Seuraa 
Viestejä6960

Yle Teemalta tuli kiinnostava dokkari, Docventures Talouden madonluvut (28 päivää katseluaikaa jäljellä),  Alkuperäisnimi Four Horsemen, Tuotantoyhtiö Films Transit Inc Yhdysvallat

"Talouden madonluvut on pysäyttävä ja pelottava dokumentti, joka väittää vapaan markkinatalouden tulleen tiensä päähän. (U)" (Uusinta to 24.9.2015 23.05 Yle Teema)

-----------------------------

Katselin tätä tv-dokumenttia taloudesta ja pankkijärjestelmästä, ja en oikein tiedä mitä ajattelisin. Oma taloudellinen tietämykseni on hyvin vähäistä, ja siksi olisi kiva kuulla tietäväisemmiltä kommentteja, voisivatko dokkarin väitteet pitää paikkansa.

Tarek El Diwany, entinen johdannaiskauppias kohdassa 17:27 selittää, miten vinossa (USA:n) pankkijärjestelmä on. Henry Fordin mukaan, jos ihmiset tietäisivät tämän, seuraisi vallankumous. Valtaosa ihmisistä luulee, että pankit lainaavat rahaa, jonka joku muu on tallettanut pankkiin. Tämä ei pidä paikkansa, vaan liikepankit (commericial banks) ja yksityispankit luovat rahaa tyhjästä, ja sitten lainaavat sitä korkoja vastaan. Jos yksityisihminen tekisi sitä, sitä kutsuttaisiin väärennökseksi, ja se olisi rikollista. Samaten, jos kirjanpitäjä loisi yhtiölle varoja tyhjästä, se olisi tilien peukalointia ja rikollista sekin. Mutta pankkien toiminta on laillista, ja niin kauan kuin tätä petosta pidetään laillisena, seuraa taloudessa kaikenlaisia ongelmia, joiden edessä olemme voimattomia. Pankit selittävät, että taloudelliset ongelmat ovat kansalaisten syytä: korkea inflaatio johtuu siitä, että ihmiset vaativat liian suurta palkkaa (Juha Sipilä veisaa samaa virttä?), ja että asuminen kallistuu, koska ihmiset itse keinottelevat asunnoilla. Pankit eivät kerro, että inflaatio ja asumisen kallistuminen johtuukin siitä, että pankit luovat rahaa tyhjästä ja pumppaavat sitä järjestelmään.

Vuonna 1971 presidentti Nixon irrotti Yhdysvaltain dollarin kultakannasta. Siitä alkaen maailma on toiminut ns. Fiat-järjestelmässä (fiat= lat. "tulkoon"). Jos oikein ymmärsin, tämä olisi jonkinlainen pyramidihuijaus. Dollari, punta ja euro ovat valtioiden määrittelemiä Fiat-valuuttoja. Rahan arvo perustuu hallinnon säätämiin lakeihin. Vain valtiolla on oikeus laskea liikkeelle Fiat-rahaa, mutta pankit voivat luoda sitä lainaamalla (??). 40:ssä vuodessa Fiat-rahasta on tullut normi. Liikkeellä olevan rahan määrä on kasvanut eksponentiaalisesti. Kuka siitä hyötyy? Tietysti hallitukset ja pankit, jotka saavat laskea rahaa liikkeelle, ja lisäksi he (pyramidin huipulla), jotka saavat käsiinsä luodun rahan aikaisemmin kuin muut - he pystyvät ostamaan haluamansa tavarat ja palvelut ennen kuin hinnat nousevat, siis ennen kuin hinnat heijastavat liikenteessä olevan rahan määrää, sama pätee pääomaan, pyramidin huipulla olevat saavat sitä halvalla (alhaisella korolla?). (Kohta 21:00.) Tämä rahanluontijärjestelmä siirtää varallisuutta pyramidin pohjalta (palkansaajilta, joilla kiinteä palkka, säästäjiltä, syrjäseudun asukeilta) ylöspäin hierarkiassa, eli lopulta pankkiireille, ja tuloerot kasvavat kasvamistaan. Siinä vaiheessa kun raha saavuttaa pyramidin pohjalla olevat ihmiset, ovat tavarat ja palvelut kallistuneet koska rahaa on enemmän liikenteessä?), ja siksi pyramidin pohjalla olevien säästöt esimerkiksi eivät riitäkään kallistuneisiin hintoihin, vaan heidään pitääkin lainata rahaa. Näin tuloerot kasvavat ja kasvavat.

Maailman rahasta 97% on velkaa. (22:42)

USA:n taloutta on ohjannut olettamus luonnonvarojen rajattomuudesta, mutta tämä on sittemmin muuttunut.

25:19 Viimesten 40 vuoden aikana kapistalismi on muuntunut äärimmäiseksi. Ronald Reaganin ja Margaret Thatcherin yms. ajamat uudistukset, joissa yrittämistä rajoittavia säätelyitä purettiin, perustuivat Chicagon koulun ekonomistin Milton Friedmanin ja seuraajiensa ns. uuskapitalismiin/neokapitalismiin, jotka opit Reagan ja Thatcher omaksuivat nielemättä. Heidän mukaansa oli otettava valtavasti velkaa, yksityistettävä ja vähennettävä valtiovetoisuutta taloudessa, paitsi että sotilasmenoja kyllä kasvatettiin, joten julkiset menot kasvoivat. Sääntelyitä purettiin (25:48), etenkin semmoisia, jotka säätelivät suuryritysten toimintaa. Ihmisille uskoteltiin, että suuryritysten johtajat osasivat toimia (yhteiseksi hyväksi?) ilman sääntelyäkin, ikään kuin he olisivat jonkin sortin jumalia. Nykykapitalismi perustuu Milton Friedmanin ja suojattiensa ("Chicagon pojat") neoklassisiin ajatuksiin, aiemman klassisen talousajattelun sijaan.

26:15 Toinen, aiempi(?) koulukunta, klassinen suuntaus, haluaa minimoida valtion sääntelyn, maksimoida yksilön riippumattomuuden, ja pitää luonnonvaroja välttämättömyytenä. Neoklassinen koulukunnan mukaan valtion tulee ohjata taloutta, ratkoa sosiaaliongelmat, ja jättää tulonjako vapaiden markkinoiden tehtäväksi. Neoklassinen koulu syntyi sata vuotta sitten. Sen matemaattiset mallit ja oletukset olivat irrotettuja todellisudesta. Ne perustuivat "siihen, mitä pitäisi olla", eikä siihen "mitä on". Neoklassinen malli suosii suuryrityksiä, ja sillä on perusteltu maailmantalouden rahataloudellistamista (?). (Jos oikein ymmärsin.) Neoklassinen malli ohjaa edelleenkin talouspolitiikkaa.

Sosialismia rikkaille (liikepankkien saama pankkituki valtiolta), kapitalismia köyhille. Pankin tekemät virheet yhteiskunta maksaa (kun pelastaa kaatumassa olevia pankkeja), pankkiirien  tekemistä virheistä köyhää rangaistaan (31:38).

32:48 Asuntokauppa on ainoa tapa tavalliselle ihmiselle vaurastua.

40:30 Lobbaus on tehnyt USA:n(?) yhteiskuntajärjestelmästä demokratian irvikuvan, sillä loubbauksen ansiosta esimerkiksi finanssialaa ei säädellä läheskään niin paljon kuin pitäisi - ollaan ikään kuin palattu aikaan, jolloin rikkailla oli enemmän ääniä kuin köyhillä (rikkailla kun on varaa ostaa lobbareita, toisin kuin köyhillä). Ohjelmassa kerrottiin Colin Powellista, joka aikoi ansaita miljoonia, koska se olisi edellytys toimia USA:n hallituksessa (49:30). Ohjelmassa esitettiin, että poliittinen järjestelmä pitäisi muuttaa siten, että tavalliset ihmiset saisivat äänenesä kuuluville. Demokraatit ja republikaanit ovat kiitollisuudenvelassa suuryrityksille vaalitukien takia, joten säädetyt lait ja veromaallit hyödyttävät suuryrityksiä (kuulostaa tutulta, Sipilän hallituksen toimethan vaikuttanevat samansuuntaisesti).

"Poliittisen retoriikan tarkoituksena on saada valhe kuulostamaan totuudellisuudelta, murha vaikuttamaan kunnialliselta ja myrskytuuli näyttämään vakaalta." George Orwell

Ohjelmassa sivuttiin myös lennokki-iskujen yms. USA:n toimien aikaansaamaa terrorismin kasvua.

Luonnonvarojen ehtyminen, metallit, vesi, öljy, viljelysmaan köyhtyminen on edessä. Ehkä syttyy sotia, joissa havitellaan naapurimaiden maatalousmaita, puhdasta juomavettä, ja muita luonnonvaroja. Kun fossiiliset polttoaineet ovat loppumassa (Shellin arvion mukaan 2075), niistä taisteltaneen.

Dokumentin nimen (nykyajan) neljä ratsumiestä viittaa länsimaisen talousjärjestelmän epäkohtiin (järjestelmä ei suojele kansalaisia, vaan kannustaa ratsumiehiä hurjaan laukkaan):

- finanssijärjestelmän ahneus

- kasvava järjestäytynyt rikollisuus

- miljardien äärimmäinen köyhyys

- luonnonvarojen ehtyminen

Ohjelmassa kerrottiin, että (vain?) uudistamalla maailman talousmalli, lisäämällä demokratiaa ja kaventamalla tuloeroja, nämä ratsumiehet saadaan kuriin. USA:n yliopistoissa opetetaan neoklassista talouskoulukuntaa, kun päinvastoin pitäisi opettaa klassista talouskoulukuntaa (Adam Smithin etc.) . Jos maailman talousmallia ei uudisteta, kohtaamme teollisen kulttuurin lopun (!), meidän tuntemamme maailman romahtamisen (vaikkakaan ehkei sentään ihmiskunnan loppua). Tämä siksi, että Fiat-rahan käyttöön perustuva talous ei toimi. Kultakantaan palaamisessa olisi se hyöty, että kullan arvoa poliitikot eivät pääse säätelemään.

Haastateltuja mm. (silmiinpistävän monta ammatiltaan "ent."-jotakin): Tarek El Diwany, entinen johdannaiskauppias; Max Keiser, ent. Wall Street meklari; GIllian Tett, toimittaja, Financial Times (?, 24:30, ); Herman Daly, Maailmanpankin ent. ekonomisti; Joseph Stiglitz, Maailmanpankin ent. pääekonomisti; John Perkins, ent. konsulttifirman ekonomisti; Simon Johnson, IMF:n ent. pääekonomisti; Hugo Salinas Price, Pro-Silver kansalaisjärjestö, Meksiko; Ha-Joon Chang, professori, Cambridgen yliopisto; Phillip Blond, ResPublica-ajatushautomo; James Turk, Gold-Money-säätiö; Michael Hudson, hallitusten talousneuvonantaja: Noam Chomsky, kielitieteen professori, MIT

--------

Mitä ajatuksia ohjelma herättää sinussa? Itse ajattelin katsoessani, että tuskin tuo mitään kommaripropagandaakaan on, sillä Neukkulan suunnitelmatalous kyllä tuomittiin vielä kelvottomammaksi talousmalliksi sekin, ja useimmat haastateltavat kannattivat kapitalismia (dokkarin loppupuolen kommentit). 

Sivut

Kommentit (27)

Kasvisruoka2
Seuraa 
Viestejä4452

Kannattaa miettiä rahan luonnetta...

 

Hyvin paljon yksinkertaistettuna, onko raha hyödykerahaa vai lainaa?

 

Toiseksi on ainakin jonkinlaista kiistaa siitä, että onko raha neutraalia, endogeenista vai exogeenista.

 

Dokumentti on jonkinlainen mitä ilmeisemmin jälkikeynesiläinen kritiikki nykytaloutta kohtaan ja kuka meistyä tietää, vaikka jälkikeynesiläisyys tulisi joskus, mm. Ruotsi investoi perin keynesiläiseen henkeen miljardilla eurolla julkisiin hankkeisiin.

 

http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2015/08/26/nain-ruotsissa-yli-miljardin-elvytysraha-tyollisyyteen/201510896/12

Ruhollah.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
jussipussi
Seuraa 
Viestejä64327

"Ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden"

Société Généralen analyytikoilla on sijoittajille synkeitä terveisiä. MarketWatchin haastattelussa analyytikot eivät tyytyneet puhumaan puhkeavista kuplista tai lisääntyvästä volatiliteetista. Sen sijaan tulossa on talouden jääkausi, jota leimaa Japanin kaltaisen lohduttoman deflaatiokierteen toistuminen sekä euroalueella että Yhdysvalloissa.

Analyytikot perustavat ankeat visionsa kasvavien velkataakkojen, epäedullisten väestötekijöiden ja valuuttasotien yhdistelmälle. Velkataakka Yhdysvalloissa, Euroopassa, Japanissa – ja nyt myös Kiinassa – kasvaa. Samaan aikaan maksukykyinen väki vähenee väestön harmaantuessa. Vientituloista kilpailevat kehittyvien markkinoiden maat devalvoivat valuuttojaan kilpaa Kiinan perässä, mikä puolestaan vahvistaa kehittyneiden maiden deflatorista kierrettä.

Mikäli Société Généralen analyytikot ovat oikeassa Japanin taudin yleistymisestä, eivät tulevaisuuden näkymät näytä osakesijoittajan kannalta ruusuisilta. Vuoden 1989 kurssihuipun aikaan Tokin pörssiin sijoittanut odottelee edelleen turhaan edes sijoittamansa summan takaisin saamista.

Ennen osakkeiden vaihtamista bondeihin kannattaa panna merkille, että Société Généralen strategisti Albert Edwards on tunnettu yltiöpessimistisistä näkemyksistään. Talouden jääkaudesta hän on varoittanut toistuvasti jo vuosien ajan.

http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/analyytikot+varoittavat+quottalouden+jaakaudestaquot/a1069207

Saksan talousviisaisiin lukeutuva saksalaisprofessori on erittäin huolissaan Kiinan tilanteesta.

 

 

Saksan arvostetuimpiin talousneuvonantajiin kuuluva taloustieteen professori Lars Feld kertoo olevansa erittäin huolissaan Kiinan tilanteesta.

Feldin mukaan Kiinan johto on menettämässä otettaan, ja tämänhetkinen pörssimarkkinoiden myllerrys on myös iso riski euroalueelle.

”Olen erittäin huolissani Kiinan tilanteesta. Se on euroalueelle aivan yhtä iso kysymys kuin Kreikka. Kiinan talouden muutos ja markkinoiden vapautuminen ovat johtamassa siihen, että Kiinan johto on menettämässä talouden hallinnan”, Feld sanoo.

”Haitallisia vaikutuksia on yhä vaikeampi ehkäistä. Tämä tulee ilman muuta vaikuttamaan Saksan talouteen.”

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/saksalaisprofessori-kiina-menettamassa...

bergepanther
Seuraa 
Viestejä4839

BCK:n mainitsemasta dokkarista olen kuullut paljonkin keskustelua, pitää ehdottomasti katsoa. Nykyinen talousmalli tuntuu omasta puolikommarimielestä edelleenkin mielipuoliselta, ja suurena syynä nykyisiin ongelmiimme aivan joka puolella maapalloa. Jopa pienehköllä tulojen tasaamisella ja sitä kautta koulutuksella on mullistavampi vaikutus maapalloon kuin oikeastaan millään väkinäisellä toimenpiteellä. Ja vaikkapa nykyinen talousmalli ei olisikaan mielipuolinen (mitä se kylläkin on) kaikessa on aina korjaamisen varaa.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä64327

Linjassa menee edellisten ennustusten kanssa.

Suomen talous tuskin kasvaa ensi vuonna kahta prosenttia. Tai sitä seuraavana, tai sitä seuraavana. Todennäköistä on, että koko tämän ja ensi vuosikymmenen ajan talouskasvu on Suomessa keskimäärin prosentti.

Tällainen ennuste sisältyy Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasenkalvoihin, jotka hän esitteli tänään keskiviikkona budjettiriihen yhteydessä.

Suomen Pankki ennustaa seuraavaksi 15 vuodeksi keskimäärin yhden prosentin talouskasvua. Kasvunäkymiä heikentää ikääntyminen, mikä rasittaa julkisen sektorin näkymiä.

Liikanen sanoi myös, että Suomi tarvitsee vähintään 10 prosentin parannusloikan kustannuskilpailukykyynsä, hallituksen tavoitteleman 5 prosentin sijasta.

http://www.talouselama.fi/uutiset/suomen+pankin+liikanen+tuomitsi+suomen+kaytannossa+ikuiseen+1+kasvuun/a2323075

Vierailija

Olen useasti jankuttanut täälläkin käteismaksamisen puolesta ja siitä kuinka velkavankeus orjuuttaa. Alkaiskohan porukat pikkuhiljaa uskoa että raha näpissä luo työpaikkoja, vapautta ja on ainoata oikeaa rahaa. Kun raha on poissa valtakoneesta valta palaa takaisin kansalle ja silloin asioihin voi vaikuttaa. Fyrkat sukanvarteen ja käteismaksamista vaadittava kaikessa, myös palkanmaksussa.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Jokin aika sitten luin aika vakuuttavan oloisen artikkelin siitä, että jos Sipilän hallitus sijoittaisi maatalouteen *) hölvätyt tukiaismiljoonat (vai miljardit?) pikemminkin koulutukseen, sillä olisi taloutta huomattavasti enemmän elvyttävä vaikutus.

 

*) hienommalta nimeltään biotalouteen

jussipussi
Seuraa 
Viestejä64327
SamikoKu

 Kun raha on poissa valtakoneesta valta palaa takaisin kansalle ja silloin asioihin voi vaikuttaa. Fyrkat sukanvarteen ja käteismaksamista vaadittava kaikessa, myös palkanmaksussa.

Miksi "valtakone" antaisi rahaansa kansalle, "valtakonehan" tekee kaikkensa kasvattaakseen rahallista valtaansa?

Tuhmeliini
Seuraa 
Viestejä403

kattonu olen ja monet muut aihetta käsittelevät dokkarit. jos aihepiiri kiinnostaa niin suosittelen myös kotimaista ajan henki dokkaria https://www.youtube.com/watch?v=L0iiuFZZ9Lc

uuden maailmanjärjestyksen artiklat löytyy sattumoisin nyt netistä uunituoreeltaan 

https://sustainabledevelopment.un.org/post2015/transformingourworld

ei puutu kuin kaikkien maitten johtajien allekirjoitukset niin se on siinä

 

Goswell
Seuraa 
Viestejä16561
BCK

Jokin aika sitten luin aika vakuuttavan oloisen artikkelin siitä, että jos Sipilän hallitus sijoittaisi maatalouteen *) hölvätyt tukiaismiljoonat (vai miljardit?) pikemminkin koulutukseen, sillä olisi taloutta huomattavasti enemmän elvyttävä vaikutus.

 

*) hienommalta nimeltään biotalouteen

Tuo maatalous onkin yksi vallan hassu tapaus. Ennen EU:ta alkutuotteiden hinta oli säädelty niin että maataluodella pärjäsi ilmeisesti jotenkin. Systeemi olisi pelannut mutta väliportaiden ahneus on loputon, niiden siivu alkoi olla niin suuri että hinnat kohosivat kaupassa pilviin, tietysti siitä syytettiin tuottajia..

Joku aivan älyttömän nerokas ihminen EU:ssa keksi että kun tuottajahinnat pudotetaan keinotekoisesti naurettavan alas, korvataan tuottajille verorahoista menetys, saadaan kasvatettua väliportaiden osuutta edelleen ja viljelijät hampaattomiksi tukien avulla joita voidaan säädellä miten huvittaa, homma pelasi hetken, mutta väliportaiden ahneus oli pohjaton ja hinnat nousivat kaupoissa taas, tietysti siitä taas syytettiin tuottajia. Kaikkea keksitään, mutta homma ei toimi vaikka laivat raahaavat kolmansista maista köli merenpohjaa raapien kaiken syötäväksi mitenkään kelpaavan ja sillä painetaan tuottajahintoja edelleen alas, mutta ne ahneet nostavat katteitaan edelleen ja ikuisesti ja hinnat edelleen nousee, tuottajien vika tietysti sekin. 

Mitähän seuraavaksi, tarvitaan uusi nerokas ihminen sotkemaan asioita vieläkin enemmän jotta karuselli pyörii ja katteet kasvaa, väliportaissa.  Tietysti taas hintojen noustessa syytetään tuottajaa jos niitä vielä on. Ehkä tuottajat jatkossa saakin tuotaa ilmaiseksi velkojaan vastaan.

Minun mielestä noin.

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä8004
BCK

Jokin aika sitten luin aika vakuuttavan oloisen artikkelin siitä, että jos Sipilän hallitus sijoittaisi maatalouteen *) hölvätyt tukiaismiljoonat (vai miljardit?) pikemminkin koulutukseen, sillä olisi taloutta huomattavasti enemmän elvyttävä vaikutus.

*) hienommalta nimeltään biotalouteen

Ei olisi. Luin saman jutun, jos tarkoittettiin HS:n juttua, jossa pääasiassa puhuttiin kyllä muistaakseni yliopistotutkimukseen rahojen laittamisesta.

Suomen ongelma ei ole koulutuksen puute vaan se, että täällä on liian vähän ihmisiä tekemään kovasti töitä ja toteuttaa yritysideoita. Joka olisi ainoa toimiva keino talouskasvun saavuttamiseksi. Tuo on aika luonnollista, koska Suomessa rangaistaan aina kaikesta muusta paitsi koneiston rattaana olemisesta.

Yksi suomalaisista myyteistä on, että esimerkiksi yliopistojen tutkimus loisi väistämättä yrityksiä ja menestystarinoita. Todellisuudessa tilanne voi helposti olla usein päinvastainen, kun henkilöt jäävät tutkijoiksi yliopistolle. Henkilöt joilla ilman tutkimusrahoitusta perustaisivat suurella todennäköisyydellä yrityksen.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

^ Siinä taidettiin puhua sekä koulutuksesta että tutkimuksesta, eli taidettiin puhua tohtorinväitöskirjoista. Mutta voi olla, että muistan väärin.

 

Kasvisruoka2

Kannattaa miettiä rahan luonnetta...

Hyvin paljon yksinkertaistettuna, onko raha hyödykerahaa vai lainaa?

Toiseksi on ainakin jonkinlaista kiistaa siitä, että onko raha neutraalia, endogeenista vai exogeenista.

Dokumentti on jonkinlainen mitä ilmeisemmin jälkikeynesiläinen kritiikki nykytaloutta kohtaan ja kuka meistyä tietää, vaikka jälkikeynesiläisyys tulisi joskus, mm. Ruotsi investoi perin keynesiläiseen henkeen miljardilla eurolla julkisiin hankkeisiin.

http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2015/08/26/nain-ruotsissa-yli-miljardin-elvytysraha-tyollisyyteen/201510896/12

En ollut kuullutkaan neutraalista, endo- ja exogeenisesta rahasta. Tässä artikkeli, jossa kerrotaan niistä, ja ilmeisesti tästä aloitustekstin käsittelemästä aiheesta:

Yliopisto-lehti: 6 myyttiä rahasta

Vierailija
jussipussi
SamikoKu

 Kun raha on poissa valtakoneesta valta palaa takaisin kansalle ja silloin asioihin voi vaikuttaa. Fyrkat sukanvarteen ja käteismaksamista vaadittava kaikessa, myös palkanmaksussa.

Miksi "valtakone" antaisi rahaansa kansalle, "valtakonehan" tekee kaikkensa kasvattaakseen rahallista valtaansa?

Ei se annakkaan. Mitään ei saa jos ei vaadi. Oikeudet pitää ottaa. Esim. jos jokainen hakee pankista nyt ensalkuun vaikka kaks tonnia käteistä säästöistään ja lopettaa korttimaksamisen niin hälyyytyskellot alkaa pirisemään. (Tätä ei voi estää). Seuraava steppi sitten isompi jne. Digiraha siirtää totaalisen vallan sille (niille) joka hallitsee bittejä. Jos ja kun "bittihallinto" menettää tuloja kansa saa oikeuksia. 

Sitten hiukan vastarannalta:

Vaan Sipilällä oli kyllä hyvä lääkkeitä loisivien duunareitten kuriin saattamiseks. Maksuton sairauspäivä esim. varmsti karsii krapulapoissaoloja ja jos oikeasti on kipee niin sitten jää kotiin. Mielestäni mikään kohta ei rassaa kovain pahasti tunnollista työntekijää joka hoitaa hommansa kahdeksan tunnin puitteessa. Ylitöitä se ehkä vähentää ja toivonmukaan sitä kautta lisää hieman työllisyyttä.

Reiska
Seuraa 
Viestejä6039
SamikoKu

 Maksuton sairauspäivä esim. varmsti karsii krapulapoissaoloja ja jos oikeasti on kipee niin sitten jää kotiin. 

 

Ruotsissa ei siirtymäkauden jälkeen ollu mitään vaikutusta sairauspoissaoloihin.

Per se

jussipussi
Seuraa 
Viestejä64327
SamikoKu

Ei se annakkaan. Mitään ei saa jos ei vaadi. Oikeudet pitää ottaa. Esim. jos jokainen hakee pankista nyt ensalkuun vaikka kaks tonnia käteistä säästöistään ja lopettaa korttimaksamisen niin hälyyytyskellot alkaa pirisemään. (Tätä ei voi estää). Seuraava steppi sitten isompi jne. Digiraha siirtää totaalisen vallan sille (niille) joka hallitsee bittejä. Jos ja kun "bittihallinto" menettää tuloja kansa saa oikeuksia. 

Jos siirretään tämä reaalimaailmaan niin ihmiset maksavat edelleen kortilla. Mitään erityisempää ei tapahdu.  

Me olemme keskimäärin laiskoja, ei meitä kiinnosta "oikeuksien ottaminen" jos perustarpeemme tässä hetkessä on jotakuinkin tyydytetty. Eli paskan pitää osua tuulettimeen oikein kympillä ja uhata radikaalisti suurimman osan elämäntapaa tässä hetkessä. Sitten vasta voi tapahtua jotakin ja silloinhan se on jo liian myöhäistä. Tällä tavalla ne kriisit yleensä tuppaa syntymään.

Kasvisruoka2
Seuraa 
Viestejä4452
BCK

^ Siinä taidettiin puhua sekä koulutuksesta että tutkimuksesta, eli taidettiin puhua tohtorinväitöskirjoista. Mutta voi olla, että muistan väärin.

Kasvisruoka2

Kannattaa miettiä rahan luonnetta...

Hyvin paljon yksinkertaistettuna, onko raha hyödykerahaa vai lainaa?

Toiseksi on ainakin jonkinlaista kiistaa siitä, että onko raha neutraalia, endogeenista vai exogeenista.

Dokumentti on jonkinlainen mitä ilmeisemmin jälkikeynesiläinen kritiikki nykytaloutta kohtaan ja kuka meistyä tietää, vaikka jälkikeynesiläisyys tulisi joskus, mm. Ruotsi investoi perin keynesiläiseen henkeen miljardilla eurolla julkisiin hankkeisiin.

http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2015/08/26/nain-ruotsissa-yli-miljardin-elvytysraha-tyollisyyteen/201510896/12

En ollut kuullutkaan neutraalista, endo- ja exogeenisesta rahasta. Tässä artikkeli, jossa kerrotaan niistä, ja ilmeisesti tästä aloitustekstin käsittelemästä aiheesta:

Yliopisto-lehti: 6 myyttiä rahasta

Vilkaisin Yliopisto-lehden analyysia, niin se oli justiinsa eikä jetsulleen jälkikeynesiläisittäin analysoitu.

Pieniä asioita, jotka voisivat vaikuttaa aika radikaalistikin harjoitettuun talouspolitiikkaan.

Äkkiä vilkaistuna siinä kyseenalaistettiin rahan ensisijainen hyödykeluonne, mutta ei tuotu esille jälkikeynesiläistä ajatusta, että rahan ensisijainen luonne on se, että raha on velkaa.

Hyödykkeensä raha siis olisi ensisijassa vaihdon väline ja ajtus perustuu siihen, että aikoinaan on tarvittu rahaa, jos on ollut ylimääräistä hyödykettä, mutta toinen ei ole ehtinyt tuottamaan ylimääräisen hyödykkeen korvaajaksi omaa hyödykettään.

--> Tässä mallissa siis on aina mennyt puntit tasan, olen tuottanut kalaa yli omien tarpeitteni, lihamestari haluaisi tämän ylijäämän, mutta hänellä ei ole tarpeeksi lihaa, joten hän antaa jalometallia, joka säilyttää hyvin arvonsa kattaakseen loput kauppasummasta.

--> Tämä malli kyseenalaistettiin, sillä eräs kaveri huomasi joskus 1900 luvun alussa, että eihän sitä tarvitsekaan aina heti puntteja tasata, vaan kalastaja on voinut merkitäkin puuttuvan lihan velaksi. tämä toki vaatii LUOTTAMUSTA kaupantekijöiden kesken.

Ruhollah.

z
Seuraa 
Viestejä2918
Kasvisruoka2

--> Tässä mallissa siis on aina mennyt puntit tasan, olen tuottanut kalaa yli omien tarpeitteni, lihamestari haluaisi tämän ylijäämän, mutta hänellä ei ole tarpeeksi lihaa, joten hän antaa jalometallia, joka säilyttää hyvin arvonsa kattaakseen loput kauppasummasta.

--> Tämä malli kyseenalaistettiin, sillä eräs kaveri huomasi joskus 1900 luvun alussa, että eihän sitä tarvitsekaan aina heti puntteja tasata, vaan kalastaja on voinut merkitäkin puuttuvan lihan velaksi. tämä toki vaatii LUOTTAMUSTA kaupantekijöiden kesken.

Juu, jaa, pimpelipom!

Oikeasti velkasitoumuksia on löytynyt aina jostain Kaksoisvirranmaan savitauluista alkaen. Kyse on siis 100 vuoden sijaan vähintäänkin jostain 5000-6000 vuoden historiasta.

zz

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat