Seuraa 
Viestejä476
Liittynyt15.1.2009

Lueskelin WikiAnswarsista syitä Usan kotitalouksien jännitetasoon(120 V), ja törmäsin tälläiseen tekstiin:


Well, the United States distribution system actually provides a 240 volt residential service in the form of two 120v conductors and a neutral conductor. You can see this if you were to look inside your breaker panel.
When a load is applied from either 120v conductor to the neutral (as is the case for typical receptacles, lights, and so forth, it is using 120 volts.

However, when a load is applied from one 120v conductor to the other, without using the neutral, the voltage being used is the sum of both 120v conductors (240 volts). This is the case for many HVAC systems, electric furnaces, clothes dryers, and so forth.

So the answer is that both 'some of the world' and the U.S. distribute 240v to the residence.

It seems like the difference you are talking about is that on the non-U.S. systems, their receptacles are 240v, while ours are 120v. Why that is, I'm not even sure. My guess is that lower voltages tend to be safer, which is why you are receiving 240v at the home instead of the thousands of volts generated by the power plant.


Siis syöttö tulee kolmesta johtimesta, kaksi jännitteistä(120 V) ja neutraali. Ovatkohan nuo johtimet samassa vaiheessa? Ja miten noista saadaan 240 volttia? Jännitelähteet sarjassa voidaan ynnätä yhteen, mutta nuo johtimethan tulevat samalta jännitelähteeltä.

Tuon mukaan kolmivaiheisessa syötössä olisi 2*3 vaihejohdinta + neutraali. Onko tuossa nyt mitään järkeä vai enkö vain ymmärrä?

Kommentit (6)

ovolo
Seuraa 
Viestejä6229
Liittynyt7.7.2007

Jos kerran näin on, että noitten 2 vaiheen väliltä löytyy 240V, kun vaihejännite on 120V, niin silloin toinen vaihe tulee 180° vaihesiirrossa, eli vastakkaisvaiheisesti. Jos ne olis samanvaiheisia, niin vaiheiden välillä olis 0V.

Eli asuntoon tulee jännite 1-vaihemuuntajalta, jossa toisiossa on 2 kpl 120V käämiä siten kytketty, että ne ovat vastakkaisvaiheisia.

Kai sielläkin on 3-vaihesysteemeja, jolloin 2 vaiheen välinen jännite on vähemmän, kuin 240V. Mutta tavallisiin asuntoihin kai toimitetaan edelläkerrottua 1-vaihesähköä.

Eikö suomalaisiin taloihin tule myös kolme johdinta? 2 vaihetta ja nolla. Ainakin näin aina luullut kun uuni ja sähkökiuas vaatii minusta noi kaikki kolme.

Kotitaloussähkö on sinimuotoista vaihtojännitettä (vaihtovirtaa), jonka tehollisarvo on nykyään 230 V. Pääjännite on 400 V (jännite kahden vaihejohtimen välillä).
- Wiki

Viinankylväjä
Seuraa 
Viestejä476
Liittynyt15.1.2009
magic device
Eikö suomalaisiin taloihin tule myös kolme johdinta? 2 vaihetta ja nolla. Ainakin näin aina luullut kun uuni ja sähkökiuas vaatii minusta noi kaikki kolme.5 johdinta tulee esim. hellaan. 3 vaihetta, nolla sekä maadoitus.

ovolo
Seuraa 
Viestejä6229
Liittynyt7.7.2007
magic device
Eikö suomalaisiin taloihin tule myös kolme johdinta? 2 vaihetta ja nolla. Ainakin näin aina luullut kun uuni ja sähkökiuas vaatii minusta noi kaikki kolme.Suomessa taloihin tulee 3 vaihetta ja nollajohto tai 1 vaihe ja 0-johto. Uuni taas kytketään joko 1-vaiheisesti, jolloin siinä on 0-johto, suojamaa ja vaihejohto. 2-vaiheisesti, jolloin siinä tulee 2 vaihetta, 0-johto tai suojamaa. Tai 3-vaiheisesti, jolloin siihen tulee 3-vaihetta, 0-johto ja suojamaa.

Tuo suojamaajohto tulee sähkökeskukselta ja siellä se on yhteydessä 0-johtoon.

Amerikkalaiseen taloon ei tule tyypillisesti kuin yksi vaihe, ja se tulee jakomuuntajalta muistaakseni 5 kV jännitteellä. Se muunnetaan siitä alaspäin 240 volttiin, ja sen muuntajan toisio on halkaistu kahtia ja keskitappi on tökätty maahan tolpan juureen. Näin saadaan kaksi vaihetta 120 volttista ja niiden välistä 240 volttia.

Samasta syystä jenkkitalojen pääsulakkeet on luokkaa 75 - 120 ampeeria siinä missä suomessa pärjätään 3x25 A isommassakin lukaalissa.

Brittitaloissa on sitten vieläkin perverssimpiä systeemeitä, ja siellä vaaditaan jokaiseen töpseliin erillinen sulake koska talon pistorasiat on usein kuparin säästämiseksi kytketty isoon rinkiin. Näin ei tarvitse käyttää yhtä paksua johtoa seinässä, kun sähköä tulee rasiaan tavallaan kahta reittiä pitkin.

Sitten muistaakseni USA:ssa on kolmivaihejärjestelmän, jos sellainen taloon asennetaan, pääjännite 480 volttia, josta yksittäisen vaiheen jännite se 240 volttia ja siitä taas se 120 volttia.

Aika monimutkaista.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat