Seuraa 
Viestejä45973

Vuosikymmeniä systemaattisesti heitettiin alamittaiset jokiravut takaisin veteen eli heikot ja vaivaiset yksilöt päästettiin jatkamaan sukua. Kookkaat ja vahvat otettiin pois. Näin kanta degeneroitui, eikä enää kestänyt rapuruttoa.

Tuhoa selitettiin ympäristösyillä, vaikka syy oli kannan heikentäneessä viranomaismääräyksessä. Taustalla oli ravun kaupallinen käyttö.

Ravustus alkoi tänään. Alamitta on poistunut ja rapukanta elpyy pikkuhiljaa.

  • ylös 1
  • alas 1

Kommentit (11)

Vierailija

Alamittainen rapu ei ole vielä tarpeeksi vanha, on siis nuori eikä kerennyt kasvaa isoksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

"Ravulla ja täpläravulla ei ole lakisääteistä alamittaa. Yleisesti kuitenkin suositetaan, ettei alle 100 mm mittaisia rapuja pyydettäisi ruokaravuksi. Kauppiaat ja ravintoloitsijat eivät mielellään ota alle 100 mm mittaisia rapuja. Alamittaisia rapuja voidaan käyttää siirtoistutuksiin. Kalastusalueet voivat kuitenkin määrä toimialueelleen ravuille alamitan. Ravun pituus mitataan otsapiikin kärjestä pyrstön ulommaiseen reunaan." http://www.kalatalo.fi/rapu/lainsaadanto.htm

Alamitta on poistunut siksi että rapuja alkaa olla liikaa. Ne siis kasvavat ylitiheässä. Aloittajan viittaama rapujen pieneneminen ei siis johdu mistään degeneroitumisesta, vaan liian pienistä elinalueista. Lisätietoa: http://www.kalatalo.fi/rapu/index_rapu.htm

"Mikäli pyynti ei ole tehokasta on vaarana että kanta kääpiöityy. Ylitiheästä kannasta tulee ongelmia. Ravut joutuvat taistelemaan suojapaikoista, ravinnosta ja lisääntymisestä. Ne stressaantuvat ja altistuvat sairauksiin. Täpläravuista osa voi jopa kuolla rapuruttoon mikä ei normaalissa tilanteessa olisi mahdollista."

Luotan Darwiniin ja evoluutioteoriaan enemmän kuin Pirkanmaan kalatalouskeskukseen. Sinänsä on ollut mielenkiintoista seurata, miten viranomaiset ovat kiemurrelleet ja kiertäneet vastuutaan jokiravun tuhosta.

Kun alamitta poistettiin, jokirapu alkoi elpyä vauhdilla. Sen suurin uhka on täplärapu. Mitenkähän "rapuasiantuntijat" lähitulevaisuudessa selittävät ekokatastrofia, jos Suomeen tuotu täplärapu syrjäyttää ja aiheuttaa jokiravun sukupuuton.

Veijo Lundberg kirjoitti:
”Kookkaat ja vahvat otettiin pois. Näin kanta degeneroitui, eikä enää kestänyt rapuruttoa.”
Lundberg kirjoitti edelleen:
”Kun alamitta poistettiin, jokirapu alkoi elpyä vauhdilla.”

Lundbergilla menevät nyt puurot ja vellit sekaisin. Kun rapurutto iskee tiettyyn vesistöön, siinä kuolee jokainen rapu koosta ja iästä riippumatta.
Sen sijaan "vanha" kauppamitta, eli 10 cm pyrstöstä viiksiin, on todettu aikansa eläneeksi, koska rapu on sukukypsä jo paljon aikaisemminkin, eli jo 8-9 senttiset voidaan pyydystää syötäviksi, jotta isot eivät dominoisi liikaa tilalle kasvavia sukupolvia.

Vierailija
Veijo Lundberg
Kun alamitta poistettiin, jokirapu alkoi elpyä vauhdilla.

Lähde?

Veijo Lundberg
Sen suurin uhka on täplärapu. Mitenkähän "rapuasiantuntijat" lähitulevaisuudessa selittävät ekokatastrofia, jos Suomeen tuotu täplärapu syrjäyttää ja aiheuttaa jokiravun sukupuuton.

En tiedä kuinka selittävät. Tosiasiahan on se, että jokirapumme kestää kanadanserkkuaan täplärapua huomattavasti huonommin rapuruttoa, joten sen puoleen ei ihme olisikaan vaikka j-rapu syrjäytyisi. Tämä voidaan kuitenkin estää täpläravun tehokkaalla pyynnillä ja jokirapujen harkituilla istutuksilla. Eli vesistöihin joihin jokirapua istutetaan on huolehdittava sekä kiinnitettävä huomiota mitä tulee puhtauteen, ravintoon ja ravinteisiin, muihin elinolosuhteisiin ja eritoten siihen, että jokirapua ei istuteta ruton saastuttamiin vesistöihin.

Vierailija
Veijo Lundberg
Luotan Darwiniin ja evoluutioteoriaan enemmän kuin Pirkanmaan kalatalouskeskukseen.

Ai niin, sen verran piti vielä kuitata että luotan Pirkanmaan kalatalouskeskukseen enemmän kuin sinun mutuiluusi Darwinin evoluutioteoriasta.

Hans Lankar
Kun rapurutto iskee tiettyyn vesistöön, siinä kuolee jokainen rapu koosta ja iästä riippumatta.Pohjois-Amerikasta tuotu täplärapu on rapuruton kantaja eikä kuole ruttoon vaan tartuttaa sen jokirapuun.

Täplärapu mitä todennäköisimmin tuhoaa jokiravun sukupuuttoon.

Vierailija
Veijo Lundberg
Täplärapu mitä todennäköisimmin tuhoaa jokiravun sukupuuttoon.

Kuinkahan sekin tapahtuu loppujen lopuksi kun jokiravun levinneisyys luonnonvesissä on kuitenkin Oulun pohjoispuolelle saakka ja täplärapu viihtyy huomattavasti etelämpänä, Jyväskylän alapuolella...

http://www.rktl.fi/kala/rapu/

Siinä sivustot mistä löytyy paljon tietoa. On ravustettu ihan Rovaniemellä asti, mistä olen kotoisin.

Täplärapua siellä korkeudella ei ole mutta ahaps, jostain sieltä korkeudelta sitäkin on tavattu mutta syytä ei tiedetä. Voisi epäillä että joku on sitä sinne istuttanut.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat