Kommentit (3)

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

"Tutkijat analysoivat rasvakertymien koostumuksen. Ne olivat pääasiassa triglyseridejä, joiden joukossa oli pieni määrä oleiinihappoa. Hiirikokeissa oleiinihappo vaikutti pääsyylliseltä kantasolujen toimimattomuuteen."

Mielenkiintoista. Oliiviöljyssä ja rypsiöljyssä (ja lihassa) on erityisen paljon oleiinihappoa, mutta nämä öljyt käsittääkseni liitetään pienempään Alzheimerin riskiin? 

MooM
Seuraa 
Viestejä7535
BCK

"Tutkijat analysoivat rasvakertymien koostumuksen. Ne olivat pääasiassa triglyseridejä, joiden joukossa oli pieni määrä oleiinihappoa. Hiirikokeissa oleiinihappo vaikutti pääsyylliseltä kantasolujen toimimattomuuteen."

Mielenkiintoista. Oliiviöljyssä ja rypsiöljyssä (ja lihassa) on erityisen paljon oleiinihappoa, mutta nämä öljyt käsittääkseni liitetään pienempään Alzheimerin riskiin? 

En tunne juuri rasvojen biologista kiertoa, mutta yleisesti ottaen oikea aine väärässä paikassa voi olla iso ongelma. Selvimmin (minusta) tämä näkyy hermoston välittäjäaineiden tasapainossa ja jos rasva toimii suorasti tai epäsuorasti kantasoluja reguloivana mekanismina, rasvan hvyien ominaisuuksien rinnalla voi olla tällainen negatiivinen mekanismi.

Jutusta ei nopeasti katsomalla selvinnyt, onko tällä jotain yhteyttä ravinnosta saatavaan oleiiniihappomäärään. 

Lisäksi Alzheimerin taudissa ei kai vieläkään tiedetä, mikä on syytä ja mikä seurausta näissä mitattavissa muutoksissa (amyloidiplakit, tau-proteiini) ja voiko estämällä jonkin molekyylin muodostumista perentaa tai pysäyttää taudin kulkua. Tässä voi hyvin olla sama, että rasvakertymä johtuu taudista eikä tauti rasvasta.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Tuo "oikea aine väärässä paikassa" kuulostaa järkevältä selitykseltä. Samahan se on tosiaankin esim. kalsiumin kanssa: luissa on hyvä olla kalsiumia, mutta pehmytkudoksissa kuten aivoissa, verisuonissa, munuaisissa jne. ei, ainakaan minään kalkkikertyminä. Ja toisaalta tuokin on fiksu ajatus, että kyseessä voisikin olla seuraus, eikä syy.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat