Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

author="<a href="http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200907219962397_ul.shtml">iltalehti.fi</a>" kirjoitti:

Tuntematon kappale jätti Jupiteriin maapallon kokoisen jäljen

Tuntematon kappale jätti osuessaan maapallon kokoisen jäljen kaasujättiläisen ilmakehään.

NASA:n mukaan kyseessä oli mahdollisesti komeetta tai jääkappale.

Törmäyksen jättämän jäljen huomasi australialainen harrastelija-astronomi Anthony Wesley, New Scientist -lehti kertoi tiistaina.

Wesley kertoi havainnoistaan NASA:n tutkijoille. Kohteesta otetut lähi-infrapuna- ja lämpökuvat paljastivat tutkijoille, että jälki on törmäyksen jättämä, eikä sääilmiö.

Kyseessä on vasta toinen kerta, kun vastaavanlainen törmäys on havaittu. Viisitoista vuotta sitten yli 20 Shoemaker-Levy-komeetan kappaletta osui kaasujättiläiseen.

NASA:n julkistamissa kuvissa törmäyskohta näkyy valkoisena.
Tuollainen iski Jupiteriin ilman, että kukaan siitä olisi mitään tiennyt. Yhtä hyvin se olisi voinut iskeä maahan kenenkään tietämättä (maa on tietysti hieman pienempi kohde, mutta kuitenkin).

Näin vähäistä on meidän tietomme tästäkin asiasta. Ja kun nyt on auringonpimennyskin tulossa ja kohta vuosi 2012 ja kalenteri loppuu...

Sivut

Kommentit (69)

Phony

Tuollainen iski Jupiteriin ilman, että kukaan siitä olisi mitään tiennyt. Yhtä hyvin se olisi voinut iskeä maahan kenenkään tietämättä.Jos se oli jäätä, olisi vain satanut melko runsaasti kappaleen sulaessa ilmakehässä.
Kuinkahan suuri jääkimpale pääsisi osittain sulamatta maahan asti.

Alveron
Seuraa 
Viestejä3639
Liittynyt12.8.2007

Ilmeisesti aika iso pommi, tai en tiedä kun kerran kaasuplaneettan osui.

Ja harrastelija taas ensimmäisenä havainnoimassa. Kelpo matskua salaliitto- ja UFO-heeboille.

Alveron
Seuraa 
Viestejä3639
Liittynyt12.8.2007
Vatkain
Ihmeketjuja tuo Phony aloittelee, niin kuin mikä se oli vasta se salaliittoteoriaketju siitä Möykkäelistä...Tämähän on mielenkiintoinen juttu. Iltalehti laittaisi lööppiinsä, jos olisi kunnon lehti. Fenon kysymys on myös hyvä.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Liittynyt4.3.2008
Phony
Luuletkos, että olen seonnut salaliittoteoretisoimaan?

Tai sitten vaan seonnut. En vielä osaa sanoa [size=85:11ultbr9]no hyi mua...[/size:11ultbr9]

Hämmentää.

asdf
Seuraa 
Viestejä11824
Liittynyt16.3.2005

Phony nyt koijaa apinaa, mutta siitä huolimatta.

Phony
Yhtä hyvin se olisi voinut iskeä maahan kenenkään tietämättä.

No ei nyt sentään yhtä hyvin. Asteroidien sun muiden pienehköjen taivaankappaleiden tiheys on suurimmillaan Marsin ja Jupiterin välin keskivaiheilla. Maassa ollaan paljon kiinnostuneempia vyöhykkeen Maan puoleisista kappaleista kuin Jupiterin puoleisista. Aikas paljon suuremmalla todennäköisyydellä huomattaisiin meidän puolen mötikät.

Toki meidän asteroidi-komeetta-ym. seulontamme saattaa päästää jotain läpi, muttei sitä ihan voi verrata siihen, että Jupiteriin kun paukahti jotain meidän tietämättämme, aivan yhtä hyvin voisi sataa täällä tulikiveä niskaan.

2012-kerrointa en ottanut huomioon. Se saattaa heittää kaiken ympäri ja vaihtaa napoja ja neliöidä neliöjuuret.

Kannattaa muistaa, että vaikka Jupiter on tuotu lähelle ohilentäneiden luotainten valokuvissa, sen säännöllinen tarkkailu täytyy edelleen hoitaa täältä 600-900 miljoonan kilometrin päästä. Voi siinä jokunen murikka jäädä näkemättä.

fenomenologi
Kuinkahan suuri jääkimpale pääsisi osittain sulamatta maahan asti.
Pienet kymmenien metrien kokoluokan jääkappaleet hajoaisivat räjähtäen ilmakehässä. Suuremmat satojen metrien kokoluokan jääkappaleet tulisivat maahan asti isompina tai pienempinä osina.

Tämän osumalaskurin mukaan esimerkiksi läpimitaltaan 150 m jääkappale hajoaisi ilmakehässä osiin, jotka maahan osuessaan jättäisivät lukuisia kraatereita.

Tuo Jupiteriin pudonnut kappale aiheutti suunnilleen Maapallon kokoisen "jäljen" planeetan kaasukehään. Yritin tuon osumalaskurin avulla arvioida että minkä kokoinen kappale aiheuttaisi Maalle globaalia tuhoa. Luokkaa n. 100 - 150km läpimittainen kappale tuhoaisi jo elämän ja luonnon muutenkin laajalta alueelta. Vielä 15000 km päässä paineaalto kaataisi metsät lähes täydellisesti.

Törmäysjäljen kokoon viitaten ilmeisesti voitaneen arvioida että Jupiteriin törmännyt kappale oli samaa kokoluokkaa, ellei suurempi. Tällä ajan takaa nyt sitä että vastaavan kokoiset Maata lähestyvät vaeltelijat havaitaan jo varsin hyvissä ajoin, eli vastaava tapahtuma ei varmaankaan tulisi yllätyksenä vaan se huomattaisiin hyvissä ajoin. Tuollaisen törmääjän suistaminen radaltaan ei onnistu, mutta jäisipä ehkä aikaa siirtää maallinen olemuksensä vastakkaiselle puolelle maapalloa, missä henkiin jääminen on mahdollisuuksien rajoissa.

offmind
Seuraa 
Viestejä16368
Liittynyt19.8.2008
MarsMan
Tuo Jupiteriin pudonnut kappale aiheutti suunnilleen Maapallon kokoisen "jäljen" planeetan kaasukehään. Yritin tuon osumalaskurin avulla arvioida että minkä kokoinen kappale aiheuttaisi Maalle globaalia tuhoa. Luokkaa n. 100 - 150km läpimittainen kappale tuhoaisi jo elämän ja luonnon muutenkin laajalta alueelta. Vielä 15000 km päässä paineaalto kaataisi metsät lähes täydellisesti.

Törmäysjäljen kokoon viitaten ilmeisesti voitaneen arvioida että Jupiteriin törmännyt kappale oli samaa kokoluokkaa, ellei suurempi.


Jupiterilla ei ole kiinteää pintaa ja asteroidit räjähtävät tulipallona kaasukehässä ja vaikutukset ovat aika erilaiset kuin mitä tapahtuisi Maapallon kiinteään pintaan törmätessä.

Jälki näyttää aika paljon pienemmältä kuin suurimmat Shoemaker-Levy 9:n osumista ja siinähän suurimmat kappaleet olivat parin kilometrin luokkaa. Veikkaisin että kappaleen koko oli alle 500m. Mutta kyllähän pienessä kappaleessakin riittää potkua, koska törmäysnopeus Jupiteriin nousee noin 60km/s sekunnissa. Jupiter on aika helkkarinmoinen gravitaatiokuilu.

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat