Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Pistin viikonloppuna pari olutta pakastimeen pikajäähdytykseen, mutta yksi niistä ehti liian kylmäksi.
Pakastimesta otettaessa (lasi)pullossa oleva olut oli vielä täysin sulaa, mutta heti kun aukaisin korkin, neste muuttui jää/sohjo seokseksi...
Aleniko paine ja viilensi olutta lisää vai mikä tämän ilmiön oikein aiheutti?
Kyseessä oli siis III veroluokan olut, eli prosentteja oli 4.5%.

Kommentit (3)

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Liittynyt4.3.2008

"Miksi erittäin kylmä olutpullo jäätyy vasta avattaessa? (30.04.2002)
Vesi voi normaalissa ilmanpaineessa jäähtyä alle nolla-asteiseksi muuttumatta silti jääksi. Tällaisessa alijäähtyneessä vedessä molekyylit liikkuvat jähmeästi, mutta ne eivät ole järjestäytyneet, kuten kiinteässä aineessa. Pienikin häiriö, esimerkiksi epäpuhtaus tai mekaaninen ärsyke, saa veden kuitenkin jähmettymään. Esimerkiksi ilmakehän alijäähtyneen veden törmätessä lentokoneeseen siipiin muodostuu kohtalokas jääkerros.
Olut käyttäytyy veden lailla. Jos –10-asteinen pullo avataan, kaasukuplat tai avaamistärinä laukaisevat alijäähtyneen juoman kiteytymisen. Noin kahdeksasosa pullon sisällöstä jämähtää jäähän hetkessä. Loppu olut säilyy nesteenä, koska jäätyessä vapautunut lämpö on nostanut sen lämpötilan nollaan. Kippis!

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 2/1997

Vastaaja:
Göran Schultz
fysiikan dosentti
Turun yliopisto"
http://www.tiede.fi/kysyasiantuntijalta ... ?id=70&k=2

Hämmentää.

Höpöhöpö "dosentit" ; kun olut/limpsapullo avataan se hirwee paineistettu CO2 kaasuuntuu/kiehuu ja ottaa energiaa ympäröivästä aineesta , olkoon sitten kaljaa tahi jaffaa. Ja laskee sen sisältämän veden lämpötilan alle nollan,jolloin se tuppaa jäätyyn.(Itseasiassa kalja/jahva ei sisällä vettä vaan toisinpäin!Suhdeluku on kait 97/3%??)
jOTEN KAIKKI kuuliaiset ihmiset avaavat tästä eteenpäin paineistetut astiat kehonsa sisäpuolella ja miettivät co2-päästöjä sitten lopun ikäänsä,koska voipi vapauttaa tai ei.
MUTTA onhan meillä ilmastosopimusanekauppa;jos on hilloo tilillä , niin siittä vaan tulemaan.Mitä se mulle kuuluu jos naapuri delaa hapenpuutteeseen,mie maksoin.....

Muistaakseni Suomessa on puhtaan veden (MM)jäähdytysennätys(n.-20C) en muista tarkkaa lukua.sittten kilautettiin astian kylkeen ja koko purnukka oli umpijäässä,heti.
Ts. vaatii (erittäin)hitaan ja tärinättömän jäähdytyksen.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat