Seuraa 
Viestejä45973

Toisessa juonteessa keskustellaan kansalaispalkasta ja tuloveroista. Kansalaispalkan määräksi on esitetty 650 euroa kuukaudessa.

Miten arvelet pärjääväsi tällä summalla? Millainen olisi menobudjettisi?
Entä miten arvelisit sen riittävän muiden suomalaisten elämässä?

Oletetaan, että tällä summalla pitäsi elää loppuikä tai ainakin viisitoista vuotta

Mummo

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (41)

toll pärjä oikke hyvi. vähä tartte itte viljellä perunoi ja hakke marjoi metäst, mutt muute riittä viel säästöki ain sillo tällö, ja jos ei oll tota telkkari ja puhelimei tai lehrei nii ain paremp. Tupakki ei polta ja simmotti.
Tuol kyläll yks vanhapoik tule toime paljo vähemmäll ku se ei saa mittä tukke, mutt ei se näläs oll ollu päiväkä viel.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

No lähdetään leikkimään kansalaispalkkalaiselämää.

Olet kahdeksantoistavuotias ja koulusi käynyt. Nyt olet valmis lähtemään maailmalle vain kansalaispalkka turvanasi. Sinulla ei ole omaisuutta kuin kotoasi saamasi sänky tuoli pöytä ja lamppu, sekä muutama astia ja tavalliset pitovaatteet.

Vanhempasi ovat pystyneet säästämään kansalaispalkastaan sinulle sen verran lainarahaa, että saat sillä maksettua kahden kuukauden takuuvuokran. Se vaaditaan nykyisin kaikilta, sillä enää ei ole sossua tai Kelaa, jonka puoleen voi kääntyä hädän tullen.

Muutat Ouluun. Hanki sieltä nykymarkkinoilta asunto. Vuoratuet on lakkautettu ja sinulla on kolme vuotta aika maksaa takuuvuokraan saamasi laina takaisin

Kaikki asunnot ovat markkinahintaisia, sillä aravat sun muut tuetut asumismuodot on lakkautettu

Onhan tuota opiskelijankin tuloilla tultu aikanaan toimeen, joka oli ~1500mk/kk ja siihen asumislisä päälle. Asumislisän jälkeen rahaa jäi nykyrahassa muistaakseni ~200e/kk, joka riitti elämiseen.

Toki menoja pitäisi nykyisestä karsia raskaalla kädellä jos tuon kansalaispalkan varaan jäisi, mutta eipä sillä pidäkään autoja ostella, eikä tilata elokuvakanavia tai laajakaistaa.

Opiskelu on kuitenkin tilapäinen elämänvaihe. Siinä voi hankkia lisätuloja välillä ja äitee laittaa ruokapaketteja ja isipappa heittää välillä taskustaan muutaman setelin.

Vaan eikös kukaan osaisi noilla antamillani alkuehdoilla elämäänsä budjetoida?

Oulun valitsin asuinpaikaksi siksi, että toinen totuus mainitsi sen halvemmaksi asuinpaikaksi kuin kultaakin kalliimman Stadini

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031

Kaikki suuret kaupungit ovat suhteellisen kalliita asuinpaikkoja, myös Oulu. Pikkukaupungeissa ja maaseudulla ovat vuokrat ja asuntojen hinnat paljon matalammat. Siellä voi asua kunnes löytää töitä (tai aviomiehen) isommasta kaupungista, jos kaupungissa välttämättä haluaa asua.

Miksi ei pärjäisi?
Pakkohan sitä on pärjätä sillä mitä saa.
Ei ihminen siihen kuole, jos se ei pääse Stokkalle törsäämään.
Siinähän ihmiset laitettaisiin ajattelemaan kulutusta. Ihmiset eivät
ostaisi kaikkea turhanpäivästä ja oppisivat elämään vähemmällä.
Ja turha siinä on alkaa valittamaan, kun saa niin vähän rahaa.
Sehän vaan merkkaa sitä, ettei osaa käyttää rahoja oikein.
Pitäisi olla iloinen, että edes saa sitä rahaa.

Mummo
Toisessa juonteessa keskustellaan kansalaispalkasta ja tuloveroista. Kansalaispalkan määräksi on esitetty 650 euroa kuukaudessa.

Miten arvelet pärjääväsi tällä summalla? Millainen olisi menobudjettisi?
Entä miten arvelisit sen riittävän muiden suomalaisten elämässä?

Oletetaan, että tällä summalla pitäsi elää loppuikä tai ainakin viisitoista vuotta

Mummo

Muistaahan Mummo nyt sen, että tämän LISÄKSI voi ja kannattaa käydä töissä?

Itse pärjäisin tässä elämäntilanteessa 650 e/kk suht mainiosti. Vuokra, vesimaksut plus sähkö & kännykkälaskut jäisivät kuussa n. reiluun 300 euroon - vuokraa tms. kun on jakamassa avovaimo. Sitten pistetään ruoan hinnaksi vaikka 50 euroa per viikko eli 200 per kuukausi, minkä saisi tiristeltyä mainiosti karsimalla vähän luksusta (kuten satunnaisia pihviaterioita, savulohisalaatteja tms.) poies. Siihen lisäksi hygieniatuotteet tms. Sanotaan että vuokra tms. ja ruoka tms. yhteensä 550 e/kk.

Sitten pitäisi vielä säästää kuntosalikorttiin. Vuosikortti 380 e eli reilut 30 e/kk pitäisi säästää vuoden korttiin. Kirjojen, CD-levyjen tms. oston voisin keskittää tyystin tarjouspäiviin jatai divareihin ja karsia sitä ennestäänkin. Sanotaan 50 e/kk. Ja siinäpä sitten oltaisiin suurin piirtein 650 e/kk. Mikäli kiinnostaisi käydä leffoissa tai baarissa, niin joutuisi tinkimään vaikkapa tuosta kirjallisuuden ja musiikin ostosta. Samoin jos olisi tarve hankkia jotain isompia ostoksia, niin tinkimistä joutuisi harrastamaan vieläkin enemmän. Mutta onhan tuota "karsimista" tullut harrastettua ennenkin, opiskeluaikoina.

Mutta eipä minulla hirveästi muutenkaan kulu rahaa tällä hetkellä. Palkka on suurin piirtein suomalaista keskitasoa ja säästöön jää hyvinä kuukausina vajaan tonnin verran. Niitä sitten aina silloin tällöin sijoitellaan tai tehdään lomareissuja tms.

Kiitos Anders, ensimmäinen kunnon vastaus.

Vaan ei ole sinulla poikapololla vielä ei avo- eikä umpivaimoa eikä kattoa päänpäällä (= tehtävänasettelu). Töitä ei ole, sillä kansalaispalkka elättää ylijäämäväestön.

Kukapa osoittaa, miten hankitaan koti ja sinne sen verran kamaa, että sitä vaimoa voi ruveta pyydystämään vuokranjakoon? Hyvä huomio sinänsä, että kaksin eläminen on halvempaa kuin yksin.

Pitääkö Andersin budjetti noin muutoin kutinsa? Siinä ei ole otettu huomioon matkakuluja, vaatteita, sairaudenhoitokuluja eikä kodin hankintoja. Känny pitäis saada, ja telkkari, johon lupa. Tietsikka ja laajakaista pitäis ainakin olla..

Katselin VVO:n sivuilta vapaiden vuokra-asuntojen hintoja Oulussa. Eipä se asuminen sielläkään halpaa ole

Kukapa vielä haluaa haasteen ottaa vastaan?

Mummo
Kiitos Anders, ensimmäinen kunnon vastaus.

Vaan ei ole sinulla poikapololla vielä ei avo- eikä umpivaimoa eikä kattoa päänpäällä (= tehtävänasettelu). Töitä ei ole, sillä kansalaispalkka elättää ylijäämäväestön.

Jos Mummo jatkuvasti vääntää ehtoja epärealistisempaan suuntaan, niin ei sitten kellään ole kivaa. Mihinkäs nuorelta ihmiseltä työt häviäisivät? Olisiko kansalaispalkan myötä maassa 20-50% työttömyys vai mitä? Eli miten niitä töitä "ei ole"?? Jotakin duunia löytyy AINA nuorelle, työkykyiselle ihmiselle. Kansalaispalkan myötä niitä kantsiikin tehdä, kun ei tarvitse miettiä kannustinloukkuja.

Eikä minun mielestäni kannata laskeskella kännykän tai telkkarin kaltaisia ylellisyystavaroita mukaan kuvioihin. Ja oletus siitä, että pitäisi ensin olla valmis koti ennenkuin saa ketään naista pyydystettyä matkaan kertonee kenties sen, että Mummo on pikkaisen wanhanaikainen oletuksissaan naisten roolista/käytöksestä?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46491
Mummo

Kukapa vielä haluaa haasteen ottaa vastaan?

Miksi pitää asua Oulussa? Minä menisin suosiolla Oulusta 50-100 km maalle, johonkin lähikuntaan. En minä kaupungissa asuisi, vaikka olisin miljardööri. Kunnalta saisi vuokrata pienen asunnon ehkä noin 350 E:llä, pienissä muuttotappio kunnissa on yleensä halpoja vuokra-asuntoja hyvin tarjolla. Rahaa jäisi siis 300. Syömiseen menisi ehkä vitonen päivässä, se tekisi 150 E. Vitosella pärjää kyllä hyvin, jos ostaa yksinkertaista perusruokaa. Mikäs silloin olisi puuroje keitellessä ja leipiä leipoessa, jos vapaa-aikaa on 24 h vuorokaudessa viikot läpeensä.

Lasketaan nyt sähköille, vesille ja sen sellaisille 50 E. Se pakollinen laajakaista vie maalla kolmisenkymppiä, ja puheluihin kuluu ehkä 5 E kuukaudessa (ihmetelen muuten sitä vimmaa, joka puhelinyhtiöillä on saada minut, jolta saa pari kolme kahden kympin laskua vuodessa, asiakkaakseen). Nyt on jäljellä 95 E. Kodinkoneet saa pääsääntöisesti sukulaisilta ja puoli-ilmaiseksi pois hakemalla (itse hain pari viikkoa sitten toimivan arkkupakastimen, kun joku antoi ilmaiseksi pois), jos ei olisi vaimoa, ei olisi vanhan romun kelpaamisongelmia. Samoin perushuonekalut saa puoli-ilmaiseksi, jos tyytyy vanhaan romuun tai tekee itse. Lasketaan nyt kodintekniikan huoltoon 20 kuukaudessa, jolloin jäljelle jää 75 E sekalaisiin menoihin.

Jos oletan oman terveydentilani, rahaa minulta on mennyt viimeisen 10 vuoden aikana terveydenhoitoon ehkä parin sadan silmälasit ja noin 20 E:n viisaudenhampaan poisto YTHS:llä. Viisaudenhammas ei ollut mitenkään pakkopoisto, vaan varmuuden vuoksi. Jos ei sitä olisi saanut pois edullisesti kunnallisella hammaslääkärillä, siellä se olisi vieläkin. Yleensäkään nuorilla ei terveydenhuolto maksa kovin paljoa, ellei ole jotain sairautta. Ja monien sairauksien hoito on varsin edullista kunnallisessa terveydenhuollossa.

Eli kyllä 650 E:llä elää. Ei tietenkään herroiksi, eikä isojen kaupunkien keskustoissa, mutta ei se ole kansalaispalkan tarkoituskaan. Kansallaispalkka tarjoaa vain minimitoimeentulon, niin kuin sosiaalituet nykyään.

itse olen laskeskellut tulevani toimeen noin 500 eurolla kuussa, jos en tuhlaa turhuuksiin. Talousmenot saa puristettua 2-4 euroon päivässä. Ei tämmöisessä elämässä ole mitään erityisen ikävää, jos tyytyy ilmaisiin harrastuksiin, kuten lenkkeilyyn ja kirjastossa käymiseen. Tämä siis Turun seudulla 300 euron vuokrayksiössä. Lisäksi tulee sähkölasku ja laajakaista.

Satunnaisia suurempia menoja tulee tietysti silloin tällöin, mutta toisaalta satunnaisten lisätulojenkaan hankkiminen ei ole kovin vaikeaa.

En kuitenkaan viitseisi elellä tällä tavoin koko ikääni, vaan ehkä joitain kuukausia kerrallaan.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46491
Mummo

Pitääkö Andersin budjetti noin muutoin kutinsa? Siinä ei ole otettu huomioon matkakuluja, vaatteita, sairaudenhoitokuluja eikä kodin hankintoja. Känny pitäis saada, ja telkkari, johon lupa. Tietsikka ja laajakaista pitäis ainakin olla..

Niin, tähän vielä. Vaatteita saa käytännössä ilmaiseksi, jos tyytyy käytettyihin. Kirpputoreilta löytyy eurolla tai parilla ihan hyviäkin vaatteita, jos on aikaa etsiä - ja aikaahan työttömällä on. Arvaa piruuttasi, mitä maksaa täysin toimiva 5 vuotias tietokone ja kännykkä. Hyvä kun ei rahaa saa mukaansa, jos sellaiset ongelmajätteet suostuu jonkun nurkista pois viemään.

Matkakuluihinkin tuossa sen verran jää, että kerran pari vuodessa pääsee vanhempien luona käymään. Ja mitä sitä muuta tarvitseekaan matkustaa. Matkailu ja muut enemmän rahaa vievät harrastukset ja elintavat pitäisi tietenkin rahoittaa työtä tekemällä.

Tuossa minun esimerkissä en huomioinut matkoja. Pienten kuntien vuokra-asunnot ovat yleensä fillarimatkan päässä kaupoista. Päivittäiseen asiointiin riittää fillari, arvoltaan 20 E. Itse asuisin maalla, joten ehkä jonkun kerran vuodessa voisi piipahtaa siellä Oulussa. Budjetissa on kyllä tilaa bussilipulle. Samoin pakollinen vanhempien luona käynti onnistuisi. Itse asiassa minä tuskin tulisin paljoa enempää matkustaneeksi, vaikka olisi rahaakin.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46491
hex

En kuitenkaan viitseisi elellä tällä tavoin koko ikääni, vaan ehkä joitain kuukausia kerrallaan.

Ei toki, ja sehän olisikin oiva kannuste työnhakuun. Ja kun vielä tietäisit, että jos saat edes satasen tai pari kuussa satunnaisesta iltahommasta, kansalaispalkkaasi ei pienennetä kolmella sadalla niin kuin nykyisessä liian monimutkaisessa tukijärjestelmässä todennäköisesti käy.

Mummo
Opiskelu on kuitenkin tilapäinen elämänvaihe. Siinä voi hankkia lisätuloja välillä ja äitee laittaa ruokapaketteja ja isipappa heittää välillä taskustaan muutaman setelin.

Vaan eikös kukaan osaisi noilla antamillani alkuehdoilla elämäänsä budjetoida?

Oulun valitsin asuinpaikaksi siksi, että toinen totuus mainitsi sen halvemmaksi asuinpaikaksi kuin kultaakin kalliimman Stadini

Itse tulen toimeen ihan vain omilla rahoilla. Opiskelijan saama tukihan on kuin kansalaispalkka...hyvin sillä toimeen tulee...vaikka sitä varmaan ei saisi tunnustaa. Mitä sitä materialismilla, työllä saatava raha menee matkusteluun taikka harastuksiin. Matemaattinen talouden hoito vinkki voit asettaa neutraali alkioksi myös jonkun suuremman summan kuin tavallinen 0 EUR tilillä. Eli se summa mistä alkaen alat tiukasti katsomaan menojasi.

Mummo

Muutat Ouluun. Hanki sieltä nykymarkkinoilta asunto. Vuoratuet on lakkautettu ja sinulla on kolme vuotta aika maksaa takuuvuokraan saamasi laina takaisin

Vuokraan veteen ja sähköön max 400 eur /kk,
250 eur/kk ruokaan. Muuta ei ihminen tarvitse. Jos on kaksi
vuokraamassa, lisääntyy ruokaraha jo 450 euroon/hlö.

Jos sitten syö kaurapuuroa tulee sen hinnaksi max 1,5 eur/päivä, jolloin
jää säästöön yksinäiseltäkin jo 200 eur/kk.

Lisää rahaa voi sitten tienata vaikka pesemällä rikkaiden panssaroituja citymaastureita, jos ulkona saa liikkua kävellen.

No nyt rupeaa tulemaan jo yksilöityjä ideoita! Mitens muut olette mieltä.

Andersille: tehtävänasettelu oli tarkoituksella semmoinen, jotta jokainen on samalla viivalla, ilman perintöasuntoja ja että sosiaalitukiviidakon virtaviivaistamiseksi on siirrytty kansalaispalkkaan.

Tuotanto on Kiinassa ja osingonsaajat eivät tarvitse kaikkia kansalaisia palvelujaan tuottamaan. Ihan yhteiskuntarauhan säilyttämiseksi suostuvat kansalaispalkkaa rahottamaan.

Taidan olla juu wanhanaikainen, vaikka liiton alkuvuodet lasten syntymään asti olin se enemmän ansaitseva puoliso. Sen verran vielä, etten niin kamalasti ole koskaan ollut tavaran tahi komeuden perään ja ihan mukavasti nykyisin elelen.

Mentaliverryttelystä on kyse, ajattelun venyttämisestä

Mummo
dementiantorjuntayksikkö

Mummo
No nyt rupeaa tulemaan jo yksilöityjä ideoita! Mitens muut olette mieltä.
Minä yhdyn edellisiin puhujiin. Eikö meinaa alkaa tulemaan Mummoa miellyttäviä mielipiteitä?

Vierailija

Olisihan se kiva jos noinkin paljon olisi rahaa. Opiskelubudjetilla on köyhempää, vaikka kesäisin tekeekin töitä. Kyllä sillä elää, vaikka ei mitenkään leveästi.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat