Seuraa 
Viestejä1647
Liittynyt16.11.2005

http://en.wikipedia.org/wiki/Blood_type_diet

Otetaanpa pohdittavaksi Peter D'Adamon veriryhmä dietit. Hän väittää kirjoissaan ja luennoissaan, että veriryhmä vaikutta siihen mitä entsyymejä kehotuottaa ja näin eri veriryhmät olisivat paremmin sopeutuneita erilaisten ruokalajien hajoittamiseen. O vanhinpana veriryhmnä on soveltuisi parhaiten lihaan ja muut paranevasti kasviksiin noin yleistäen. Tietystikään se ei ole täysin yksiselitteistä, koska monet geenit vaikuttavat asiaan, mutta jotenkin suuntaa antavasti. Sittemmin onkin tainnut korjata tuon veriryhmän genotyyppidieetiksi.

Aluksi pidin tätä aika hihhulina ajatuksena, mutta hiukan genetiikan perusteiden lukemisen jälkeen ei enää kuulostakaan niin hullulta, kun geenit kerta todellakin tekevät monia asioita eivät vain määritä yhtä pilkkua. En siis itse ole lukenut tuota wikiä enempiää, joten mielipiteet ovat tervetulleita.

Every man is guilty of all the good he did not do. (http://www.youtube.com/watch?v=xaTKDMYOBOU)-Voltaire

Kommentit (14)

Kertaalleen availin itsekin tästä keskustelua, mutta melko tyly tuomio tuli. Huuhaaksi väittävät, tosin itse tohtorin väitteisiin ei ole juurikaan pureuduttu. Toisaalta ei ole kai tohtori itsekään kovin merkittävää todistusaineistoa tutkimuksillaan osoittanut (eipä sillä että olisin niitä tutkimuksia hakenutkaan).

Olettamus siis on, että huuhaata. Pelkillä anekdooteilla ei pitkälle pääse, vaikka uskottavasti asiansa esittäisikin. Vaikka toisaalta monet tutkimustulokset (mm. vehnän / viiljojen haitallisuuteen herääminen) alkaa jossain määrin tukea hänen väitteitään, niin syyt voi olla kuitenkin myös muualla.

EDIT: mm. täällä:
http://www.skepdic.com/bloodtypediet.html

Mutta toisaalta tuossa liioitellaan D'Adamon väitteitä tahallaan että saataisiin ne näyttämään naurettavilta, perinteinen olkiukon polttaminen käynnissä; toisaalta riittää jo toteamus siitä että kontrolloituja laajoja tutkimuksia hän ei ole (kai?) tehnyt.

EDIT2: http://en.wikipedia.org/wiki/Lectin
"Toxicity

Foods with high concentrations of lectins, such as beans, cereal grains, seeds, and nuts, may be harmful if consumed in excess. Adverse effects include allergic reactions, nutritional deficiencies, and immune reactions. Different foods may have different effects depending on blood type.[2]"

(2. * Cousens, Gabriel. 2000. Conscious Eating. Essene Vision Books. ISBN 9780964458406 (paperback, second edition 2004, North Atlantic Books, Berkeley, CA. ISBN: 978-1-55643-285-9))

Tuollainen tutkimus löytyy tuon väitteen takaa kai, ei aavistustakaan laadusta. Eipä minulla ole ammattitaitoa arvioida näitä väitteitä, oletan että kun asiantuntijat väittää huuhaaksi, se sitä myös on. Mutta jos asiaa ei ole kunnolla tutkittu, voi olla tuomiokin vähän etuajassa.

EDIT3: Siis relevanssi D'Adamolla ja lektiineillä on siinä, että D'Adamo mm. väittää tietyn verityypin immuunipuolustuksen tuottavan tulehdusreaktioita tiettyjen lektiinien kanssa, mitkä pitkällä aikavälillä aiheuttavat erilaisia ongelmia (jos nyt oikein muistan enää).

Sen verran olen tähän asiaan pintapuolisesti tutustunut, että minun ilmeisesti A-ryhmän edustajana pitäisi syödä voittopuolisesti nimenomaan viljaa ruokavalioni olennaisena osana. Vaikken ole verikokeista saanutkaan keliakia-positiivista vastausta, niin olen havainnut että vehnä ja harmikseni myös ruis eivät vaikuttaisi soveltuvan minulle lainkaan. Vehnä turvottaa (ja lihottaa), ruiksesta tulee vatsa kipeäksi päiväkausiksi.

Lempparidieettini, siis se joka minulle vaikuttaa parhaiten soveltuvan, on lähinnä luolamiesruokavalio plus maitotuotteet. Jälkimmäisissä ei ihan kaikki aina mene, jos stressin tms. syyn takia kehittelen katarrioireita, mutta viili ainakin on sopinut aina.

Itsekin olisin ennemmin taipuvainen uskomaan että luolamiesdieetti sopii ihmisille paremmin kuin viljat, riisit ym. paljon hiilihydraattia sisältävä ruoka.

Tosin nämäkin ovat ihan hyviä jos / kun tarvitsee saada energiaa paljon ja nopeasti käyttöön (liikunta, raskas työ), mutta kevyttä työtä tekevä näillä varmaankin lähinnä lihoo.

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14239
Liittynyt23.6.2005

Gluteeni- ja lektiinisensitiivisyyteen eli herkkyyteen vaikuttavat monet seikat, ravintoaineet jotka säätelevät noiden "ruokageenien" toimintaa. Ensimmäisinä tulee mieleen omega 3 PUFA-sarja ja ADK-vitamiinit. Molemmat vaikuttavat geeniekspressioon ja tulehdukseen hyvin monipuolisesti ja hyvänlaatuisesti.

Ikävää tässä on se, että geeniekspressio VOI vaikuttaa monen sukupolven ajan (nutrigenomiikka). Toisin sanoen isoäidin kokema nälänhätä voi vaikuttaa vielä lastenlasten geeniekspressioon ja altistaa erilaisille sairauksille.

Ruokanatsit, jotka sanovat että maitoa (kaseiinia) ja viljoja (gluteeni, lektiinit, fytaatit) pitää syödä, ovat ideologiastaan juopuneita hulluja. Ruokavaliossamme ei ole MITÄÄN ruoka-ainetta, jota ei voisi korvata jollain paljon paremmalla.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

o
Seuraa 
Viestejä1647
Liittynyt16.11.2005
Qadesha
A-ryhmän edustajana pitäisi syödä voittopuolisesti nimenomaan viljaa ruokavalioni olennaisena osana.Ei kai sitä nyt ihan näin oltu muotoiltu. Vaan enempi niin, että A-ryhmä pystyy käyttämään parhaiten viljatuotteita hyväkseen.

Every man is guilty of all the good he did not do. (http://www.youtube.com/watch?v=xaTKDMYOBOU)-Voltaire

o
Qadesha
A-ryhmän edustajana pitäisi syödä voittopuolisesti nimenomaan viljaa ruokavalioni olennaisena osana.Ei kai sitä nyt ihan näin oltu muotoiltu. Vaan enempi niin, että A-ryhmä pystyy käyttämään parhaiten viljatuotteita hyväkseen.Ehkäpä noin. Omalla kohdallani tuo "parhaiten" on kuitenkin ilmeisesti "huonoiten". Tämän vuoksi kannatan nassukohtaista yksilöllistä ruokavaliota kaikille. Ja itse liputan hiilareiden rajoittamisen puolesta, ainakin vehnä + sokeri veks.

Puolikuu
Seuraa 
Viestejä326
Liittynyt1.1.2006
o
http://en.wikipedia.org/wiki/Blood_type_diet

Otetaanpa pohdittavaksi Peter D'Adamon veriryhmä dietit. Hän väittää kirjoissaan ja luennoissaan, että veriryhmä vaikutta siihen mitä entsyymejä kehotuottaa ja näin eri veriryhmät olisivat paremmin sopeutuneita erilaisten ruokalajien hajoittamiseen. O vanhinpana veriryhmnä on soveltuisi parhaiten lihaan ja muut paranevasti kasviksiin noin yleistäen.
Eikö veriryhmät kokonaisuudessaan ole aika vanhoja? Muistaakseni samoja veriryhmiä löytyy simpansseilta ja gorilloita ja verensiirtonkin lajien välillä onnistuu.

Hohhoijakkaa

salai
Seuraa 
Viestejä7600
Liittynyt17.3.2005
Neonomide
Ruokanatsit, jotka sanovat että maitoa (kaseiinia) ja viljoja (gluteeni, lektiinit, fytaatit) pitää syödä, ovat ideologiastaan juopuneita hulluja. Ruokavaliossamme ei ole MITÄÄN ruoka-ainetta, jota ei voisi korvata jollain paljon paremmalla.

Minusta sinä itse vaikutat kaikkein pahimmalta ruokanatsilta tällä foorumilla. Olet omasta ideologiastasi juopunut hullu, jolle on muodostunut pakkomielteeksi ylistää itseäsi ja haukkua kaikkia eri mieltä olevia. Minusta tuollainen kiihkomielinen julistaminen on aivan perseestä.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Veriryhmädieetti... omaperäisestä ideastaan huolimatta kaatuu armottomasti fysiologiseen tietoon ihmisen toiminnasta!

Silti sitä markkinoidaan muita parempana ruokavaliona, näennäisfysiologiaan perustuen, joten haiskahtaa vahvasti huuhaalta!

Erittäin hyvä aihetta sivuava skepsiksen artikkeli, joka kannattaa lukea:

http://www.skepsis.fi/lehti/2004/2004-2foge.html - Tänään ruoasta terveyttä, huomenna sairautta. Mihin terveysviesteihin voi enää uskoa?

"""... Kaikkein huikeinta mielikuvitusta edustavat ”Veriryhmädieetti” -kirjan (D’Adamo & Whitney 2002) tapaiset vaihtoruokavaliot. Tässä kirjassa on lähtökohtana se, että jos on eri veriryhmä, pitää myös olla erilainen ruokavalio. Kirjassa annetaan listoja ruoista, joita voi syödä ja niistä joita pitää välttää. Kirjassa on aivan yhtä vahva tiedepohja, kuin jos esittäisi että ruokavalion tulisi perustua kengännumeroon, silmien väriin tai etusormen pituuteen... """

o
Seuraa 
Viestejä1647
Liittynyt16.11.2005

Nythän esc sorruit siihen mitä itse kritisoit. Et tarjonnut faktoja vaan pelkkää omaa tietämättömyyttäsi.

Veriryhmädietti ei ainakaan Adamon mukaan tarkoita, että veriryhmä määräisi ruuansulatus entsyymejä. Vaan koska samoja geenejä käytetään sekä veriryhmän, että ruuansulatus entsyymien tuottamiseen niillä on selkeä yhteys. Tosin muitakin geenejä käytetään näihin asioihin, eivätkä ne ole vain yhden geenin määräämiä. Siksi veriryhmä vain lisäisi todennäköisyyttä, jonka toimivuuden voi itse kokeilemalla havaita.

Sikäli kyllä kengän numerokin voi johonkin vaikuttaa. Kun kerta iso nenä kertoo miehellä elimen koosta. Johtuen siitä, että nenän ja peniksen hermosto vedätetään aivoista samasta kohtaa. Ison nenän suurempi määrä hermoja tekee suuremman radan tai kolon mistä mahtuu vetämään enempi peniksen hermostoakin. Niin että ilman tarkempaa tutkimusta, ei kai liene täysin varmaa väittää, ettei kengän koko vaikuta, jos ei voi todistaa, ettei se vaikuta.

Every man is guilty of all the good he did not do. (http://www.youtube.com/watch?v=xaTKDMYOBOU)-Voltaire

ABO-veriryhmän eri muodot (A, AB, B ja O) johtuvat yhden geenin monimuotoisuudesta. Eli tästä yhestä ja samasta geenistä on olemassa kolme erilaista versiota. Tämä geeni siis tuottaa verisolujen pinnalle itselleen ominaista antigeeniä. Ei mitään muuta.

Tällä geenillä ei ole mitään yhteyttä ruoansulatustoimintoihin. Ruoansulatusentsyymejä koodaavat omat geeninsä.

Veriryhmillä ja ruoansulatusentsyymien laadulla / määrällä voi olla yhteyttä millään muulla mekanismilla kuin sattumalla!

Veriryhmädieettiin (kuten muuhunkin huuhaaseen) uskovat ihmisestä mitään tietämättömät tyypit, joihin uppoaa mikä tahansa virallisista suosituksista poikkeava ja eksoottinen.

cisco
Seuraa 
Viestejä90
Liittynyt14.8.2009
Neonomide
Gluteeni- ja lektiinisensitiivisyyteen eli herkkyyteen vaikuttavat monet seikat, ravintoaineet jotka säätelevät noiden "ruokageenien" toimintaa.

Myös sillä on merkityksensä kuinka sen viljatuotteen valmistaa, jos ylipäätään viljasta jotain valmistaa. Vastajauhetut jyvät (mieluummin idätetyt) ja pitkään hapattamalla valmistettu leipä, niin siinä ei enää lektiiniä olekkaan samalla lailla. Tuommoisen leivän teko vaatii aikaa, jota nykyihmisellä ei ole....eikä kyllä ole taitoakaan tehdä tuollaista vanhanajan leipää. Ikävä kyllä. Isoisoäideillä oli. Lopputulos on ihan jotain toista, kuin tuo kaupan vehnäpulla, jota he kutsuvat leiväksi.

Thread has been locked.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat