Seuraa 
Viestejä45973

Nasa on päättänyt luopua sukkulasta ja nyt on jo selvillä minkälainen hökötys tulee tilalle. Ulkoisesti se muistuttaa Apolloa, mutta muutoksiakin on. Itse alus on 3 kertaa Apolloa tilavampi, nyt aluksella voidaan kuljettaa jopa 6 astronauttia joten sitä voidaan käyttää myös Mars-lennoilla.
Sähköntuotanto hoituu polttokennojen sijaan aurinkokennoilla. Tämä sen vuoksi että alus voidaan jättää Kuuta kiertävälle ilman miehistöä jopa puoleksi vuodeksi.
http://en.wikipedia.org/wiki/Crew_Exploration_Vehicle

Myos Venäjä aikoo korvata vanhan kunnon Souyzin:
http://www.russianspaceweb.com/kliper.html

Ensimmäinen viesti palstalle varmaan kuukausiin.
Lisää huomenna

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (16)

Uutta sukkulaa on luonnehdittu stereoideja napanneeksi Apolloksi. Se on tosiaan kolme kertaa isompi ja voi viedä paljon enemmän lastia kuin Apollot, siksikin kuussa voidaan olla vaikka kuukausia.

Vaikka luulisi, että sukkuloista tehdään ihan erilaiset, ei siitä nyt niin kauan ole kun ne kehitettiin. Vielähän ne ovat käytössä. Apollot olivat 60-luvun huipputekniikkaa ja niissä oli ensimmäisiä "oikeita" tietokoneita.

Eniten ihmetyttää, miksi ihmeessä kuuhun pitää mennä? Ei siinä ole mitään järkeä, siis raijata ihmisiä kuuhun. Ainoa etu taitaa olla siinä, että matka kuuhun saa paljon mediakohua ja määrärahoja voidaan myöntää NASA:lle paremmalla omallatunnolla kun kansalaiset ovat kiinnostuneita avaruustutkimuksesta.

Vierailija

"Eniten ihmetyttää, miksi ihmeessä kuuhun pitää mennä? Ei siinä ole mitään järkeä, siis raijata ihmisiä kuuhun. Ainoa etu taitaa olla siinä, että mata kuuhun saa paljon mediakohua ja määrärahoja voidaan myöntää NASA:lle paremmalla omallatunnolla kun kansalaiset ovat kiinnostuneita avaruustutkimuksesta."

Kuusta löytyneen vesijään takiahan sinne on juuri nyt erittäin kannattavaa mennä, voipi alkaa varsinainen uusi kilpajuoksu kuuhun.Melkeinpä omavarainen kuusiirtokunta on mahdollista toteuttaa jos vettä löytyy tarpeeksi,sieltä on huomattavasti helpompi ponnistaa eteenpäin kuin maan pinnalta "gravitaatioloukusta", tarvittava tekniikka on jo olemassa.Kuusta saadaan huomattavasti helpommalla ja halvemmalla raaka-aineita maata kiertävän avaruusaseman rakentamiseen ja siellä taas voidaan rakentaa avaruusalus asteroidien raaka-aineiden louhimista varten.Asteroidien sisältämään raaka-aine määrään kun päästään käsiksi, niin kasvulle ei ole rajoja...
Marsiin menossa ei kylläkään ole mitään taloudellista potentiaalia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuo Venäläinen Kliper näyttää kyllä mielenkiintoiselta. Aluksen huoltomoduuli on kertakäyttöinen ja melko samanlainen kuin Souyzissa. Komentomoduuli taas on uusiokäyttöinen ja niin sanottu "lifting body". Siinä ei siis ole siipiä sanan perinteisessä merkityksessä.

Herää kysymys lämpösuojista, onko nykyään olemassa lämpösuojiin uusiokäyttöisiä aineita jotka olisivat parempia kuin nykyisen sukkulan lämpötiilet. Nehän ovat aiheuttaneet Nasalle paljon päänvaivaa viime aikoina.

Nasan uudet kantoraketit perustuvat vanhaan tekniikkaan. Cevin laukaisuun tarkoitetun raketin ensimmäinen vaihe on itse asiassa sukkulan apuraketti. Toinen taso on sukkulan päämoottorista muokattu versio. Kuualuksen laukaisuun käytetään isompaa rakettia jossa on 4 sukkulan päämoottoria, 2 pidennettyä versiota sukkulan apuraketeista ja joidenkin lähteiden mukaan laajennettu versio sukkulan polttoainetankista.
Sinänsä kapseli on sukkulaa turvallisempi koska siihen voidaan laittaa pelastusraketti(engl.escape tower, mikä on oikea suomennos?)

Myös Kiinassa on herätty kehitykseen, siellä on esim. suunniteltu ilmasta laukaistavaa sukkulan kaltaista alusta.

Petu
Seuraa 
Viestejä2289

Tere!Eräässä Ylen uutisessa sanottiin ;että kuuhun kannattaa perustaa tukiasema,koska Mars planeetalle on sieltä lyhyempi matka

Vierailija

"Tere!Eräässä Ylen uutisessa sanottiin ;että kuuhun kannattaa perustaa tukiasema,koska Mars planeetalle on sieltä lyhyempi matka"

Höpöjuttuja, ei sitä kuuasemaa perusteta Marsin matkan lyhyempää etäisyyttä varten, toki kuuaseman rakentamisessa saadaan kokemusta Mars-projektia varten.

Maa on ihmiskunnan kehto, mutta eihän kukaan jää kehtoonsa loputtomiin. Ja avaruustekniikan kehitys auttaa välillisesti muitakin kuin suurvaltoja.

"To boldly go where no man has gone before..."

Tuollaisen kyytiin kun pääsisi...

Asimov
Eniten ihmetyttää, miksi ihmeessä kuuhun pitää mennä?

Yksi syy on harjoitella matkaa Marsiin. Tietysti myös ihmiskunnan säilymisen kannalta olisi fiksua rakentaa siirtokuntia eri planeetoille ja miksipä ei ensiksi Kuuhunkin.

Erityisen kiehtovaa olisi tuollaisen pysyvän tukikohdan rakentaminen Kuuhun. Jos ei mitään muuta syytä keksi, niin vaikka siksi että sitä ei ole aikaisemmin tehty. Tuollainen kokeilu poikisi kuitenkin tutkimusta ja tutkimustuloksia ja kehittyneempiä laitteita ja ratkaisuja.

Jos amerikkalaiset ja muut "teknologiavaltiot" satsaavat kuu- , mars- ja avaruushankkeisiin, se on hyvinkin paljon suotavampi sijoitus ja "esimerkki", kuin sotimiseen upotetut miljardit.

Hyvin paljolti samat yritykset ovat tekemisissä avaruus- ja sotateknologian kanssa.

Mieluummin marsiin, kuin Irakiin

Tekninen ponnistelu luo positiivista ilmapiiriä, motivoi ihmisiä ja avartaa maailmankatsomusta. Ehkä sandaaleihin ja konepistooliin pukeutunut arabikin huomaa, mihin pystytään.

Vain positiivista energiaa, voisin sanoa. Ja sanonkin.

näin tutkijana sanoisin, että nykyisilä hinnoilla tuo avaruus mediasiistimeininkijuttu on vähän turhan kallista. rahan voisi käyttää myös täällä maanpäällä tapahtuviin projekteihin, missä P/E arvo olisi huomattavasti parempi.

pienenä esimerkkinä, kulttuurirahastosta haki apurahaa noin 6000 tutkijaa ja ainoastaan reilu 1000 sen sai, koska rahaa ei ole enempää. eli kyllä täällä vielä hommaa riittäisi ennen kuin ruvetaan ihmisiä kuuhun tai marsiin lähettämään...

tuomari
näin tutkijana sanoisin, että nykyisilä hinnoilla tuo avaruus mediasiistimeininkijuttu on vähän turhan kallista. rahan voisi käyttää myös täällä maanpäällä tapahtuviin projekteihin, missä P/E arvo olisi huomattavasti parempi.

pienenä esimerkkinä, kulttuurirahastosta haki apurahaa noin 6000 tutkijaa ja ainoastaan reilu 1000 sen sai, koska rahaa ei ole enempää. eli kyllä täällä vielä hommaa riittäisi ennen kuin ruvetaan ihmisiä kuuhun tai marsiin lähettämään...

Tokihan täällä Maassakin riittää tekemistä, enkä minä näe mitään syytä miksi se tekeminen olisi täältä koskaan loppumassakaan. Enkä oikein jaksa uskoa että avaruuslennoista tulisi halpoja ihan vaan odottelemalla.

On sinänsä totta että ihmisten lähettäminen avaruuteen maksaa mielettömiä summia, ja että luotaimilla saataisiin sama data halvemmalla. Mutta pitkässä juoksussa kaikkein halvimmalla data saadaan siten että ne luotaimet valmistetaan jossain missä painovoima ei ole ihan yhtä voimakas kuin Maassa. Kuu olisi siitä hyvä, että se on lähellä ja sen painovoima on Maahan verrattuna aika heikko.

Jos ja kun siirtokunta saadaan sellaiseksi että sinne ei tarvitse rahdata juuri mitään Maasta tulee siellä elämisestä melkein yhtä halpaa kuin täälläkin.

Koska laukaisukustannukset Kuussa olisivat huomattavasti edullisemmat kuin mitä Maassa voidaan koskaan saavuttaa, niin luotaimia ei tarvitsisi välttämättä tehdä niin huolellisesti kuin nykyään, ja käsityönä nikkaroinnin voi samantien unohtaa, laukaisuhan ei maksa juuri mitään jos Maan hintoihin vertaa. Eli luotaimia voitaisiin tehdä sarjatuotantona, ja hinta olisi vain hieman korkeampi kuin patteriradioilla.

Tällöin luotaimia saataisiin rakenneltua sellaista tahtia ettei niille varmaan ehditä keksimään edes nimiä.

Myös miehitetyt ohjelmat halpenevat huomattavasti, kun polttoainetta, tarvikkeita eikä välttämättä itse aluksiakaan tarvitse rahdata Maasta asti, vaan Maasta tarvittaisiin vain pelkkä miehistö, ja ehkäpä joitain pieniä laskeutumisaluksia voitaisiin valmistaa vielä Maassa, ehkäpä samaa alusta voitaisiin käyttää miehistön saamiseksi kiertoradalle. Kiertoradalle saavuttuaan Kuussa tehty suurempi alus tulisi noutamaan tämän laskeutujan ja sen miehistön.

On myös hyvä muistaa, että Apollo-ohjelma edisti pienten tietokoneiden kehitystä melkoisesti. Sitä voi sitten jokainen miettiä että miten kehitys olisi kulkenut ilman Apolloa. Olisiko tässä edessäni nyt tietokonetta ollenkaan, tai olisiko se vaan huomattavasti hitaampi?

Tälläinen pohdinta ei ole edes mitenkään epätavallista, tosin yleensä tällä tavalla pohditaan vain kaukaista historiaa tyyliin, mitä olisi tapahtunut jos... Mutta kuten kaikki tietävät, niin historia on ollutta ja mennyttä, eikä siihen voi vaikuttaa. Se mihin me voimme vaikuttaa on se ettei tulevien sukupolvien tarvitsisi kirota meitä meidän näköalattomuudesta.

Minun mielestäni ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa: Joko me menemme sinne nyt, tai sitten ei ollenkaan. Parempien aikojen odottelua en oikein näe vaihtoehdoksi. Viimeisten 10'000 vuoden aikana ihmiskunnalla ei ole ollut hetkeäkään jolloin kaikki olisi ollut hyvin, ja siksi väitänkin ettei hyvää aikaa tule myöskään seuraavien 10'000 vuoden aikana.

Tarvittava tekniikka on olemassa. Kuuhun päästään, sen mineraalivarat tunnetaan ja tekniikka avaruuden resurssien hyödyntämiseksi on jo olemassa. Tokihan se kaikki kehittyy, mutta eihän se kehitys milloinkaan lopu, eli jos odotamme vain sitä parempaa, halvempaa ja turvallisempaa tekniikkaa saamme odotella vaikka maailman tappiin saakka. Eivätkä Maan ongelmatkaan mihinkään katoa.

Mielestäni tämä aika on riittävän hyvä. Riittävän hyvä sille että voimme hyvillä mielin omistaa osan ihmiskunnan voimavaroista avaruusmatkailun kehittämiselle. Tarvittava tekniikka, tieto ja osaaminen ovat olemassa jo nyt. Tokihan nekin kehittyvät muun teknisen kehityksen siivellä, mutta kehitys nopeutuu huomattavasti jos sitä tekniikkaa aletaan käyttämään.

Hamppu
Seuraa 
Viestejä1156
installer
"Tere!Eräässä Ylen uutisessa sanottiin ;että kuuhun kannattaa perustaa tukiasema,koska Mars planeetalle on sieltä lyhyempi matka"

Höpöjuttuja, ei sitä kuuasemaa perusteta Marsin matkan lyhyempää etäisyyttä varten, toki kuuaseman rakentamisessa saadaan kokemusta Mars-projektia varten.

Kyllähän se kuun pinnalta lähteminen vaatii huomattavasti vähemmän polttoainetta.

MalcomX
Tuli vika linkki

Oletko huomannut, että näet omien viestiesi kohdalla "muokkaa"-napin, josta voit korjata viesteihin tulleita virheitä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat