Seuraa 
Viestejä45973

"Kesähelteiden aikana hukkumisonnettomuuksien riski on tavallista suurempi."
lähde: Mikkelin kaupunkilehti N:o 28 /26. Viikonvaihde 11-12.7.2009, s. 3

Mielestäni tämä haiskahtaa tulkintavirheeltä. Korrelaatio sekoittuu helposti kausaliteetin kanssa.

1) Epäilemättä pitää paikkansa, että kesällä uidaan ja sen seurauksena myös hukkumisiakin on enemmän, kuin muina vuodenaikoina. Mahtaako kuitenkaan hukkukmisonnettomuuksien määrä uimakertoja kohtaan muuttua? Jos esimerkiksi keväällä 1/1000 uimakertaa johtaa hukkumiseen, niin olisiko sama luku kesällä vaikka 1/250 vai 1/3000?

2) Lisäksi veteen uskaltautuva joukko on hyvin toisenlainen kesällä, joten on aika koomista verrata kokeneita avantouimareita ja kännipäissään kamikaze-asenteella veteen hyppeleviä kesäpulikoijia.

Tällaisesta materiaalista hukkumisonnettomuuksien todennäköisyyden johtaminen on mielestäni väärin. Väitänkin että kesällä uiminen ei ole vaarallisempaa kuin muina vuodenaikoina. Itseasiassa uskon tilanteen olevan juuri päinvastoin. Toisaalta tilannetta sekoittaa kohta 2, jonka mukaan kesällä uimarit ottavat riskejä innokkaasti. Kesä mielestäni ei aiheuta hukkumisia. Se vain sattuu korreloimaan idioottimaisuuden kanssa aika hyvin kun on uimisesta kyse.

Kuitenkin pelastuslaitosta ja hautaustoimistoa työllistävät todennäköisyydet tästä voidaan laskea luotettavasti. Siitä saadaan tietynlainen odotusarvo hukkumisien lukumäärälle eri kuukausina.

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat