa valmistetta myydään alennuksella. Jos tulokset ovat edelleen hyviä, valmistetta aletaan myydä. Verkkoapteekki toimii luonnollisesti lainsäädännöltään sallivassa maassa.

Uuden kilpailijan on vaikea nousta haastajaksi. Kaikki kilpailijan parannukset voitaisiin lisätä myös omaan palveluun. Halvempaan hintaan vastataan heti. Koko kantaa ei tarvitse kilpailijalle luovuttaa, jokaisen käyttäjän olisi siirrettävä itse omat tietonsa. Miksi siirtyä, uudella palvelulla ei olisi pitkään aikaan tarjota toimivia vertaisryhmiä.

Toiminta aloitetaan poimimalla rusinoita pullasta. Mukaan halutaan aktiivisia henkilöitä, jotka näkevät vaivaa hyvinvointinsa eteen. He ovat valmiita käyttämään siihen myös rahaa. Aloitetaan helpoista ja riskittömistä volyymivaivoista. Kalliit ja monimutkaiset hoidot jätetään muiden tehtäväksi. Samoin pitkään kehitettävät ja testattavat lääkkeet jätetään suosiolla lääketehtaille."

m3

Uolevi Kattun
Seuraa 
Viestejä88

OK

Eli lyhyesti

Osa 1 Voiko Suomi edistää vapaampaa terveystiedon hyödyntämistä

Osa 2 Tähän ei Suomi kykene, voiko sitä estää

Malevitsh Malevitshista: Olisin itse tehnyt tämän paremmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
MooM
Seuraa 
Viestejä7544

Ykköskohtaan liittyviä asioita tehdään jo erilaisissa big health data -projekteissa. Esim suomalainen http://www.digitalhealthrevolution.fi/

Kakkoskohtaan on erilaisia yrityksiä kansallisella tasolla, kansainvälisesti toimivia en tiedä. Esim Taltioni http://taltioni.fi/. Rajapintoja ja sovelluksia tehdään sen mukaan, miten yritykset niitä näkevät tarpeellisiksi ja kannattaviksi. Mitä enemmän käyttäjiä, sitä järkevämpää yritysten on panostaa tuonne.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Uolevi Kattun
Seuraa 
Viestejä88

Katos vaan, paljon on jo tehty ja tehdään. Varsinkin linkin kautta löytyvä ministeriön raportti on vaikuttava. On jo viime vuodelta, onko tuota käsitelty mediassa? Monesta turhemmasta hankkeesta on pidetty paljonkin ääntä. Ei sinänsä asiana yllätys, vastaavaa tehdään varmasti ympäri maailmaa. Arvelin valmistelua tehtävän julkisuudelta piilossa, ainakin Suomi näyttää siis toimivan asiassa avoimesti.

Digital Health näyttää kertovan toiminnastaan tarkemmin syksyllä. Toivottavasti data ei jää vain suljetun asiantuntijajoukon käyttöön, joka kehittää sovelluksia. Kuluttaja vertaisi omia tietojaan viite- ja suositusarvoihin ynnä tekisi muuta vastaavaa puuhastelua. Terveystiedot pitää avata myös biohakkereille. Pääsisi moni kokeilemaan tutkijankykyjään ilman muodollista tutkintoa. Tutkinnon suorittaminen on osoitus lahjakkuudesta ja kyvykkyydestä omaksua tietoa. Lahjakkaita analyytikoita varmasti valmistuu riittävästi. Miten on kyky soveltaa tietoa ja yhdistää niitä oivaltavasti uudeksi tiedoksi? Tutkijankykyjään pitäisi päästä testaamaan jo ennen koulutusta. Tai tarjota itseoppineille lahjakkaille tutkijoille mahdollisuus hankkia alan koulutus jälkikäteen. Tutkimusraporteilla on merkitystä vasta kun henkilöllä on muodollinen pätevyys.

Mitenkähän onnistuisi Suomelta globaali toteutus? Esittämäni ”Facebook” on jotain mitä pidän uhkakuvana. Luulisi muutaman ison yrityksen jo kyräilevän toisiaan. Perimä on jättisysteemin selkäranka, ilman sitä ei kannata lähteä liikkeelle. Perimän avaaminen on vielä kallista. Kun joku löytää siihen halvan ratkaisun, pääsee ensimmäisenä liikkeelle. Eikä perimän ensimmäisen avaamisen tarvitse olla täydellinen, jos osittainen avaaminen onnistuu helpommin. Tietuepituutta on helppo kasvattaa jälkikäteen. Ensimmäinen alalla saa etulyöntiaseman ja pääsee haalimaan käyttäjiä. Ei kuluttaja halua monta hyvää palvelua vaan yhden mahdollisimman kattavan.

Ensimmäisenä käyttäjäryhmänä ajattelin suolistosairauksista ja muista ruoansulatuksen ongelmista kärsiviä. Länsimaissa kasvava ongelma, joka on potilaalle kiusallinen ja turhauttava. Siinä suuren porukan ryhmätyö voisi tuottaa tuloksia, tutkittavaa on paljon. Normaalien laboratoriokokeiden lisäksi voidaan tutkia potilaan hivenainetaso, ympäristömyrkyt, suolistobakteerit jne. Muita tekijöitä ovat perimä, ravinto, liikunta, lääkkeet ja ravintolisät. Globaalin palvelun etu on vertailu muihin maihin, vaihteleehan esim. suolistobakteerien kirjo alueittain. Ratkaisuja päästään kampaamaan monipuolisesti. Tutkimus myös nopeutuisi, ei nuorta ihmistä paljon ilahduta tieto vuosien päässä siintävästä läpimurrosta.

Malevitsh Malevitshista: Olisin itse tehnyt tämän paremmin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat