Seuraa 
Viestejä32

Meistä jokainen on rakentanut omaa identiteettiään roolimallien avulla. Myös tietoisuus siitä vaihtelee, että kuinka suunnitelmallisesti tai haluamattaan ulkoiset roolimallit ovat vaikuttaneet käyttäytymiseemme, ajatuksiimme ja identiteettiimme.

Joillakin ihmisillä sekä oma identiteetti että kyky nähdä maailmaa voi pohjautua hyvinkin stereotyyppisiin, kliseisiin roolimalleihin, jotka eivät juuri anna liikkumatilaa omalle ajattelulle. Tälläinen stereotyyppinen ja mustavalkoinen indentiteetti johtaa siis hyvinkin ennalta arvattavaan käytökseen ja ajatteluun.

Että mitäkö tarkoitan?

Parhaiten ehkä selvennän ajatusta laittamalla tähän stereotyyppisiä vastinpareja, jotka mustavalkoisessa ajattelussa eivät voi olla samassa ihmisessä. Roolimalleja identiteetin rakennukseen:

1) Urheilija - Älykko

2) Vihreä - Ryöstöporvari

3) Suvaitsevainen - Rasisti

4) Duunari amis - Kirjoista ja tieteistä kiinnostunut lukutoukka

Tälläiset stereotyypit asettavat joillekkin ihmisille rajoja aidosti toteuttaa itseänsä, sekä nähdä maailma objektiivisesti (täysi objektiivisuus on toki mahdoton). 

Esimerkiksi niin sanotuiksi älyköiksi itsensä mieltävät saattavat jopa karttaa ruumiin kulttuuria ja terveytensä ylläpitoä, koska roolimallit eivät anna periksi. Yhtä lailla vihreästi ajattelevät useimmiten vastustavat ydinvoimaa, vaikka ydinvoima oikein toteutettuna olisi ympäristön kannalta parhain vaihtoehto. Vastaavasti suvaitsevaksi itsensä mieltävä saattaa kieltäytyä näkemästä maahanmuutossa mitään ongelmia, ja siinä sivussa jopa hyväksyä vieraiden kulttuurien epätasa-arvoiset käytännöt. 

Toisaalta ihmisen lähtötilanne saattaa ohjata ihmistä valitsemaan joko tietoisesti tai tiedostamattomasti oman identiteettinsä suunnan. Esimerkiksi köyhä ihminen samaistuu vihreään, koska onhan köyhän ihmisen kulutustottumus oikeastikkin vähäistä.

Nämä siis menevät myös toiseen suuntaan, eli esim. urheilijoita ei pidetä älykkäinä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat