Seuraa 
Viestejä1566

Maanviljelyllä on takanaan palttiarallaa 10 000 vuoden historia, teollisuudella satoja vuosia. Keräily- ja metsästyskulttuuri elätti ihmisiä miljoonia tai satojatuhansia vuosia, riippuen siitä mikä laji ymmärretään ihmiseksi ja mikä ei - ja elättää edelleen.

Mitä veikkaatte, saavuttaako maatalous-teollinen kulttuuri jonain päivänä samat rajapyykit kuin keräilijä-metsästäjäkulttuuri? Eli onko nykyinen elämäntapamme yhtä älykästä kuin vaikkapa miljoona vuotta sitten vallinnut esi-isiemme käytäntö?

Millä muulla tavoin älykkyyttä voisi mitata elintapojen suhteen? Tiedollakaan sitä ei voi mitata, koska tieto jakaantuu epätasaisesti ihmisten kesken. Tieto on myös aina eri asioita koskevaa ja riippuvaista ajasta, jota eletään. Näin ollen ei voida olla varmoja siitä, onko tieto lisääntynyt, eikä siitä, mikä on älykästä tietoa ja mikä ei.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (1)

Moukale
Mitä veikkaatte, saavuttaako maatalous-teollinen kulttuuri jonain päivänä samat rajapyykit kuin keräilijä-metsästäjäkulttuuri?

Vaikea sanoa. Kulttuurin perusrakenteiden on kuitenkin pakko jonkin verran muuttua, koska monet tärkeät raaka-aineresurssit loppuvat tai niiden käyttö ei enää kannata.

Moukale
Eli onko nykyinen elämäntapamme yhtä älykästä kuin vaikkapa miljoona vuotta sitten vallinnut esi-isiemme käytäntö? Millä muulla tavoin älykkyyttä voisi mitata elintapojen suhteen?

Näihin on mahdoton vastata, ellei älykkyyden arvioimiseen tai mittaamiseen ole yhteistä standardia.

Itse näkisin ihmisen historian suuressa kuvassa tiedon kumuloitumisena, joka viimeisen 400 vuoden aikana on ollut voimakkaasti itseään kiihdyttävää. Kulttuurin mukana siirtyvän tiedon määrä ympäröivästä maailmasta ja itsestämme erottaa meidät ihmisestä vaikka 1000 vuotta sitten, vaikka muutoin olemmekin samanlaisia apinoita. Tiedon kumuloitumista vaikutuksineen on vaikea.. ei vaan.. mahdoton pysäyttää ja vaikeaa edes ohjailla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat