Seuraa 
Viestejä426

Jos on tehty erikoinen havainto, esimerkiksi kahden kilon lahna makaa laiturilla, kuinka monen mutkan ja sattuman kautta ihminen pystyy sen analysoimaan, mitä on tapahtunut.

Useimmiten otetaan käyttöön Occamin partaveitsi ja valitaan se helpoin mahdollinen tapahtumakulku - ja saadaan oikea lopputulos. Toisaalta näin jää monta asiaa huomaamatta.

Todennäköisin vaihtoehto a, että kala on tippunut sääksen kynsistä, on sekin outo. Miksei se palannut hakemaan saalistaan vaan luovutti noin vain.

Voisi ajatella, että joku kalamies on tehnyt jäynän b. Hän ei syö lahnaa mutta katiskassa on parikiloinen jöntti, mitä tehdä? Tiedetään mökkiläisen olevan pohdiskelevaa sorttia, annetaan hänelle ajattelemisen aihetta ja lisäksi lounasainekset.

Nuo vaihtoehdot poistuvat jos kala olisi lajia jota kyseisessä vesistössä ei esiinny, esim. makrilli. Yksinkertaisin vaihtoehto a tippuu heti pois pelistä.  Jäynävaihtoehto b jatkaa kuitenkin kisaa hieman päivitettynä b2. Entä jos läheisessä kalakaupassa olisi ollut kokonainen parikiloinen tuore makrilli.

Jos ihminen ostaa kalakaupasta parikiloisen makrillin tehdäkseen jäynää mökkinaapurille, hänen täytyy olla joko a. rikas, b. holtiton rahankäyttäjä tai c. todella hulvaton veikko. Ehkä kaikkia näitä.

Jos laituriltani löytyisi makrilli niin olettaisin syynä olevan b2c. Yllättäen sama ratkaisu sopii myös vaikka kala olisi mitä lajia tahansa, vaikka siihen lahnaan.

Tuloksena on siis huomattavasti todennäköisempi ratkaisu kuin Occamin antama vaikka siihen tultiin mutkan kautta. Voisi kuvitella olevan olemassa myös sitäkin parempia ratkaisuja, niitä emme kuitenkaan hoksaa koska juutumme yksinkertaistuksiin.

 

 

 

Kommentit (3)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Yoken Suru
Seuraa 
Viestejä426

Kokonaisen kalaparven maahanputoamisen selittely ei taida yhdellä kalasääskellä onnistua - tarvitaan siis parempi selitys.

Kehittämäni teoriaa voi muokata niin, että jäynän tekijä tuli suuruudenhulluksi, tilasi lentokoneen ja tonnin kalaa, pudotti ne sitten naapurin tontille ja sai kaikki sekaisin.

Huomatkaa, että anti-Occam-teoriani toimii taas, lahnan tai makrillin tilalle vaihdetaan kalaparvi.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat