Seuraa 
Viestejä45973

(Tänään 13.7. TV1 klo 19.)
Vuonna 2001 edesmennyt brittiläinen fyysikko Fred Hoyle esitti jo 1960-luvulla teorian, jonka mukaan elämä maapallolle olisi tullut komeettojen ja muiden avaruuden kaasupilvien levittämänä virusten ja bakteereiden muodossa.
Aikanaan Hoylen ns. panspermia-teorialle lähinnä naureskeltiin, mutta ei naureta enää, koska on saatu vahvoja viitteitä siitä, että hän on kenties oikeassa; nykyään tiedetään, että monet virukset ja bakteerit kestävät lähes sietämättömiä ääriolosuhteita, kylmyydestä kuumuuteen, valtavan pitkiä ajanjaksoja.

Katsotaanpa mielenkiintoinen dokumentti ensin ja jatketaan keskustelua (tarvittaessa) sen jälkeen.
Kysymys siis kuuluu: onko elämä syntynyt maapallolla, vai onko se saatu ”lahjaksi” avaruudesta?

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (57)

Socrates
Seuraa 
Viestejä8971

Hoyle on tiedemies, jota kohdeltiin aikanaan todella väärin, Nobel joka ilman muuta olisi kuulunut auringon hiilisyklin selvittämisestä, meni toiselle ja toiseksi BB-teoreettikkojen kanssa pysyvän tilan teoriallaan jääneenä Hoyle vetäytyi elämänsä viimeiseksi kolmeksikymmeneksi vuodeksi taloonsa Cornwalliin eikä julkaissut enää mitään tieteellistä, onneksi sentään erinomaista SciFiä, osin yhdessä poikansa Geoffreyn kanssa.

JohnCarter
Seuraa 
Viestejä29530

Niin, mielestäni jokin aika sitten toteutettu Kristianstadin korkeakoulun koe karhukaisilla, jotka lähetettiin Sojuz-raketilla Maata kiertävälle radalla ja altistettiin kosmiselle säteilylle parin viikon ajaksi tukee käsitystä, jonka mukaan elämä voi siirtyä planeetalta toiselle esimerkiksi meteoriittien mukana.

Karhukaiset eivät reagoineet kosmiseen säteilyyn millään tavalla, niitä on myös pidetty -272 C kylmyydessä ja 150 C kuumuudessa sekä altistettu radioaktiiviselle säteilylle.Karhukaiset ovat selvinneet myös tyhjiöstä ja liuotinaineisiin upotuksesta.Avaruudessa käyneistä karhukaisista säilyi hengissä yhtä moni kuin Maassa pysyneestä vertailuryhmästä.

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hannu Tanskanen kirjoitti m.m: "Hoyle on tiedemies, jota kohdeltiin aikanaan todella väärin."

Pitää tasan paikkansa. Mutta ei tule unohtaa sitäkään yksityiskohtaa, että Fred Hoyle oli syntyperältään työväenluokan fyysikko, joka pukeutui ja käyttäytyi saamansa kasvatuksen mukaisesti. Hoylen aikainen puritaaninen brittiläinen ympäristö ja yhteiskunta ei hyväksynyt häntä ihmisenä, vaan häntä pidettiin lähinnä tieteen "kauhukakarana".

Silti Hoyle selvitti ensimmäisenä (kuten Hannu Tanskanen mainitsi) hiilen ja muiden raskaampien alkuaineiden syntymekanismin tähden ytimessä ja leviämisen avaruuteen supernovissa.

JohnCarter
Seuraa 
Viestejä29530

Maapalloltakin on löydetty 500 000 vuotta vanhoja elossa olevia bakteereja Antarktiksessa sijaitsevista Transantarktisten vuorten kuivista laaksoista kairatuista jäänäytteistä.

Samassa tutkimuksessa löydettiin myös n.8 miljoonaa vuotta vanhoja eräänlaisessa horrostilassa säilyneitä bakteereja, jotka herätettiin henkiin ja nimettiin maailman vanhimmiksi eläviksi organismeiksi.Tutkimus ei pystynyt selvittämään kunnolla sitä, että miten bakteerit pystyvät saavuttamaan jopa 8 miljoonan vuoden iän, mutta tutkijat epäilivät bakteerien kykenevän viivyttämään vanhenemista joko pysäyttämällä dna:n ja muiden solurakenteiden hajoamisen tai korjaamalla tuhoutuneita osia.

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein

Vierailija

Olipa ihan hyvä dokkari. Mutta jäi kesken...

Oletetaan, for the sake of an argument, että panspermia teoria on totta ja elämä maapallolle on tullut avaruudesta niin missä se syntyi alunperin? Ja koska elämä on alkanut jossain, olisiko se voinut alkaa maassa? Ja koska jos panspermia on totta ja elämän on alettava jossain, voisiko se alkaa maassa saman aikaisesti kun saimme elämän siemenet meteoriiteilta? Olosuhteidenhan on silloin täytyneet olla maassa suotuisat elämän kehittymiselle ja jatkumiselle. Ja jos olemme saaneet osan elämän siemenistä muualta ja osan olemme kehittäneet itse, niin se selittäisi miksi naapurin Seppo on niin tyhmä... Ei vaan silloin herää kysymys, että mikä elämä on kotoperäistä ja mikä tuontitavaraa? Rasismi saa aivan uusia ulottuvuuksia. Ja onko jompikumpi elämä syrjäyttänyt toisen miljoonien vuosien aikana? Itse en hämmästyisi ollenkaan jos vesinokkaeläin olisi saanut alkunsa toisella puolen maailmankaikkeuttamme...

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Sinänsähän panspermiateoria lähinnä siirtää elämän syntymisen mysteerin johonkin muualle. Toisaalta elämän syntyprosessi saa aika paljon lisäaikaa - jos kyseessä ylipäänsä on aikaa vievä prosessi. Komeettojen mukana satavat bakteerit ovat kuitenkin mielestäni vähintään yhtä uskottava teoria kuin se, ettei näin ole tapahtunut.

Mielestäni tässä on sikälis mielenkiintoinen asia, että tässä on havaittavissa tieteen syvin olemus, nimittäinkin kyky muuttua uusien havaintojen myötä; eipä siitä ole kovin kauaa kun maan ulkopuolista elämää pidettiin vallan naurettavana ajatuksena.

Heksu kirjoitti m.m: "Sinänsähän panspermiateoria lähinnä siirtää elämän syntymisen mysteerin johonkin muualle."

Joo. Näin minäkin ajattelin aluksi, mutta saattaahan olla mahdollista sekin, että elämän synty edellyttää sekä avaruudellisen lähtökohdan detaljeja, että Maan kaltaisen planeetan yhteistyötä, kuten pienen komeetan törmäystä maapalloon tms. yllättävää, jota ei vielä ole tajuttu.

Koska lopullista vastausta elämän synnylle ei ole vielä keksitty, lienevät kaikki mahdolliset arvaukset tässä vaiheessa sallittuja...

Vierailija
Hans Lankar
Heksu kirjoitti m.m: "Sinänsähän panspermiateoria lähinnä siirtää elämän syntymisen mysteerin johonkin muualle."

Joo. Näin minäkin ajattelin aluksi, mutta saattaahan olla mahdollista sekin, että elämän synty edellyttää sekä avaruudellisen lähtökohdan detaljeja, että Maan kaltaisen planeetan yhteistyötä, kuten pienen komeetan törmäystä maapalloon tms. yllättävää, jota ei vielä ole tajuttu.

Koska lopullista vastausta elämän synnylle ei ole vielä keksitty, lienevät kaikki mahdolliset arvaukset tässä vaiheessa sallittuja...Elämän syntyä,,,kuten avaruuden olemassa oloakaan ei voida selvittää,,,ongelma on sinänsä selvä. Törmäämme aina alku-seinään,,,mistä tuli aine,,,kun aine tuli olemaan,,,mikä sai aineen liikkumaan ja rakentamaan atomeja,,soluja,jne. Niin,,,,minkäs sille voi,,,joudumme tyytymään vastaukseen,,,,emme voi tietää kaikkea.

Ollako ikuisesti vai alkoiko päivä keskiyöllä ilman eilistä.

Toki elämää maapallolle on voinut tulla mistä vaan,,kunhan tietäisimme edes kuinka suuri maapallo oli halkaisijaltaan silloin kun meillä ensimmäinen ruohonkorsi lähti kasvamaan,,,mutta siinä vaiheessa jo aurinkokin paistoi ja vettä täytyi sataa silloin tällöin.

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Hans Lankar
saattaahan olla mahdollista sekin, että elämän synty edellyttää sekä avaruudellisen lähtökohdan detaljejaHyvä pointti; meinasinpa itsekin kirjoittaa siihen malliin että panspermia antaa paljon laajemman kirjon potentiaalisille olosuhteille, missä elämä olisi mahdollisesti voinut saada alkunsa.

Tähän asti tutkijat ovat käsittääkseni yrittäneet jäljitellä laboratoriossa mahdollisia alku-maan olosuhteita, mutta entäpä esimerkiksi emotähden lukemattomia kertoja lämmittämän komeetan olosuhteet? Juppiterin vuorovesivoimain rutisteleman ja säteilyn paahtaman vetisen kuun olosuhteet? Potentiaalisia jäljiteltäviä olosuhteistoja lienee aika liuta.

Socrates
Seuraa 
Viestejä8971

Valitettavasti "dokkari" oli huuhaata. Lopuksi paljastui, että Intian "punaisen sateen" soluilla kuitenkin oli dna, todennäköisesti ne olivat kasvisoluja Maasta. Tämä ei "uskovien" kantaa horjuttanut, "kyllä siellä on elämää". Vähän sama ilmiö kuin spekuloidussa "ilmastonmuutoksessa". Olen varma, että vaikka
kiistattomat todisteet, kuten nyt jo alkaa olla, osoittaisivat antropogeenisen ilmastonmuutoksen huuhaaksi, nämä Hansenit ja Taalakset eivät sitä uskoisi ja muuttaisi mielipidettään, ei
vaikka itse Jumala tulisi ja sanoisi: "Lopettakaa höpertely".
Jostain kumman syystä nämä "ufouskovat" ovat aina vähän "räjähtäneen" näköisiä ja salaperäisesti hymyillen väittävät kosmisten voimien kertoneen heille salaisuuden. Tänään tulee sitten toiselta kanavalta lisää LGM:a (Little Green Men),
johtuisiko se tästä alkavasta mätäkuusta ?

offmind
Seuraa 
Viestejä24019
Hannu Tanskanen
Valitettavasti "dokkari" oli huuhaata. Lopuksi paljastui, että Intian "punaisen sateen" soluilla kuitenkin oli dna, todennäköisesti ne olivat kasvisoluja Maasta.

Tuohan ei tee mistään huuhaata vaan kyse on ihan normaalista tieteestä jossa tietty hypoteesi ei saa vahvistusta jatkotutkimuksissa. Ja jo se asia, että punaiset sateet jatkuivat monta viikkoa ja ovat myös toistuneet oli jo aika selvä merkki siitä, että kyse on vain maanpäällisestä asiasta. Komeetan sirpaleen hajoaminen ilmakehässä olisi voinut olla vain lyhyt ja kertaluonteinen tapahtuma.

Wikisivu aiheesta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Red_rain_in_Kerala

Tämä ei "uskovien" kantaa horjuttanut, "kyllä siellä on elämää". Vähän sama ilmiö kuin spekuloidussa "ilmastonmuutoksessa".

Jos hypoteesi on mahdollista asettaa testiin ja havainnot tukevat sitä niin kyllä silloin on kyse teoriasta. Mutta jos silti asiaa kutsuu spekulaatioksi niin se kertoo vain ennakkoluuloista ja virheellisistä käsityksistä.

Jostain kumman syystä nämä "ufouskovat" ovat aina vähän "räjähtäneen" näköisiä ja salaperäisesti hymyillen väittävät kosmisten voimien kertoneen heille salaisuuden.

Et siis tiedäkään mikä se panspermia hypoteesi on. Eihän ufojutut liity siihen yhtään mitenkään.

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

Hannu Tanskanen
Valitettavasti "dokkari" oli huuhaata. Lopuksi paljastui, että Intian "punaisen sateen" soluilla kuitenkin oli dna, todennäköisesti ne olivat kasvisoluja Maasta. Tämä ei "uskovien" kantaa horjuttanut, "kyllä siellä on elämää". Vähän sama ilmiö kuin spekuloidussa "ilmastonmuutoksessa". Olen varma, että vaikka
kiistattomat todisteet, kuten nyt jo alkaa olla, osoittaisivat antropogeenisen ilmastonmuutoksen huuhaaksi, nämä Hansenit ja Taalakset eivät sitä uskoisi ja muuttaisi mielipidettään, ei
vaikka itse Jumala tulisi ja sanoisi: "Lopettakaa höpertely".
Jostain kumman syystä nämä "ufouskovat" ovat aina vähän "räjähtäneen" näköisiä ja salaperäisesti hymyillen väittävät kosmisten voimien kertoneen heille salaisuuden. Tänään tulee sitten toiselta kanavalta lisää LGM:a (Little Green Men),
johtuisiko se tästä alkavasta mätäkuusta ?New Scientist julkaisi äsken tutkimuksen, jonka mukaan USA:n tiedemiehistä 84% pitää ilmastonmuutosta, ilmastokriisiä totena. Tavallisista kansalaisista muistaakseni alle puolet.

Eikö olekin hauskaa, että vailla tieteellistä ymmärrystä olevat pitävät ilmastokiirisiä epätotena ja kriittiseen tieteelliseen ajatteluun koulutetut totena.

Socrates
Seuraa 
Viestejä8971
Damasio
Hannu Tanskanen
Valitettavasti "dokkari" oli huuhaata. Lopuksi paljastui, että Intian "punaisen sateen" soluilla kuitenkin oli dna, todennäköisesti ne olivat kasvisoluja Maasta. Tämä ei "uskovien" kantaa horjuttanut, "kyllä siellä on elämää". Vähän sama ilmiö kuin spekuloidussa "ilmastonmuutoksessa". Olen varma, että vaikka
kiistattomat todisteet, kuten nyt jo alkaa olla, osoittaisivat antropogeenisen ilmastonmuutoksen huuhaaksi, nämä Hansenit ja Taalakset eivät sitä uskoisi ja muuttaisi mielipidettään, ei
vaikka itse Jumala tulisi ja sanoisi: "Lopettakaa höpertely".
Jostain kumman syystä nämä "ufouskovat" ovat aina vähän "räjähtäneen" näköisiä ja salaperäisesti hymyillen väittävät kosmisten voimien kertoneen heille salaisuuden. Tänään tulee sitten toiselta kanavalta lisää LGM:a (Little Green Men),
johtuisiko se tästä alkavasta mätäkuusta ?New Scientist julkaisi äsken tutkimuksen, jonka mukaan USA:n tiedemiehistä 84% pitää ilmastonmuutosta, ilmastokriisiä totena. Tavallisista kansalaisista muistaakseni alle puolet.

Eikö olekin hauskaa, että vailla tieteellistä ymmärrystä olevat pitävät ilmastokiirisiä epätotena ja kriittiseen tieteelliseen ajatteluun koulutetut totena.[/quote

-- Tanskanen vastaa:

Katsotaanpas tätä New Scientist-lehteä. Sitä kustantaa Reed
Elsevier, jonka perustajia Wikipedian mukaan ovat:

"The original family owners the Reeds were Methodists"

Eli uskonnollinen pohja. Lehteä väitetään "Peer Review"-lehdeksi, mutta tämä käsite on vesittynyt nykyisin niin monen tiedelehden kohdalla, "vertaisarviointi" on arviontia samanmielisten kesken ilmastokysymyksessä.

Gallupit ovat mitä ovat, voin esittää yli 35 000 "Oregon Petition" tiedemiestä, yli 700 Heritage Foundationin ja yli 200 Cato-instituutin, jotka pitävät ilmastonmuutosta humpuukina.
Tunnetun galluplaitoksen Rasmussenin tutkimus osoitti vuoden alussa (blogissani) "ilmatoepäilijöiden" määrän lisääntyneen USA:ssa rajusti.

Eli se "konsensuksesta" !

Socrates
Seuraa 
Viestejä8971

"Et siis tiedäkään mikä se panspermia hypoteesi on. Eihän ufojutut liity siihen yhtään mitenkää" ( "offmind")

Kyllä tiedän, näinhän svenski Svante Arrhenius spekuloi ja vieläpä spekuloi valopaineen ajavan näitä "elämän siemeniä" halki avaruuksien. Siitä on pitkä matka tieteeseen.

Hoyle ja tämä inkkari spekuloivat meteoriittien tuovan tautien aiheuttajia, meteorikuurot ja pandemiat jotenkin korreloivat positiivisesti. Pelkäänpä pahoin, että tässä Hoyle menee metsään, mutta odotetaan todisteita. Tuossa tv-ohjelmassa oli kylläkin enemmänkin "uskovia" kuin vakavia tiedemiehiä.
Vähäisintäkään todistetta maan ulkopuolisesta elämästä ei ole löytynyt. Jos sitä olisi, "Fermin paradoksi" kysyy, "missä kaikki ovat ?". Se on hyvä kysymys !

Hannu Tanskanen kirjoitti: "Fermin paradoksi" kysyy, "missä kaikki ovat?" Se on hyvä kysymys!

Enrico Fermi esitti aikanaan paradoksinsa sellaisen keskustelun yhteydessä, jossa 1940-luvun fyysikot (kaikki Manhattan-projektin miehiä) pohtivat muiden siviilisaatioiden mahdollista olemassaoloa Linnunradassa ja/tai avaruudessa ylipäätään.

Panspermiateoria lähestyy ongelmaa elämän syntytasolla, eli miten ensimmäinen elävä solu on syntynyt Maan päälle?
Näitä kahta asiaa ei pidä sekoittaa keskenään.

Socrates
Seuraa 
Viestejä8971

No, kyllä Fermillä ja Arrheniuksella on linkki tähän keskusteluun.
Jos elämää on kehittynyt muualla, miksi se olisi jäänyt vain solutasolla tai bakteereiksi ? Jossain varmaan vielä, mutta kaikkialla muualla ? Koko panspermia on kummallinen yritys siirtää elämän alkuperä jonnekin toisaanne avaruuteen, vaikka ylivoimaisesti loogisinta on olettaa elämän syntyneen täällä, jossa olosuhteet tunnetusti suosivat elämää. Kenties joistain tiedemiehistä on "hienompaa", että oltaisiin Marsista tai "tähdistä", mene tiedä. Olin hämmästynyt, kun luin tuon kirjan, jossa esitettiin, oliko sata teoriaa elämästä Maan ulkopuolella,
että se lopussa esitti parhaimpana selityksenä saman, jonka olin itsekin pohtinut: Elämää on muuallakin, mutta vasta myöhemmin, me olemme ensimmäisiä. Elämän syntyminen on niin äärimmäisen epätodennäköinen tapahtuma, että se on voinut tapahtua universumin historiassa vain kerran ja sekin oli äärimmäisen epätodennäköinen tapahtuma, mutta tosi, olemmehan todisteena siitä.

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Hannu Tanskanen
Elämän syntyminen on niin äärimmäisen epätodennäköinen tapahtuma, että se on voinut tapahtua universumin historiassa vain kerran ja sekin oli äärimmäisen epätodennäköinen tapahtuma, mutta tosi, olemmehan todisteena siitä.Tässä sinänsä hyvin vakuuttavassa argumentissa on varjopuolena se, ettemme valitettavasti tiedä kuinka todennäköistä elämän syntymisen on, varsinkaan kun emme tiedä kuinka se on tapahtunut ja missä muualla Maapallon lisäksi.

Mielestäni on vähintään yhtä perusteltua esittää, että elämän syntyminen on 100% todennäköistä, joten sitä on tapahtunut vaikka huru mykke.

Socrates
Seuraa 
Viestejä8971

Mutta eikö silloin Fermiin viitaten täällä pitäisi vilistä vieraita taivaista ? Muistelen, että teoreettisen laskelman mukaan jotain 30 000 vuodessa ihmiskuntakin on levittäytynyt koko tunnettuun universumiin ja se on hyvin lyhyt aika universumin historiassa.

Petu
Seuraa 
Viestejä2289

Täytyy sanoa, että oli kyllä hyvä ohjelma. Kuulostaa uskomattomalta, että elämä olisikin tullut ulkoavaruudesta.
Toisaalta, tehdyt kokeet bakteereilla vakuutti, että tuokin panspermia-teoria on täysin mahdollista.Jos elävää organismia löydettiin lauhdutinaltaassa, jossa oli käytettyjä radioaktiivisia polttoainesauvoja, niin silloin ei ainakaan avaruuden säteily niitä tuhoa,
Olisi kiva tietää siitä punaisesta sateesta, ja mitä se oikein oli.
Siellä saattaa moni tiedemies joutua vetämään herjansa takaisin Hoyle vainajalta ja siltä intialaiselta kolleegalta.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat