Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Helsingissä jyrähtelee jo lupaavasti. Vettä tulee ja jyrisee.

Minusta ukkonen on aivan mahtava luonnonnäytelmä, jota seuraan yleensä parvekkeella istuen ja ihastellen ihmisen pienuutta.

Mitä mieltä olette kunnon ukkosesta ?

Sivut

Kommentit (19)

Onhan ne kiehtovia, luonnonilmiöt, rajuilmat kaikki muutkin, kun puut kumartelevat nöyrästi melkein maahan asti, ja sade piiskaa maata, salamat välkkyvät.

Taidetaan olla outoja otuksia, vai kiehtooko nuo muitakin?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30866
Liittynyt16.3.2005
Leuka
Mitä mieltä olette kunnon ukkosesta ?Onhan se komeaa kuultavaa ja katsottavaa. Toisaalta sitten kun alkaa oma omaisuus olla vaarassa, hupi katoaa nopeasti.

Joo, ukkoset ja myrskyt ovat komeita. Täällä ei varmaan ukkostanut - salamia en ainakaan nähnyt autoon, mutta matkalla kotiin tuli vettä kuin aisaa; autojono eteni viittäkymppiä ja pyyhkijä viuhtoi täysillä.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Liittynyt4.3.2008

Ukkonen on okei jos olen seurassa tai kerkeän valmistautua siihen. Jos herään ukkoseen tai se alkaa jytistä päälläni varoittamatta, itkupaniikki on valmis.

Ukkosrituaaleihin kuuluu kuuron tarkkailu, mistä tulee ja kuinka nopeaa ja minne on menossa. Tämä suoritetaan mieluiten pihalla. Sisällä ollessa kaikki sälekaihtimet tulee avata, tuuletusikkunat tulee avata ja tv:n tai radion ääni on pantava mutelle. Samalla teen hengitys- ja mielikuvaharjoituksia. Lisäksi paniikkia helpottaa, jos näen muiden ihmisten jatkavan toimiaan ukkosesta huolimatta. Täti kävelyttää koiraa, lapset remuaa ja autot huristelevat.

Seurassa ollessa on joskus hieno katsella salamoja. Olin päälle parikymppinen ennen kuin onnistuin vapautumaan pelostani niin paljon, että voin esmes käydä ukkosella vessassa. Nykyään jos ukkonen kestää pitkään, voin jopa pelata tietokonetta vaikka jyriseekin jos alkurituaalit on kunnolla suoritettu

Hämmentää.

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä18399
Liittynyt16.3.2005
Leuka
Helsingissä jyrähtelee jo lupaavasti. Vettä tulee ja jyrisee.

Minusta ukkonen on aivan mahtava luonnonnäytelmä, jota seuraan yleensä parvekkeella istuen ja ihastellen ihmisen pienuutta.

Mitä mieltä olette kunnon ukkosesta ?


Kunnon ukkonen on hieno. Pariisissa (kesäkuu -82) paras ikinä - salamat löivät suoraan asemalle niin, että sähköjunan kiinnitintsydeemit vaan irtipaukkuivat viereisellä laiturilla.

Myrskyistä Suomessa paras ikinä oli kunnon hujakka mun 30-vuotissynttärinä. Kunnon bileet järkkäs luontoemo.

Ihminen luulee olevansa luomakunnan kruunu, ja pien paukuttelu lyö sen kyykkyyn että heilahtaa.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

kairamo
Seuraa 
Viestejä1517
Liittynyt13.12.2006
Pubi
Joo, ukkoset ja myrskyt ovat komeita. Täällä ei varmaan ukkostanut - salamia en ainakaan nähnyt autoon, mutta matkalla kotiin tuli vettä kuin aisaa; autojono eteni viittäkymppiä ja pyyhkijä viuhtoi täysillä.Tässä lohduksi salamia:

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.
(Axel Oxenstierna)

Oskilloivia piirejä esim. radio käy hyvin indikoimaan milloin salama lyö.

Suunta ja etäisyys taas saadaan operaatiovahvistimella joka vahvistaa vaikka 10khz resonanssia. Yhdessä antennissa on kaksi eri vastaanottopiiriä jotka "vastaanottaa" salaman. Jännitemuutos siirtyy L ja R kanaviin tietokoneen äänikorttiin, siitä sitten tietokone kuuntelee molempia kanavia ja arvio suunnan ja etäisyyden (L ja R kanavien aikaeroilla).

Tarkemman paikannuksen saa jos softa on netin yli yhteydessä muihin salamatutkasoftiin (kellot kalibroituna) ja useamman salamatutka-aseman mittausdatasta sitten kolmiomitataan salaman tarkempi sijainti.

Tässä yksi kotitekoinen vempain:
http://members.home.nl/fkooiman/lightning/index.htm

Tuossa vielä Mikrobitin vuosimallia 1999 ukkostutka joka ei tosin ole häävi, kuulemma turhan herkkä, valokatkasijakin aiheuttaa häiriöitä:
http://img33.imageshack.us/img33/2857/mb199909s62.jpg

Ukonilma on mukavaa katseltavaa, mutta Suomen ukkoset on aika kesyjä. En ole kuin kerran nähnyt kunnon ukkosen kotimaassa, oltiin Ruissalon leirintäalueella teltassa, vettä tuli kuin aisaa ja teltta oli sopivasti vielä pylvään juurella kun muualla ei ollut tilaa. Ei päässyt oikein nauttimaan tunnelmasta kun meinas sataa läpi kankaasta. Bulgariassa joskus rantalomalla sattui ukkonen päälle ja olihan se melkoinen näytelmä.

Onko kenellekään muulle käynyt vastaavaa;

olin toissapäivänä kävelemässä kotiin ennen ukonilmaa, kädessäni metallivartinen sateenvarjo kokoon taitettuna. Ukkosrintamaan oli arviolta 3-4 km matkaa ja aurinko vielä paistoi paikkaan, jossa kävelin (en siis seissyt keskellä ukkosta sateenvarjo pystyssä!). Äkkiä siinä kävellessäni tunsin sähköiskun tapaisen / sähköistä "väreilyä" toisella puolen kehoani, ei niin vahvan että se varsinaisesti olisi sattunut, mutta hyvin selvästi tuntuvan.

Voiko ukkonen noinkin "kaukaa" vaikuttaa tällä tavoin? Varsinainen jyrähtely tuli kohdalle ehkä reilun 10 minuutin päästä. Kertoessani muille tästä, on asiaan suhtauduttu vähän epäillen.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat