Seuraa 
Viestejä981

Vaimoväki väittää kivenkovaa, että mikrossa lämmitetty ruoka lautasella jäähtyy nopeammin kuin uunissa tai hellalla lämmitetty. Hän väittää kaikkien tuttavien ja työpaikan naisten olevan yhtä mieltä asiasta.  

Minä ole ajatellut asiaa niin, että ruoka lämpiää epätasaisesti mikrossa, ja vaikutelma nopeammasta jäähtymisestä johtuisi siitä.

Vai voisikohan väitteessä olla sittenkin jotain perää?

Sivut

Kommentit (36)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vanha jäärä
Seuraa 
Viestejä1572
Kontra

Vaimoväki väittää kivenkovaa, että mikrossa lämmitetty ruoka lautasella jäähtyy nopeammin kuin uunissa tai hellalla lämmitetty. Hän väittää kaikkien tuttavien ja työpaikan naisten olevan yhtä mieltä asiasta.  

Minä ole ajatellut asiaa niin, että ruoka lämpiää epätasaisesti mikrossa, ja vaikutelma nopeammasta jäähtymisestä johtuisi siitä.

Vai voisikohan väitteessä olla sittenkin jotain perää?

Väittäisin, että ruokaa mikrossa lämmitettäessä ruoka lämpiää etupäässä pinnalta, jos annosta ei välillä sekoiteta. Sitten aterioitaessa pinnan lämpö siirtyy pinnalta sekä ympäristöön että viileämpään sisukseen, mikä antaa – oikean – vaikutelman, että ruoka on kylmempää.

Vanha jäärä

Fotoman
Seuraa 
Viestejä37
Kontra

Vaimoväki väittää kivenkovaa, että mikrossa lämmitetty ruoka lautasella jäähtyy nopeammin kuin uunissa tai hellalla lämmitetty. Hän väittää kaikkien tuttavien ja työpaikan naisten olevan yhtä mieltä asiasta.  

Minä ole ajatellut asiaa niin, että ruoka lämpiää epätasaisesti mikrossa, ja vaikutelma nopeammasta jäähtymisestä johtuisi siitä.

Vai voisikohan väitteessä olla sittenkin jotain perää?

Ei ole, akkasi ei osaa käyttää mikroa, eikä näköjään hänen tuttunsakkaan, ruoka pitää jättää mikroon muutamaksi minuutiksi tasaantumaan, lämpö leviää tasaisesti ruokaan.

Silloin vältutään tuntemukslta että jotkut osat on tulikuumia toiset viileempiä, tämä kyllä lukee jo mikron ohjekirjassakin, vaan eihän niitä tavallisesti lueta!

Fotoman
Seuraa 
Viestejä37

Hyvä kokki myös lämmittä tai viilentää tarjoilu astiatkin tarpeen mukaan, esim. spagetti pitää tarjolla kuumalle lautaselle, muija pitää lautasia kuumassa vedessä ja kuivaa ne juuri ennen tarjoilua!

(tämä ei siis liity mikroon millään lailla)

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Uunissa lämmitettäessä astia ehkä lämpenee enemmän kuin mikrossa lämpiäisi, ja se voi pitää ruokaa kauemmin lämpimänä? Mikrossa lisäksi usein käytetään muoviastioita, jotka tietenkään eivät varaa lämpöä samalla tavalla kuin lasi- tai keramiikka-astiat. (Itse kyllä pyrin käyttämään lasiastioita mikrossakin ftalaattien yms. takia.)

Ab Surd Oy
Seuraa 
Viestejä11580

Miksi mikrossa käytettäisiin usein muoviastioita?

Meillä ei edes ole muoviastioita poislukien ajat sitten jonnekin komeron nurkkaan arkistoidut vauva-astiastot. Mikrotettava ruoka on poikkeuksetta lasi- tai keramiikkavuoassa tai ihan tavallisella lautasella.

Lautasissa on muuten eroa mikrokäytöksen suhteen. Meillä on yksi sarja keramiikkalautasia, jotka kuumenevat mikrossa tulikuumaksi vaikka ruoka on vielä hädin tuskin haaleaa. Toiset lautaset taas pysyvät viileinä ruoan lämmettyökin ja lautanen lämpenee vasta kuuman ruoan sitä lämmittäessä, minkä huomaa siitä että lautanen kuumenee ensin ja eniten juuri ruokakasan alta reunojen pysyessä viileämpinä.

Jotkin pakasteet kyllä on meilläkin pakattu muovirasioihn ja käyvät mikron kautta sulatuksessa jos joku on unohtanut ottaa pakasteet huoneenlämpöön riittävän ajoissa ennen käyttötarvetta.

Alkuperäisen kysymyksen osalta, tietenkin on itsestäänselvää että jäähtymisessä ei ole mitään eroa jos ruoka astioineen on samanlämpöinen ja samalla lämpöjakaumalla. Kysymys siitä, jäähtyykö viileämpi ruoka nopeammin tai jäähtyykö keskeltä kylmä nopeammin kuin läpikuuma, on taas jokseenkin palikkaluokkaa itsestäänselvyydessään.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

Meikästäkin tuntuu aina, että mikrossa nuketettu ruoka jäähtyy nopeampaa vaikka se on huolella kuumaksi kuumennettu ja välissä hämmennetty. Mutta ehkä se johtuu noista tarjoiluastioista?

Ja sitten voi olla sekin, että jos otat makaroonilaatikon uunista, niin se on 200 asteista. Mutta jos otat mikrosta niin voihan se olla, että se on vaan 70 asteista. Molemmat tuntuu hetken yhtä kuumilta, mutta 70-asteinen jäähtyy nopeampaa kuin 200-asteinen. 

En minäkään käytä erikseen mitään muovikippoja mikrossa vaan ihan lautasia. Yleensä mikroon pannaan se syöntiannos edellispäivän ruokaa, hampurilainen tms. ja ihan lautasella ne on. Sulattaessa sitten tieten pakasterasia on muovia, samoin kuin ne harvat mikroateriat mitä joskus syö. Mutta ei mulla erikseen mitään muovikippoja mikroa varten ole.

Hämmentää.

Fotoman
Seuraa 
Viestejä37

Tehkää koe pankaa astia vettä mikroon ja antkaa sen kiehahtaa keittäkää levyllä vesi kiehuvaksi.

Kupit pöydälle ja mittailemaan lämpöjä tietyn väliajoin tulette hämmästymään, tai ette?

Vanha jäärä
Seuraa 
Viestejä1572
Fotoman

Ei ole, akkasi ei osaa käyttää mikroa, eikä näköjään hänen tuttunsakkaan, ruoka pitää jättää mikroon muutamaksi minuutiksi tasaantumaan, lämpö leviää tasaisesti ruokaan.

Silloin vältutään tuntemukslta että jotkut osat on tulikuumia toiset viileempiä, tämä kyllä lukee jo mikron ohjekirjassakin, vaan eihän niitä tavallisesti lueta!

Olen joskus kokeillut sitä, etten lämmitäkään ruokaani mikron maksimiteholla, vaan esimerkiksi 60 tai 70 prosentin teholla mutta vastaavasti pitempään, niin että lämmitykseen käytetty energia on jokseenkin sama. Väittäisin, että näin tekemällä saa tasalämpöisemmän aterian. Tietysti nälkä ja kärsimättömyys vie vieläkin usein mikron maksimitehon käyttöön.

Muuten, jos joku on tarkkaan lukenut valmiiden mikroaterioiden lämmitysohjeet, niin niissä on myös annettu tuo edellä kertomani lämmitystapa.

Vanha jäärä

Max Hunter
Seuraa 
Viestejä201

Keitot on helpömpompia mikro lämmityksessä, voidaan kyllä sanoa ettei esim, makaronilaatikon jälkilämmitys ole sen helponpaa muullakaan systeemillä.

"Gurmee" safkaa ei mikrolla saakkaa se on kylmä totuus.

Vaihdokas kirjoitti: Höh anteeksi. Yläpeukutin vahingossa Max Hunterin kommenttia. Ei olisi ollut aihetta. Sori.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Vatkain

En minäkään käytä erikseen mitään muovikippoja mikrossa vaan ihan lautasia. Yleensä mikroon pannaan se syöntiannos edellispäivän ruokaa, hampurilainen tms. ja ihan lautasella ne on. Sulattaessa sitten tieten pakasterasia on muovia, samoin kuin ne harvat mikroateriat mitä joskus syö. Mutta ei mulla erikseen mitään muovikippoja mikroa varten ole.

Itse käytän joko lautasta tai lasivuokaa mikrossa (ja hyvin poikkeuksellisesti muovikippoa). Jos on kyse valmisruoasta, tällään sen lautaselle, koska arvelen sen olevan terveellisempää, ei irtoa mitään ylimääräistä muovirasiasta silloin. Valmistan jopa ruokaa mikrossa lasivuoassa eli pyrex-vuoassa, jossa on tiiviisti sulkeutuva kansi. Esimerkiksi juurespalaset tai pakastekala joutuvat sutjakasti mikrossa, kun laittaa ihan vähän vettä ja kannen kiinni. Valkosipuliperunatkin onnistuvat mikrossa lautasella. 

Uunijuurekset, uunikala ja monet muut ruoat kyllä maistuvat paremmalta kuin mikrossa valmistetut, mikäkähän siinäkin on? Liittyisiköhän jotenkin paistopintaan?

Ph D
Seuraa 
Viestejä13

Mikroaaltouunissa tapahtuva säteilytys vaikuttaa ruuan ravinto-arvoihin alentavasti, kuten mikä tahansa kuumentaminen, mutta mikro näistä on huonoin vaihtoehto. Epätasaista lämpenemistä tapahtuu myös, jos ruokaa on paljon, joten naiset ovat oikeassa omalla kauniilla naisellisella tavallaan siinä, että ruoka on osin kylmää ja paikoin tulikuumaa.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Ph D

Mikroaaltouunissa tapahtuva säteilytys vaikuttaa ruuan ravinto-arvoihin alentavasti, kuten mikä tahansa kuumentaminen, mutta mikro näistä on huonoin vaihtoehto. 

Tuosta kysyin eräältä ravitsemustieteilijältä, ja tuo ei taida pitää paikkansa. Hän sanoi, että päinvastoin, ravintoarvot ovat paremmat mikron jäljiltä, kuin esimerkiksi paljossa vedessä keittäen (ravintoaineita liukenee veteen) tai pitkän uunikypsennyksen jälkeen (pitkä kypsennysaika tuhoaa mm. C-vitamiinia).

Eli perusteluita kaivattaisiin nyt tuolle mielipiteelle, mielellään tieteellisiä tutkimustuloksia.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat