Kommentit (3)

Keimo
Seuraa 
Viestejä1

Erikoinen artikkeli. Esimerkiksi kissa tulee sukukypsäksi noin 6-7 kuukauden iässä ja elää helposti 15 vuotta, joskus yli 20 ja pisimmillään yli 30 vuotta. Eiköhän siinä kilpikonnat ja simpukat jää hieman jälkeen.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Naaraskissa on fertiili noin 10 vuotta. Sinä aikana (jos naaras on leikkaamaton ja jos pääsee ulos hässimään) se tuottaa 150 jälkeläistä, 2-5 poikasta kerralla, 2-3 pentuetta vuodessa. Fertiiliaikana kissaemolla voi olla noin 20-30 pentueen poikasia elossa, jotka puolestaan ovat sukukypsiä 5-10 kuukauden iässä (raskaus kestää noin 2 kk (oikeasti vähän pidempään)). 

Yksi sukupolvi kestää noin 7-12 kuukautta "tuottaa" (=0,58 - 1 vuotta) (raskaus 2 kk ja sukukypsyys 5-10 kk iässä). 10 vuodessa kissanaaras voisi täten tuottaa 5,8-10 sukupolvea. Jos kissa eläisi tosiaan ylivanhaksi eli 20-vuotiaaksi, niin silloin sen elinaikana olisi elossa noin 19*(0,58-1) eli maksimissaan noin 19 sukupolvea, tai vähän yli. Laskinkohan/päättelinköhän oikein? 

https://en.wikipedia.org/wiki/Cat

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Juro Vonkaaja
Seuraa 
Viestejä274

Pitkäikäisillä linnuilla, kuten lokit ja papukaijat, noita lisääntymisvuosia on paljon enemmän kuin kissalla. Toisaalta poikueita vain kerran vuoteen ja poikasia vähemmän.

Nuo 100 - 200 vuotisiksi elävät kilpikonnat taas saavat kerralla niin paljon jälkeläisiä, että hyvän lisääntymismenestyksen omaavilla yksilöillä on varmasti enemmän yhtaikaa elossa olevia jälkeläisiä enemmän kuin kissoilla,ainakin hetkittäin.

Kaloista puhumattakaan.

Noin yleisesti ottaen taitaa olla lajista riippumatta niin, että yksi pari saa elinaikanaan jäämään henkiin ja lisääntymään vain yhden parin jälkeläisiä. Muut kuolo korjaa ja populaation koko pysyy suurin piirtein vakiona.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat