Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Haavat, olkoon leikkauksesta tai tapaturmasta aiheutuvia, ovat vaiva kaiken kokoisille ja ikäisille. Ymmärtääkseni on olemassa monenmoisia tieteellisesti enemmän tai vähemmän tutkittuja metodeja, jotka avittavat haavojen paranemista ja pienentävät syntyvän arpikudoksen määrää. Metodit koskevat haavojen sulkemista, ruokavaliota, pinnallisia ja sisäisiä lääkkeitä jne. Tästä huolimatta Nykyään leikkauksissa ja jopa plastiikkakirurgiassakin haavat yksinkertaisesti vaan desinfioidaan ja tikataan umpeen. Sillä selvä.

Kysyisinkin onko täällä lisätietoa tällaisista nikseistä?

Esimerkkinä vaikka TGFbeta3 kasvutekijä, joka on jo kliinisissä kokeissa. Kyseisen kasvutekijän on havaittu pinnallisena pystyvän arvettomaan haavojen paranemiseen.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15293811?ordinalpos=1&itool=EntrezSys...$=relatedreviews&logdbfrom=pubmed

Toisena esimerkkinä ns. "piikikäs tikki", joka on tikkauslankaa, jossa on pienenpieniä väkäsiä, jotka tarttuvat kudokseen ja näin ollen ompeleita ei tarvitse solmia. Tämä parantaa kudosten hapensaanti kykyä ja nekroosin vaata vähenee, kun kiristäviä solmuja ei ole.

http://en.wikipedia.org/wiki/Barbed_suture

Myöskin pinnallisen karnosiinin on osoitettu vauhdittavan haavojen paranemista.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3095942

Mielenkiintoista on myös se, että monet levittävät E-vitamiini voidetta haavalle ja väittävät tämän nopeuttavan paranemista. Tämä tosin on nykytiedolla täyttä puppua.

[url]
http://www.plasticsurgeryinflorida.com/ ... scars.html

Kommentit (1)

o
Seuraa 
Viestejä1647
Liittynyt16.11.2005

Viimeksi, kun leikkasin käteen 1cm syvän haavan, käytin sinkkiä sisäisesti ja laventelia ja risiiniöljyä ulkoisesti. Ei jäänyt mitään ilman suurennuslasi havaittavaa. En tiedä sitten kuinka hyvin toimii suurempiin, mutta ei niistä ainakaan haittaa ole. Jotta tuolla sitten olisi jotain tieteellistä arvoa niin olis pitänyt varmaan leikata toinen vastaava viilto ja olla tekemättä sille mitään. Tutkimustietoakaan ei taida paljoa löytyä edeltävistä, kun eivät ole patentioitavissa bisnekseksi.

Every man is guilty of all the good he did not do. (http://www.youtube.com/watch?v=xaTKDMYOBOU)-Voltaire

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat