Seuraa 
Viestejä1918
Liittynyt11.3.2008

Monet kirjoittajat ovat mielestäni perustelematta soittaneet suutaan yksisilmäisesti siitä että vallitsee aina selkeä, vakioitu korrelaatio talouslaman koittamisen ja vasemmassa olevien puolueiden kannatuksen nousussa.

Sen vuoksi olen selvittänyt oheisessa kaaviossa ansiotasoindeksin prosentuaalista kasvua n-1 vuoteen ja sen mahdollista korrelaatiota Punikkien *ja Lahtarien** voimasuhteisiin Eduskunnan 199:stä paikasta. Huomiossa on jätetty vähäistä painoarvoa tarkasteluaikana nauttineet puolueet kuten Suomen Perustuslaillinen Kansanpuolue. Myös Ahvenanmaa on jätetty huomiotta, heillähän on aina yksi edustaja Eduskunnassa)

Mielestäni se että funktionaalisesti eli toisin sanoen jonkin ilmiön yhteydessä esim. talouden rattaiden kiihtyessä nousee Lahtarien kannatus=Z ei tarkoita että niiden välillä vallitsisi historiallisesti aina ja kaikissa olosuhteissa voimassa oleva kausaalinen syy-seuraussuhde.

Talukostani voidaan selkeästi nähdä kuinka pitkässä juoksussa n. Neljän kymmenen vuoden skaalassa Punikkien ote Arkadian mäen pirtistä on lipsunut 1/5 ja Lahtarien puolestaan noussut 1/5.

Ilmiönä lama 1990-luvulla Suomessa on hyvä esimerkki siitä kuinka Punikkien kannatus hetkellisesti kasvoi samanaikaisesti. Kuitenkaan kovin selkeää syys-seurausuhdetta ei omasta mielestäni näytä vallitsevan ilmiön Z kanssa koska selkeästi voidaan graafistani havaita että ansiotasoindeksin kasvun hidastuessa 2000-luvun lopussa Lahtarit kasvattivat äänisaalistaan ja saivat yliotteen Arkadian mäen kartanosta.

[size=150:2b0qa4oe]Ylläoleva kirjoitukseni on kohtelias kehoitus sille että kaikki henkisesti munattomat ihmiset lopettaisivat mussutuksen siitä kuinka poliittinen suuntaus X nostaa kannatustaan talouden muuttuessa suuntaan Ö.

Kyseessä voi olla hetkellinen sekä viiveellä tapahtuva vaikutus johon liittyy selkeästi lopun 6 miljardin ihmisen elämän tilanne. PERKELE![/size:2b0qa4oe]

Keräsin tietoa Eduskuntavaalien tuloksista vuodesta 1966 vuoteen 2007***
Keräsin myös tietoa**** ansiotasoindeksisistä***** ja sen kasvusta, jolloin 1964 ansiotasoindeksi oli 100. Esim. vaalivuonna 1975 ansiotasoindeksi kasvoi n-1 vuoteen nähden 70% mikä on saatu vuoden 1975 ansiotasoindeksin 347 ja vuoden 1972 vastaavan 206 suhteesta mikä on 1,68)

* Kirjoittajan oma näkeymys heikomman osaa ajavista puolueista (SDP, Vasemmisto, Vihreä sekä Perussuomalaiset ent. Suomen pientalonpoikien puolue ks. X)
** Kirjoittajan oma näkemys oikeistolaisista puolueista (Keskusta, Kokoomus, RKP, Kristillis- Demokraatit sekä Liberaalinen Kansanpuolue)
***http://www.vaalit.fi/uploads/137l7jh0bvplv9.pdf
****http://pxweb2.stat.fi/Database/StatFin/pal/ati/ati_fi.asp
*****http://www.stat.fi/meta/til/ati.html
X=http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Suomen_puolueista

-

Kommentit (3)

1972: Vasemmiston kannatus huipussaan (tässä taulukossa)

1975: Ansiotasoindeksin kasvu huipussaan

Siitä eteenpäin: Oikeiston suosio kasvaa, ansiotasoindeksin kasvu pienenee.

Syitä on tosin monia, mutta kyllä tuossa voi korrelaatiota nähdä. Ansiotasoindeksin muutokset tulevat luonnollisesti viiveellä puolueiden kannatukseen nähden.

EDIT: Pitäisikö extrapoloida tulevaisuuteen: Oikeiston suosio kasvaa, ansiotasoindeksi muuttuu laskevaksi...

Ateisti Kakkonen
Seuraa 
Viestejä1918
Liittynyt11.3.2008

Erinomainen näkökulma!

Kyllä, olet oikeillä jäljillä, kuviostani on nähtävissä viiveellä mainitsemasi ilmiö!

Duski
EDIT: Pitäisikö extrapoloida tulevaisuuteen: Oikeiston suosio kasvaa, ansiotasoindeksi muuttuu laskevaksi...Itse ajattelin liian kapeakatseisesti vain heti havaittavaa vipuvaikutusta, enkä viiveellä, tarkasteluhetkestä tulevaisuudessa havaittavaa piristysruisketta oikeiston kannatuksessa.

Kiitos.

-

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat