Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Tälläistä tänään:

Fysikaalisesti tarkasteltuna aivot ovat kimppu johtimia. Eivät ihan samassa mielessä mitä johtimilla yleensä tarkoitetaan, mutta joka tapauksessa sähkö kulkee.

Fysiikkaan perehtyneet tietävät, että johtimen liikkuessa magneettikentässä siihen indusoituu jännite. Johdinsilmukoiden tapauksissa taasen sähkövirtoja, Maan magneettikentän ollessa epähomogeeninen.

Indusoituneet virrat eivät ole kovinkaan kummoisia suuruudeltaan, mutta ne saattavat hyvinkin sotkea aivojen toimintaa. Joillekin tulee matkapahoinvointia autossa, mikä saattaa johtua nimenomaan Maan magneettikentästä.

No nii, sitten kommenttia! Onkohan tämä nyt täyttä bullshittia vai saattaisiko tässä olla jotain perääkin? Perusteltuja mielipiteitä, kiitos!

Kommentit (6)

Homogeenisessa magneettikentässä liikkuvassa virtasilmukassa ei kulje virtaa. Indusoituvat jännitteet kumoavat toisensa eri puolilla. Virta indusoituu jos magneettivuo silmukan läpi muuttuu.

Toisaalta aivoissa tuskin on ihan niin perinteisiä virtasilmukoitakaan että malli olisi validi. En tunne aivojen rakennetta riittävän hyvin tähän.

Luulisin myös että jännitteet ovat mitättömiä aivojen muihin jännitteisiin verrattuna, vaikka nekin varmasti minimaalisia ovat. Muutenhan jo pään kääntäminenkin vaikuttaisi. En ole varma miksi, mutta ei tuo vaan voi toimia. Kyllä se silloin huomattaisiin selkeästi. Jos tuon takia tulisi autossa matkapahoinvointia niin mitenkäs sitä ei tuu lentokoneessa?

Maan magneettikenttä on hyvin heikko indusoidakseen suurillakaan nopeuksilla jännitteitä aivoihin, joilla voisi olla joitain fysiologisia vaikutuksia. Voit itse testata heiluttamalla kestomagneettia aivojesi vieressä. Vaikutus on taatusti monisatakertainen maan magneettikenttään verrattuna. Havaitsetkohan mitään paitsi jos mojautat sillä magneetilla päähäsi.

Käsittääkseni hermojen kuvaaminen johtimina on aikamoista yksinkertaistamista. Hermoihin kun liittyy kaikenlaisia ionipumppuja ja hermojen väleihin kemiallista signaalinvälitystä niin lopputulos ei ole ihan yksinkertainen. Toisaalta olen kyllä nähnyt joitain hyvinkin yksinkertaistettuja malleja hermojen rakenteesta jossa erilaiset hermojen osat on kuvattu vain vastuksina, konduktansseina ja sen sellaisina joten kaippa tuommoinen yksinkertaistaminen on välillä paikallaan.

Magneettikuvauslaite on kanssa muuten hyvä esimerkki voimakkaasta magneetista. Ja se on vielä aika paljon voimakkaampi kuin tavallinen kestomagneetti.

Matkapahoinvoinnista sen verran että se johtuu enemmänkin ihmisen sisäkorvan ja näköaistin välittämän tiedon ristiriitaisuudesta. Eli kun sisäkorva tulkitsee auton heilumisen ja silmät ei sellaista huomaa jos vaikka lueskelet kirjaa niin siitä tulee ristiriitaisia signaaleja. Katsomalla horisonttiin silmätkin voivat todeta auton liikkuvan ja signaalien ristiriitaisuus katoaa.

korant
Maan magneettikenttä on hyvin heikko indusoidakseen suurillakaan nopeuksilla jännitteitä aivoihin, joilla voisi olla joitain fysiologisia vaikutuksia. Voit itse testata heiluttamalla kestomagneettia aivojesi vieressä. Vaikutus on taatusti monisatakertainen maan magneettikenttään verrattuna. Havaitsetkohan mitään paitsi jos mojautat sillä magneetilla päähäsi.

Tosi on. Alkaa pikkuhiljaa tuntua, ettei tämä ollutkaan kovin hyvä ajatus, vaikka se siltä viime yönä tuntuikin.

Lyhyt kestomagneetin heilautus ei vielä tunnu missään, mutta entäs jos altistus on pitkäaikainen? Esimerkiksi toinen aivopuoliskoista pystytään "sammuttamaan" hetkeksi aikaa voimakkailla magneettipulsseilla. Toimenpide kestää muistaakseni vartin. Maan magneettikentän voimakkuushan on vain murto-osa tuon laitteen tuottamasta, mutta vaikutusalue ja -aika ovat suurempia. Myös mahdolliset vaikutukset ovat pieniä, paino sanalla mahdolliset.

Capax
Matkapahoinvoinnista sen verran että se johtuu enemmänkin ihmisen sisäkorvan ja näköaistin välittämän tiedon ristiriitaisuudesta. Eli kun sisäkorva tulkitsee auton heilumisen ja silmät ei sellaista huomaa jos vaikka lueskelet kirjaa niin siitä tulee ristiriitaisia signaaleja. Katsomalla horisonttiin silmätkin voivat todeta auton liikkuvan ja signaalien ristiriitaisuus katoaa.Ristiriitaiset signaalit ovat tottakai merkittävin syy(vrt. merisairaus: nopeudet pieniä, mutta keinuminen suurta), mutta magneettikentällä saattaa myös olla vaikutusta. Ehkä. En tiedä onko magneettikentän vaikutuksista hermostoon tehty tutkimusta, mutta jos joku tietää/löytää niin kiinnostaisi nähdä.

Ainoa tapa, jolla maan magneettikentän saa nopeasti muuttumaan aivoissa on vinha pyöriminen. Tällöin kyllä keskeiskiihtyvyys tappaa koehenkilön ennenkuin maan magneettikenttä vaikuttaa mitään.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat