Seuraa 
Viestejä2

Osaisiko joku selittää mitä tässä on tapahtunut, aineksina suola ja vesi & aikaa n. 1 kk:

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (7)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
HRA
Seuraa 
Viestejä2

Liuotin meri- ja ruususuolaa kiehuvaan veteen, jonka jälkeen liuosta tuli säilytettyä huoneenlämmössä muutaman viikon ajan (älä kysy miksi ). Kyseinen kiteytyminen tapahtui minun ollessa viikon verran poissa kotoa, joten olin lopputuloksesta melko yllättynyt. Käsittääkseni noin symmetriset kiderakenteet kun eivät ole luonnossa kovin tavallisia?

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Mitä kiteitä nuo sitten ovat? Tarkoitan noita hiusta ohuempia säikeitä.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Neutroni
Seuraa 
Viestejä41609

En tiedä mitä ainetta tuo violetti on. Kiteessä atomit järjestyvät tietynlaiseksi 3 ulottuvuudessa jaksolliseksi rakenteeksi. Riippuen siitä mitä atomeja kiteeseen tulee niillä on taipumus hakeutua tietynlaisiin paikkoihin rakenteen pinnalle.

Jos atomille on edullista mennä paikaan, jossa on monta naapuria, kiteet kasvavat taso kerrallaan monitahokkaiksi. Silloin tulee usein kuutioita, oktaedrejä tai jollain tavalla venyttyneitä tai vinoutuneita versioita niistä.

Joskus taas atomit hakeutuvat paikkoihin, jossa naapureita on vähemmän. Silloin pitkän säiemäisen kiteen kärki on edullisin paikka ja kiteistä tulee säiemäisiä tai kapeita pyramideja.

Jos kide muodostuu molekyyleistä, myös asennoilla on merkitystä ja kiteet voivat kasvaa monimutkaisiin muotoihin. Esimerkiksi lumihiutaleet. Kiteiden kasvuolosuhteet (lämpötila, paine, lähtöaineet, konsentraatiot, epäpuhtaudet, ulkoiset häiriöt, ym.) vaikuttavat myös paljon siihen millaisia kiteitä muodostuu.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä41609
Volitans

HRA, voitko kertoa mikä suola on ollut kyseessä ja miten tuollaiset sait aikaan?

Tuon näköisiä pitäisi saada aikaan natriumkloridista. Teet lämpimän kylläisen liuoksen, johon laitat suolakiteen alustakiteeksi. Kide kasvaa, kun liuoksesta haihtuu vettä ja se jäähtyy. Saat täydellisempiä kiteitä, jos käytät ionivaihdettua vettä ja mahdollisimman puhdasta (joditonta ja puhdistettua) suolaa, mutta toisaalta epätäydelliset kiteet voivat olla kuvauksellisempia.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Tuossa säiekidekuvassa on mahongin värinen Herdinin vesipetsi kuivunut 2 dl lasipurkissa vuosia tiiviin kannen alla. Alkuperäinen kuivumaan jäänyt määrä oli jotain 0,2 dl. Kai se väri on jokin suolien seos ja joku niistä on taipuvainen kurottautumaan säikeeksi. Päästin vettä päälle ja liuos palasi ennalleen mahonginväriseksi petsiksi. Malttamaton kun olin niin en ottanut yhtään kirkasta säiettä erilleen kasteltavaksi. Katsotaan taas muutaman vuoden kuluttua purkkiin.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat