Seuraa 
Viestejä16
Liittynyt3.3.2009

Eteisen valaisimessa oli energiansäästölamppu joka pimeässä välähteli heikosti tasaisin väliajoin vaikka kytkin oli auki.Mekaanisella mittarilla osoitin vähän värähti ja digitaalimittarilla ja oskilloskoopilla näytti noin 100V.n jatkuvaa jännitettä.Saman sulakkeen takana on muutamia muitakin kulutuspisteitä,ja ilmiö jatkui vaikka kaikki muut sulakkeet oli irroitettu.Lamppu sitten putosi ja särkyi,toisen tyyppisellä lampulla ilmiötä ei esiinny.EN kaksi muuta selitystä ilmiölle kuin että putkituksissa muista johdoista indusoitui suurohmisesti tähän johtoon verkkojännitettä.Mitä mieltä olette sähkömiehet,olisiko muuta selitystä?

Kommentit (5)

Jostakin saa kuorman kautta virtaa. Maadotuksissa saattaa olla jotain. Jos on vanha talo ja nollauksia niin sitä epäilyttävämpää.

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Liittynyt16.3.2005

Aikanaan mamma ja paappa havaitsivat sattumalta yöllä, että kirjoituspöydän putkivalaisin välkkyi oudosti pimeässä. Syyksi osoittautui pöydällä hiippaillut kissa, joka hiplasi lamppua turkillaan. Tarkempi tieteellinen tarkastelu osoitti, että lampun sai helposti välkkymään hiplaamalla, kunhan se oli seinässä - välkkymistä ei esiintynyt, jos stöpselin otti irti tai jos sen käänsi pistorasiassa toisinpäin.

Osoittautui, että lampun virtakytkin katkaisi sähköjohdosta vain toisen johtimen. Pistorasiassahan toinen johdin on vaihe ja toinen nolla; stöpselin ollessa oikein päin lamppu oli koko ajan jännitteinen, vaikka lamppu oli kytketty pois päältä.

Lampulla tehtiinkin sittemmin lukemattomia hauskoja tieteellisiä kokeita ja demonstraatioita; osoittautui esimerkiksi että lamppu hehkui erityisen voimakkaasti jos piti toisella kädellä kiinni loisteputkesta ja toisella lämpöpatterista. Yllättäen kukaan ei kuitenkaan päässyt hengestään.

Elikäs tarviiko tuossa olla mitään vikaa sen kummemmin, voisiko olla kyse samankaltaisesta ilmiöstä?

Jyde
Seuraa 
Viestejä594
Liittynyt29.8.2005

Siihen riittää vanhojen johdotusten vuotovirrat, tai pidemmissä johdotuksissa indusoituminen. Tai jos kytkimessä on merkkivalo. Ei siellä varsinaisesti mitään vikaa varmaankaan ole. Se pieni "kissansähkö" hiljalleen lataa jonkin ESL:n elektroniikassa olevan kondensaattorin joka tarpeeksi lataannuttuaan väläyttää valoa.

Kunhan yritän joskus olla asiallinen...

Maadoitetuista hakkurivirtalähteistä usein tulee tuo 100 volttia maakarvaan, ja jos talon maadoituksissa on häikkää niin se voi hyvin vuotaa sitten sitä kautta.

Jos on hohkalampulla varustettu kytkin niin se kiinni ollessaan vuotaa sen verran lävitseen, että jotkut es-lamput alkavat vilkkua. Asian voi korjata vaihtamalla toisenlaiseen es-lamppuun tai sitten ledivalolla varustettuun kytkimeen (joihinkin myös pystyy hohkalampun tilalle laittamaan ledin).

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat