Kommentit (3)

Kasvisruoka2
Seuraa 
Viestejä4452

Varmasti hyvä olisi erotella vielä rasismi ja muukalaiskammo tai xenofobia, ovat lähellä toisiaan, mutta ei täysin sama asia.

 

Tämän lisäksi on mielenkiintoista miten ihmisissä on eroja muukalaiskammossa ja siihen ainakin liittynee ainakin jossain maissa parempi kyky hallita laajempia ja monimutkaisempia kokonaisuuksia, jolloin henkilökohtaisesta kuplasta ja sen rajoista tulee laajempia.

 

Aasinsiltaa pitkin, kuplistakin voisi puhua enemmän. Varsinkin netin aikana meillä on erilaisia kuplia ja ihmiset elää muutamassa erilaisessa kuplassa, josta käsin maailmaa katselee. Kuplittuminen on melkein pakollista ja käytännön takia ainoa vaihtoehto. Niin tiede ja erilaiset tieteen alat ja niissä erikoistuminen luo omia kupliaan, joita voidaan ja yritetään välillä pitää puhtaana ja välillä se näyttäytyy paljon kattavampana totuutena ja maailmanselittäjänä kuin se onkaan.

 

Ja vaikka politiikka on kielletty aihe täällä, niin politiikassa totta kai mennään vielä pidemmälle. Tuotetaan tietoa tai tiedotteita, joilla ylläpidetään kuplaa ja selitysmallia ja jonka pitää tuntua sekä itseään koskettavana ja joskus jopa koko maailman tärkeimpänä kaiken alleen jättävänä asiana, mieluiten omaa olemassaoloa koskettavana asiana. Ja tätä saatetaan vaalia loppuun asti ja ihmisille tulee tarve vaatia muitakin katselemaan maailmaa tämän maailman tärkeimmän kuplan sisältä käsin ja sen sisäisellä logiikalla. Puhtaudesta myös näissä kuplissa pidetään huolta, me ei olla heitä.

 

Ehkäpä kyky tunnistaa kuplat missä elää voisi auttaa muukalaiskammoon ja vähentää rasismia? Voisin mennä lukemaan Iltasanomia ja huomata, että Iltasanomat mediana luo eräänlaisen oman "Ilta-sanomat" kuplansa.

Ruhollah.

2367
Seuraa 
Viestejä6960

Jos evoluutiolla ja taudeilla selitetään muukalaiskammoa, niin evoluutiolla ehkä voi myös selittää vastakkaista suuntausta, eli sitä, että vieras saattaa myös houkuttaa esimerkiksi seksuaalikumppanina. Satun tietämään erään henkilön, joka on kotoisin pieneltä paikkakunnalta Hämeessä, ja jolla on monta periytyvää autoimmuunisairautta, ja joka siitä syystä hankki puolisonsa vallan toiselta mantereelta, jotta riski jälkeläisten geenivirheiden osalta olisi pienempi.

Jopa toinen ihmislaji (tai sisarlaji) on voinut houkuttaa, vrt. neandertalilaiset, Denisovan ihminen jne., joiden perimää on nykyihmiselläkin. Paikallisella populaatiolla on voinut olla esim. geneettisesti periytyvä vastustuskyky taudinaiheuttajille. Muistaakseni neandertalilaisilla juurikin oli vastustuskyky Euroopassa esiintyville pöpöille, ja risteymät hyötyivät näistä perityistä ominaisuuksista. (Toki vastustuskyvyssä kai enimmäkseen kyse on kyllä ei-periytyvistä ominaisuuksista.)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämän vuoden keskustelluin

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat