Seuraa 
Viestejä88

Verkossa olevien kirjoitusten käyttöä reaaliaikaiseen ja historialliseen tutkimukseen pitää edistää. Uutisiin, yksityisiin havaintoihin ja muuhun materiaaliin pitäisi halutessaan voida liittää standardimuotoinen luokittelu ja siten helpottaa tiedon löytymistä.

Hakukoneet ja robotit kehittyvät yhä paremmiksi analysoimaan tietomassoja, poimimaan joukosta oleelliset tiedot ja järjestämään löydökset kokonaisuuksiksi. Aina se ei ole helppoa. Varsinkaan paikannimet eivät ole yksiselitteisiä. Sama nimi voi olla usealla kohteella, kieli ja kirjoitusasu vaihtelevat tai paikaksi nimetään tapauskohtaisesti kylä tai kaupunki. Tarkka aikakin usein puuttuu, samoin muita jälkikäteen kiinnostavia yksityiskohtia.

Esimerkiksi luontohavainto. Harrastaja kirjaa vaikka blogiinsa tai Facebookiin havaittuaan harvinaisen linnun. Tiedoiksi merkitään standardimuodossa paikan koordinaatit, havaintoaika, tieteellinen nimi sekä muita mahdollisia luokittelutekijöitä ja avainsanoja mukaan lukien havaitsijan nimi. Kuka tahansa kiinnostunut näkisi kaikki vastaavat havainnot kartalle tai aikajanalle sijoitettuna. Aluetta tai aikaikkunaa voisi säätää, joten halutessaan näkee havaintoja läheltä tai kaukaa.

Porkkana kirjoittajalle luokittelun lisäämiseksi on laajempi huomioarvo. Mitä helpommin kirjoitus löydetään, sitä useammin se myös luetaan. Uskottavuuskin lisääntyy yksityiskohtien myötä, ne on helppo tarkistaa. Haku helpottuisi myös toiseen suuntaan. Katsotaan missä päin maailmaa kirjoitetaan tai keskustellaan tietystä paikkakunnasta.

Lukijat tai tutkijat saisivat käyttöönsä valmiita tietokoosteita ja vertailuja. Uusia käyttökohteita keksittäisiin varmaan runsaasti. Tiedeyhteisöt voisivat kertoa aiheista, joita halutaan tutkia tarkemmin ja pyytää yleisöä kirjaamaan huomioitaan. Tai aletaan tutkia uusia ilmiöitä, joista on jo olemassa paljon havaintoja ja kirjoituksia.

Malevitsh Malevitshista: Olisin itse tehnyt tämän paremmin.

Kommentit (1)

Uolevi Kattun
Seuraa 
Viestejä88

 

Hyvä alku olisi kaiken uutismateriaalin varustaminen tarkoilla paikka- ja aikatiedoilla. Se voitaisiin tehdä automaattisesti. Yksityiset YouTube ym. päivitykset seuraisivat pian esimerkkiä. Normaali silmäilevä uutisten seuraaminen ei näitä tietoja tarvitse. Henkilöllä saattaa olla omaisia tai muu side alueelle, jolta uutisoidaan levottomuuksista, luonnonmullistuksesta tai muusta merkittävästä tapahtumasta. Silloin halutaan sivuuttaa yleisluonteiset raportit ja kohdistaa huomio hyvinkin pienelle tarkasti rajatulle alueelle.

 

Malevitsh Malevitshista: Olisin itse tehnyt tämän paremmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat