Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Tuoreen selvityksen mukaan sosiaalinen liikkuvuus on selvästi suurempaa Suomessa, muissa Pohjoismaissa ja Kanadassa kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, Britanniassa ja eräissä Länsi-Euroopan maissa. Tähän vaikuttaa tutkimuksen mukaan mm Suomen koulutusjärjestelmä. Hämmästyttävää kyllä, Yhdysvaltain sosiaalinen liikkuvuus on samaa tasoa kuin Britannian, jota on tyypillisesti pidetty periytyvien luokkaerojen maana.

The American Dream promises that aspiration, hard work and individual enterprise will be rewarded with prosperity, regardless of family background.

President Barack Obama, the first black president, epitomises this; but all too often the dream fails to match reality.

The truth is that the US sits with the UK at the bottom of the international league table of social mobility.

SOCIAL MOBILITY
TOP
Denmark
Norway
Finland
Canada
BOTTOM
France
US
Italy
UK
Miles Corak compared 12 countries, measuring the link between a child's success in the labour market and the family's economic status. A strong link equates to low social mobility.

Family background has as strong an influence on socio-economic opportunity in the classless United States as it does in the supposedly hidebound class-ridden UK.

In terms of giving children a good start in life and having a fair labour market, both countries probably have much to learn from those at the top of the league table - Finland, Norway and Canada, among others.

Koko artikkeli tässä:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8162616.stm

Sivut

Kommentit (38)

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Liittynyt4.3.2008

Jaa jaa, taas pärjättiin. Sehän on mukavaa. Mutta kuin kauan? Eikö ne sano että Suomessakin alkaa olla periytyvää köyhyyttä? Mutta oikein kiva että vähemmän kuin muualla.

Hämmentää.

Rere
Hämmästyttävää kyllä, Yhdysvaltain sosiaalinen liikkuvuus on samaa tasoa kuin Britannian, jota on tyypillisesti pidetty periytyvien luokkaerojen maana.

?? Kyllä tämä on mielestäni tunnettu asia, siis se että amerikkalainen unelma on nimenomaan unelma. Koulutusjärjestelmä ilmeisesti on toimimaton, julkinen koulu on, mutta se on usein luokaton, sanan ei komnkreettisessä merkityksessä. Kalliista yksityiskouluoutkesta on suora matka eliittiin. Stipendi on ainoa toivo, jos on saanut väärät kortit jaossa.

Mirepoix
Rere
Hämmästyttävää kyllä, Yhdysvaltain sosiaalinen liikkuvuus on samaa tasoa kuin Britannian, jota on tyypillisesti pidetty periytyvien luokkaerojen maana.

?? Kyllä tämä on mielestäni tunnettu asia, siis se että amerikkalainen unelma on nimenomaan unelma. Koulutusjärjestelmä ilmeisesti on toimimaton, julkinen koulu on, mutta se on usein luokaton, sanan ei komnkreettisessä merkityksessä. Kalliista yksityiskouluoutkesta on suora matka eliittiin. Stipendi on ainoa toivo, jos on saanut väärät kortit jaossa.Kyllä kyllä, mutta minusta oli silti hämmästyttävää, että USA vertautuu Britanniaan. Myytti USA:sta mahdollisuuksien maana elää edelleen vahvasti. Aikoinaan se toki sellainen olikin.

Rere

Kyllä kyllä, mutta minusta oli silti hämmästyttävää, että USA vertautuu Britanniaan. Myytti USA:sta mahdollisuuksien maana elää edelleen vahvasti. Aikoinaan se toki sellainen olikin.

Itse kummeksuin julkisen koulun Ranskaa. Mutta se, kuten englantikin, on toisaalta erittäin vahva luokkayhteiskunta. Onhan sielläkin eliittikoulusysteemi, ENA:aan jos pääsee niin työpaikka hallinnon yläportaalla on selvä asia. Toisaalta taas, ei kai ENA maksa.

Viinankylväjä
Seuraa 
Viestejä476
Liittynyt15.1.2009
Mirepoix
Kyllä tämä on mielestäni tunnettu asia, siis se että amerikkalainen unelma on nimenomaan unelma.Mutta kenen unelma on päästä ammattiin, jossa olet klo 8-16 duunissa, ja tienaat keskimäärin 2400 €? Kyllä Jenkeissä rikastuminen on helpompaa kuin Suomessa, missä vaurastumisen haaveet vaiennetaan voimakkaalla progressiivisella verotuksella, korkeilla työntekijäkustannuksilla sekä näistä johtuvalla korkealla hintatasolla. Termin määritelmä ei tosin tarkoitakaan rikastumista.

-In the American Dream, first expressed by James Truslow Adams in 1931, citizens of every rank feel that they can achieve a "better, richer, and happier life."

jesper
Seuraa 
Viestejä679
Liittynyt4.3.2009

Vaikka sosiaalinen liikkuvuus onkin ehkä enemmän hyvä asia, laitan kuitenkin pohdittavaksi vähän vastakkaista näkökulmaa:

Suuri sosiaalinen liikkuvuus voi tarkoittaa meritokraattista yhteiskuntaa. Jokaisen on omilla ansioillaan lunastettava paikkansa yhteiskunnassa. Esimerkiksi Suomessa arvostetaan korkeaa koulutusta, ja yleisenä elämän ihanteena voi pitää keskiluokkaista elämäntapaa. Jos ihminen ei tuohon tavoitteeseen yllä, voi hän mieltää itsensä yhteiskunnan ulkopuolella olevaksi. Erityinen ongelma tämä on, kun yhteiskunnassa on huonosti tarjolla matalamman koulutustason työpaikkoja.

Englantilaista luokkayhteiskuntaa voi pitää tässä suhteessa parempana. Vahva työväenluokkainen kulttuuri tarjoaa ihmisille valmiin elämisen mallin. Kaikkien ei tarvitsekaan kuulua keskiluokkaan. Tietenkin tuo yhteisöstä saatu malli voi myös toimia ihmisiä kahlehtivana, kun esimerkiksi koulutukseen suhtaudutaan epäilevästi.

Heed not my earthly lot, for it hath little of earth in it.
- Edgar Allan Poe

Tulee taas miettiä voiko eri maita vertailla näissä... kun Suomessa naidaan kaikkea liikkuvaa kyselemättä taustoja... niin ei välttämättä kaikkialla ole.

Viinankylväjä

Mutta kenen unelma on päästä ammattiin, jossa olet klo 8-16 duunissa, ja tienaat keskimäärin 2400 €? Kyllä Jenkeissä rikastuminen on helpompaa kuin Suomessa, missä vaurastumisen haaveet vaiennetaan voimakkaalla progressiivisella verotuksella, korkeilla työntekijäkustannuksilla sekä näistä johtuvalla korkealla hintatasolla. Termin määritelmä ei tosin tarkoitakaan rikastumista.Asuit sitten USA:ssa tai Suomessa, erittäin harva rikastuu todella merkittävästi. Tämä on osa myyttiä "amerikkalainen unelma", kuvitellaan että rikastuminen on kenelle tahansa mahdollista, vaikka todellisuudessa se vaatii myös aina tuuria ja olemista oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Viinankylväjä
Seuraa 
Viestejä476
Liittynyt15.1.2009
Duski

Asuit sitten USA:ssa tai Suomessa, erittäin harva rikastuu todella merkittävästi. Tämä on osa myyttiä "amerikkalainen unelma", kuvitellaan että rikastuminen on kenelle tahansa mahdollista, vaikka todellisuudessa se vaatii myös aina tuuria ja olemista oikeassa paikassa oikeaan aikaan.Usassa AMK-tason insinöörin palkka 10 vuoden työkokemuksella on noin 4000 €, Suomessa noin 3400 €. Yritin äsken katsoa paljon Usassa olisi veroprosentti noille tuloille, mutta turhan vaikeaksi meni. Suomessa 3400 € tuloista jäisi käteen kaikkien maksujen jälkeen(32 %) 2310 €. Usassa on veroprosentti pienempi, joten käteen jäänee ainakin 3000 €. Tekee 8400 € puhtaana vuodessa enemmän kuin Suomessa. Se on aika paljon rahaa, kun ajatellaan, että Usassa on keskimäärin(vakuutukset ovat kalliita, mutta muut tuotteet kuten polttoaine reilusti halvempaa) halvempaa kuin Suomessa. Paljonkohan inssin tutkinto maksaa Usassa?

Tämä siis amk-tason koulutuksella. Mitä korkeampi koulutus, niin tuloerot Suomeen nähden nousevat jyrkästi. Mielestäni Usassa kohtalaisen menestyvää juristia voi kutsua jo rikkaaksi, eikä juristiksi pääsy edellytä kummoista onnenpotkua.

Kutunluu
Seuraa 
Viestejä761
Liittynyt11.9.2007
Duski
Asuit sitten USA:ssa tai Suomessa, erittäin harva rikastuu todella merkittävästi. Tämä on osa myyttiä "amerikkalainen unelma", kuvitellaan että rikastuminen on kenelle tahansa mahdollista, vaikka todellisuudessa se vaatii myös aina tuuria ja olemista oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Jeh...puhumattakaan facevaluesta, joka taitaapi olla tyypillistä länsimaisuudelle.

ps. ei...en ole hesperofobinen.

pps. kiva kuva turhuuksien markkinoista:

Vaikka miten unelmarikkaita ne USAlaiset olis, ei niillä ole varaa rakentaa kunnon taloja. Vaneriset seinät... tuholaisia... hirveä asuntolaina ja olematon jälleenmyyntihinta.

Oliskos jossain kattavaa tilastoa, muitakin kuin keskiarvolaskelmia, USAlaisten eri oppiarvoja omaavien palkkauksista? Isot tekijät kun pompauttavat keskiarvolaskelmat pieleen. Samoin lama tekee korjausliikkeen...

Tärkeä huomioitava seikka on myös inssien, tohtorien jne. osuus koko väestöstä. Kohta kaikki Suomessa on vähintään inssejä tai maistereita. Näin ei ole muualla.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30801
Liittynyt16.3.2005
Viinankylväjä
Mielestäni Usassa kohtalaisen menestyvää juristia voi kutsua jo rikkaaksi, eikä juristiksi pääsy edellytä kummoista onnenpotkua.Ai ei vai. Ensinnäkin sinun pitää olla melkoisen terve. Toiseksi pitää syntyä sellaiseen perheeseen, jossa ajatustakin kirjojen lukemisesta ei tyrmätä heti kättelyssä, ja painosteta seuraamaan isäin jalanjälkiä metallisulaton siivoojana. Sen lisäksi pitää olla luonne- ja lahjakkuusprofiili, joka mahdollistaa käsittämättömän tylsän lakisössön ulkoaopettelun. Ja sen verran korkeat sosiaaliset taidot, ettei heti kättelyssä naureta raastuvasta pihalle. Kaikki nuo ovat ominaisuuksia, joihin voi itse vaikuttaa hyvin rajallisesti tai ei ollenkaan. Ja taloudellisia seikkoja ei vielä edes huomioitu.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30801
Liittynyt16.3.2005
Olli V
Vaikka miten unelmarikkaita ne USAlaiset olis, ei niillä ole varaa rakentaa kunnon taloja.Kyllä ne ovat kunnon taloja paikallisiin olosuhteisiin. Ennemmin sitä tekee ison ja hienon talon, kun varautuu johonkin paikalla kerran 200 vuodessa esiintyvään äärisääilmiöön, jos ei holhoava rakennuslainsäädäntö siihen pakota.

Tuttujen kokemusten perusteella teknisen alan korkeakoulutettuna saavuttaa USAssa huomattavasti korkeamman materiaalisen elintason kuin Suomessa. Vaikka huomioisi lasten opiskelun, sairausvakuutukset ja kaikki, ero on todella iso. Se tulee joka osa-alueelta. Palkat ovat suurempia, verotus ja muut pakolliset maksut pienempiä, hinnat halvempia. Lisäksi tarjolla olevan tavaran määrä on suurempi ja monipuolisempi, holhous vähäisempää ja niin edelleen. Toisaalta, USAlainen kulttuuri (tai oikeastaan kulttuurit, sen verran laaja maa se on) ei ole ihan helppo sopeutua, ja aika monelle se jää vuoden tai maksimissaan muutaman keikaksi. Harvalle se raha kuitenkaan ole tärkein asia elämässä. Jos joku kuitenkin kokee toisin, valmistumisen jälkeen ei kannata jäädä Suomeen, vaan muuttaa Jenkkeihin jos pääsee, ja Keski-Euroopan maihin joe ei pääse.

Viinankylväjä
[
Mutta kenen unelma on päästä ammattiin, jossa olet klo 8-16 duunissa, ja tienaat keskimäärin 2400 €? Kyllä Jenkeissä rikastuminen on helpompaa kuin Suomessa, missä vaurastumisen haaveet vaiennetaan voimakkaalla progressiivisella verotuksella, korkeilla työntekijäkustannuksilla sekä näistä johtuvalla korkealla hintatasolla. Termin määritelmä ei tosin tarkoitakaan rikastumista.

Lauseittesi yhteys ei ihan valjennut, siis tässä tilastoidaan todennäköisyyttä sosiaaliseen nousuun suhteessa vanhempien tasoon.

Muuten, US-palkat voivat olla paljon pienemmät kuin Suomessa. Ja tiesitkö, että keskituloisten henkilökohtaisen konkurssin suurin syy on sairastuminen, jollainen riski on pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa paljon pienempi. Menestystarinoita toki riittää, mutta tässä ei nyt puhuttu elokuvista vaan ihan faktoista.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat