Seuraa 
Viestejä981

Vaimoväki väittää kivenkovaa, että mikrossa lämmitetty ruoka lautasella jäähtyy nopeammin kuin uunissa tai hellalla lämmitetty. Hän väittää kaikkien tuttavien ja työpaikan naisten olevan yhtä mieltä asiasta.  

Minä ole ajatellut asiaa niin, että ruoka lämpiää epätasaisesti mikrossa, ja vaikutelma nopeammasta jäähtymisestä johtuisi siitä.

Vai voisikohan väitteessä olla sittenkin jotain perää?

  • ylös 3
  • alas 1

Sivut

Kommentit (36)

Vierailija

Älä nyt vaan hyvä mies ala naisten kanssa ruuanlaittoasioista kinaamaan.

Ihan sama ootko oikeassa vai vasemmassa, kannattaa pysyä vaan puolueettomana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vanha jäärä
Seuraa 
Viestejä1578
Kontra

Vaimoväki väittää kivenkovaa, että mikrossa lämmitetty ruoka lautasella jäähtyy nopeammin kuin uunissa tai hellalla lämmitetty. Hän väittää kaikkien tuttavien ja työpaikan naisten olevan yhtä mieltä asiasta.  

Minä ole ajatellut asiaa niin, että ruoka lämpiää epätasaisesti mikrossa, ja vaikutelma nopeammasta jäähtymisestä johtuisi siitä.

Vai voisikohan väitteessä olla sittenkin jotain perää?

Väittäisin, että ruokaa mikrossa lämmitettäessä ruoka lämpiää etupäässä pinnalta, jos annosta ei välillä sekoiteta. Sitten aterioitaessa pinnan lämpö siirtyy pinnalta sekä ympäristöön että viileämpään sisukseen, mikä antaa – oikean – vaikutelman, että ruoka on kylmempää.

Vanha jäärä

Vierailija
Kontra

Vaimoväki väittää kivenkovaa, että mikrossa lämmitetty ruoka lautasella jäähtyy nopeammin kuin uunissa tai hellalla lämmitetty. Hän väittää kaikkien tuttavien ja työpaikan naisten olevan yhtä mieltä asiasta.  

Minä ole ajatellut asiaa niin, että ruoka lämpiää epätasaisesti mikrossa, ja vaikutelma nopeammasta jäähtymisestä johtuisi siitä.

Vai voisikohan väitteessä olla sittenkin jotain perää?

Ei ole, akkasi ei osaa käyttää mikroa, eikä näköjään hänen tuttunsakkaan, ruoka pitää jättää mikroon muutamaksi minuutiksi tasaantumaan, lämpö leviää tasaisesti ruokaan.

Silloin vältutään tuntemukslta että jotkut osat on tulikuumia toiset viileempiä, tämä kyllä lukee jo mikron ohjekirjassakin, vaan eihän niitä tavallisesti lueta!

Vierailija

Hyvä kokki myös lämmittä tai viilentää tarjoilu astiatkin tarpeen mukaan, esim. spagetti pitää tarjolla kuumalle lautaselle, muija pitää lautasia kuumassa vedessä ja kuivaa ne juuri ennen tarjoilua!

(tämä ei siis liity mikroon millään lailla)

2367
Seuraa 
Viestejä6960

Uunissa lämmitettäessä astia ehkä lämpenee enemmän kuin mikrossa lämpiäisi, ja se voi pitää ruokaa kauemmin lämpimänä? Mikrossa lisäksi usein käytetään muoviastioita, jotka tietenkään eivät varaa lämpöä samalla tavalla kuin lasi- tai keramiikka-astiat. (Itse kyllä pyrin käyttämään lasiastioita mikrossakin ftalaattien yms. takia.)

Ab Surd Oy
Seuraa 
Viestejä12406

Miksi mikrossa käytettäisiin usein muoviastioita?

Meillä ei edes ole muoviastioita poislukien ajat sitten jonnekin komeron nurkkaan arkistoidut vauva-astiastot. Mikrotettava ruoka on poikkeuksetta lasi- tai keramiikkavuoassa tai ihan tavallisella lautasella.

Lautasissa on muuten eroa mikrokäytöksen suhteen. Meillä on yksi sarja keramiikkalautasia, jotka kuumenevat mikrossa tulikuumaksi vaikka ruoka on vielä hädin tuskin haaleaa. Toiset lautaset taas pysyvät viileinä ruoan lämmettyökin ja lautanen lämpenee vasta kuuman ruoan sitä lämmittäessä, minkä huomaa siitä että lautanen kuumenee ensin ja eniten juuri ruokakasan alta reunojen pysyessä viileämpinä.

Jotkin pakasteet kyllä on meilläkin pakattu muovirasioihn ja käyvät mikron kautta sulatuksessa jos joku on unohtanut ottaa pakasteet huoneenlämpöön riittävän ajoissa ennen käyttötarvetta.

Alkuperäisen kysymyksen osalta, tietenkin on itsestäänselvää että jäähtymisessä ei ole mitään eroa jos ruoka astioineen on samanlämpöinen ja samalla lämpöjakaumalla. Kysymys siitä, jäähtyykö viileämpi ruoka nopeammin tai jäähtyykö keskeltä kylmä nopeammin kuin läpikuuma, on taas jokseenkin palikkaluokkaa itsestäänselvyydessään.

I see...

Vierailija

Meikästäkin tuntuu aina, että mikrossa nuketettu ruoka jäähtyy nopeampaa vaikka se on huolella kuumaksi kuumennettu ja välissä hämmennetty. Mutta ehkä se johtuu noista tarjoiluastioista?

Ja sitten voi olla sekin, että jos otat makaroonilaatikon uunista, niin se on 200 asteista. Mutta jos otat mikrosta niin voihan se olla, että se on vaan 70 asteista. Molemmat tuntuu hetken yhtä kuumilta, mutta 70-asteinen jäähtyy nopeampaa kuin 200-asteinen. 

En minäkään käytä erikseen mitään muovikippoja mikrossa vaan ihan lautasia. Yleensä mikroon pannaan se syöntiannos edellispäivän ruokaa, hampurilainen tms. ja ihan lautasella ne on. Sulattaessa sitten tieten pakasterasia on muovia, samoin kuin ne harvat mikroateriat mitä joskus syö. Mutta ei mulla erikseen mitään muovikippoja mikroa varten ole.

Vierailija

Tehkää koe pankaa astia vettä mikroon ja antkaa sen kiehahtaa keittäkää levyllä vesi kiehuvaksi.

Kupit pöydälle ja mittailemaan lämpöjä tietyn väliajoin tulette hämmästymään, tai ette?

Vanha jäärä
Seuraa 
Viestejä1578
Fotoman

Ei ole, akkasi ei osaa käyttää mikroa, eikä näköjään hänen tuttunsakkaan, ruoka pitää jättää mikroon muutamaksi minuutiksi tasaantumaan, lämpö leviää tasaisesti ruokaan.

Silloin vältutään tuntemukslta että jotkut osat on tulikuumia toiset viileempiä, tämä kyllä lukee jo mikron ohjekirjassakin, vaan eihän niitä tavallisesti lueta!

Olen joskus kokeillut sitä, etten lämmitäkään ruokaani mikron maksimiteholla, vaan esimerkiksi 60 tai 70 prosentin teholla mutta vastaavasti pitempään, niin että lämmitykseen käytetty energia on jokseenkin sama. Väittäisin, että näin tekemällä saa tasalämpöisemmän aterian. Tietysti nälkä ja kärsimättömyys vie vieläkin usein mikron maksimitehon käyttöön.

Muuten, jos joku on tarkkaan lukenut valmiiden mikroaterioiden lämmitysohjeet, niin niissä on myös annettu tuo edellä kertomani lämmitystapa.

Vanha jäärä

Vierailija

Keitot on helpömpompia mikro lämmityksessä, voidaan kyllä sanoa ettei esim, makaronilaatikon jälkilämmitys ole sen helponpaa muullakaan systeemillä.

"Gurmee" safkaa ei mikrolla saakkaa se on kylmä totuus.

2367
Seuraa 
Viestejä6960
Vatkain

En minäkään käytä erikseen mitään muovikippoja mikrossa vaan ihan lautasia. Yleensä mikroon pannaan se syöntiannos edellispäivän ruokaa, hampurilainen tms. ja ihan lautasella ne on. Sulattaessa sitten tieten pakasterasia on muovia, samoin kuin ne harvat mikroateriat mitä joskus syö. Mutta ei mulla erikseen mitään muovikippoja mikroa varten ole.

Itse käytän joko lautasta tai lasivuokaa mikrossa (ja hyvin poikkeuksellisesti muovikippoa). Jos on kyse valmisruoasta, tällään sen lautaselle, koska arvelen sen olevan terveellisempää, ei irtoa mitään ylimääräistä muovirasiasta silloin. Valmistan jopa ruokaa mikrossa lasivuoassa eli pyrex-vuoassa, jossa on tiiviisti sulkeutuva kansi. Esimerkiksi juurespalaset tai pakastekala joutuvat sutjakasti mikrossa, kun laittaa ihan vähän vettä ja kannen kiinni. Valkosipuliperunatkin onnistuvat mikrossa lautasella. 

Uunijuurekset, uunikala ja monet muut ruoat kyllä maistuvat paremmalta kuin mikrossa valmistetut, mikäkähän siinäkin on? Liittyisiköhän jotenkin paistopintaan?

Ph D
Seuraa 
Viestejä13

Mikroaaltouunissa tapahtuva säteilytys vaikuttaa ruuan ravinto-arvoihin alentavasti, kuten mikä tahansa kuumentaminen, mutta mikro näistä on huonoin vaihtoehto. Epätasaista lämpenemistä tapahtuu myös, jos ruokaa on paljon, joten naiset ovat oikeassa omalla kauniilla naisellisella tavallaan siinä, että ruoka on osin kylmää ja paikoin tulikuumaa.

2367
Seuraa 
Viestejä6960
Ph D

Mikroaaltouunissa tapahtuva säteilytys vaikuttaa ruuan ravinto-arvoihin alentavasti, kuten mikä tahansa kuumentaminen, mutta mikro näistä on huonoin vaihtoehto. 

Tuosta kysyin eräältä ravitsemustieteilijältä, ja tuo ei taida pitää paikkansa. Hän sanoi, että päinvastoin, ravintoarvot ovat paremmat mikron jäljiltä, kuin esimerkiksi paljossa vedessä keittäen (ravintoaineita liukenee veteen) tai pitkän uunikypsennyksen jälkeen (pitkä kypsennysaika tuhoaa mm. C-vitamiinia).

Eli perusteluita kaivattaisiin nyt tuolle mielipiteelle, mielellään tieteellisiä tutkimustuloksia.

MooM
Seuraa 
Viestejä14690
BCK
Ph D

Mikroaaltouunissa tapahtuva säteilytys vaikuttaa ruuan ravinto-arvoihin alentavasti, kuten mikä tahansa kuumentaminen, mutta mikro näistä on huonoin vaihtoehto. 

Tuosta kysyin eräältä ravitsemustieteilijältä, ja tuo ei taida pitää paikkansa. Hän sanoi, että päinvastoin, ravintoarvot ovat paremmat mikron jäljiltä, kuin esimerkiksi paljossa vedessä keittäen (ravintoaineita liukenee veteen) tai pitkän uunikypsennyksen jälkeen (pitkä kypsennysaika tuhoaa mm. C-vitamiinia).

Eli perusteluita kaivattaisiin nyt tuolle mielipiteelle, mielellään tieteellisiä tutkimustuloksia.

Se on ihan sama, millä niitä molekyylejä heilutellaan. Uunissä lämpö siirtyy ruokaan ja ruoan molekyylit liikkuvat aktiviisemmin, mikrossa mikroaallot hoitavat energian siirron ja taas molekyylit liikkuvat ripeämmin.

Lämpeneminen ja lämpötila sinänsä vaikuttavat ruoan (molekyyli)rakenteeseen ja ravintoarvoihin (usein positiivisesti, koska kypsennetty ruoka sulaa helpommin). Lämmitystapa ei, jos loppulämpötila on sama eikä lämmitysajassa ole niin isoja eroja että esim. vettä haihtuisi eri määriä.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Ph D
Seuraa 
Viestejä13
BCK
Ph D

Mikroaaltouunissa tapahtuva säteilytys vaikuttaa ruuan ravinto-arvoihin alentavasti, kuten mikä tahansa kuumentaminen, mutta mikro näistä on huonoin vaihtoehto. 

Tuosta kysyin eräältä ravitsemustieteilijältä, ja tuo ei taida pitää paikkansa. Hän sanoi, että päinvastoin, ravintoarvot ovat paremmat mikron jäljiltä, kuin esimerkiksi paljossa vedessä keittäen (ravintoaineita liukenee veteen) tai pitkän uunikypsennyksen jälkeen (pitkä kypsennysaika tuhoaa mm. C-vitamiinia).

Eli perusteluita kaivattaisiin nyt tuolle mielipiteelle, mielellään tieteellisiä tutkimustuloksia.

Toki noin kuten sanoit, jos ruokaa valmistava henkilö on älyllisiltä ominaisuuksiltaan sen verran rajoittunut, että käyttää hyviä lääkinnällisiä ominaisuuksia omaavia ruoka-aineita ja heittää ne sitten veden mukana osaksi hukkaan. Nämä keitinveden hukkaan heittävät ovat yleensä myös niitä ihmisiä, joilla se hyvien ravinto-aineiden/ruoka-aineiden valinta tuottaa ongelmia ja laatu on sieltä halvimmasta päästä. Helppoa, nopeaa ja epäterveellistä ihmisiä yleensä.

 

Mikron ravinto-arvoja eniten tuhoava vaikutus perustuu lämmityksen nopeuteen ja suureen lämpötilaan. Esim. paistokasarissa miedolla lämmöllä lämmitettäessä ravinto-aineita tuhoutuu vähiten, kun höyrystyvä vesikin palautuu kannen kautta pääosin takaisin ruokaan. Myös maku voittaa mikrossa lämmitetyn. 

 

Tieteellisiä tutkimustuloksia aihepiiristä löytyy myös, mutta en ole tarpeeksi viitseliäs niitä sinulle tarjottimella tuomaan. Anteeksi laiskuuteni.

2367
Seuraa 
Viestejä6960

^ Tuosta voi vetää sen johtopäätöksen, että et siis löytänyt ainuttakaan tieteellistä todistetta miksoaaltouunin terveydellisistä haittavaikutuksista. Muistan itse joskus kauan sitten etsiskelleeni todisteita, mutta niitä ei löytynyt. Löytyi pelkästään erilaisia pillerinvalmistajien mutu-sivuja, magneettimediaa, erään ortopedin ammattiänkyrän sivusto, ja muuta mielipidetauhkaa.

Miksi nopea lämmitys tuohoaisi enemmän ravintoaineita kuin hidas lämmitys samaan lämpötilaan? Ei kuulosta loogiselta, sillä hitaan lämmityksen aikanahan lämpö ennättää tuhota vitamiineja yms. ravintoaineita pidemmän ajan. 

MooM:in näkemys kuulostaa oikeansuuntaiselta.

MooM
Seuraa 
Viestejä14690
BCK

MooM:in näkemys kuulostaa oikeansuuntaiselta.

Tuolla voi kyllä olla merkitystä, jos mikro nostaa lämpötilaa paikallisesti korkeammaksi kuin joku muu lämmitystapa. Pannulla tai kattilassa on helpompi kuumentaa tasaisesti alle kiehumispisteen, jos sekoittaa.

Esimerkiksi kananmunan kypsymisessä on kynnyslämpötiloja, joissa tapahtuu erilaisia proteiinien liikkuvuuden muutksia. Muistaakseni n. 60 astetta ja jotain 80 astetta. Merkityksestä rafintoarvoihin en osaa sanoa. jotkut vitamiinit kai hajoavat kuumennettaessa, mutta en tiedä mihin kriittinen lämpötila osuu.

 

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Vatkain
Ja sitten voi olla sekin, että jos otat makaroonilaatikon uunista, niin se on 200 asteista. Mutta jos otat mikrosta niin voihan se olla, että se on vaan 70 asteista. Molemmat tuntuu hetken yhtä kuumilta, mutta 70-asteinen jäähtyy nopeampaa kuin 200-asteinen.

Ei se 200 asteisesta uunista otettu ole suinkaan 200 asteista. Niin kauan kuin ruoka-aineessa on vettä, sen lämpötila ei nouse yli 100 asteen normaalipaineessa. Jossain pinnalla voi olla toki rasvaa sen verran paljon, että se voi lämmetä yli 100  C, mutta alla olevaan max. 100 asteiseen siirtyy kuitenkin lämpöä johtumalla.

Mikrossa sen sijaan vesi voi lämmetä yli 100 C:nkin, jos se on tarpeeksi puhdasta:

https://www.youtube.com/watch?v=1_OXM4mr_i0

 

 

Sivut

Tämän vuoden keskustelluin

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat