Seuraa 
Viestejä2613

Tiedä sitten onko tämä laskettavissa tiedeaiheeksi, mutta Vapaa sana -osion viestit eivät käsittääkseni nouse tuohon vasemman reunan listalle - siirtäköön ylläpito jos aiheelliseksi näkee. Sitten asiaan.

Puolustusvoimen tykistö- ja kranaatinheitinjoukkojen harjoituksen loppuammunnoissa on tapahtunut onnettomuus.

Kranaatinheittimen tuliasemassa tapahtuneessa räjähdyksessä on Pääesikunnan tietojen mukaan loukkaantunut seitsemän varusmiestä Porin Prikaatin Kranaatinheitinkomppaniasta.

Helsingin Sanomien uutisen mukaan yksi loukkaantuneista on kuollut. Lapin alueradion tietojen mukaan kolme varusmiestä on loukkaantunut vakavasti, ja näin kertoo myös HS:n uutinen: loukkantuneista kolmen tila on vakava.

Puolustusvoimien tiedotteessa sanotaan, että loukkaantuneet kuljetetaan Lapin keskussairaalaan, Helsingin Sanomien verkkouutisessa sanotaan, että loukkaantuneet on jo kuljetettu sinne. Onnettomuus tapahtui tänään perjantaina noin kello 10:30, joten luultavasti HS:n uutinen pitää tältä osin paikkansa.

Puolustusvoimien tiedotteen alalaidassa on linkki, joka johtaa 120 mm kranaatinheittimen kalustoesittelyyn, joten voidaan pitää luultavana, että onnettomuus tapahtui nimenomaan raskaan heittimistön tuliasemassa. RsKrh:n kranaatti tekee aika ikävää jälkeä; toistaiseksi voidaan vain arvailla, mitä on tapahtunut. Kyseessä voi olla viallinen a-tarvike, ampumatarvikkeiden käsittelyssä tapahtunut virhe tai tulitoiminnassa tapahtunut virhe. Eräässä aikaisemmassa samantyyppisessä tapauksessa ltaaja oli siirtänyt uuden kranaatin putken suulle, ennen kuin ampuja oli ehtinyt laukaista edellisen matkaan, jolloin putkesta lähtevä kranaatti osui uuden kranaatin pyrstöön, mutta tästä tapauksesta ei vielä ole tarkempia tietoja.

Onnettomuutta selvittämään asetetaan tutkijalautakunta.

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Puolustusvoimain tiedote

Saunalahden uutinen, joka väittää että tuliasemassa räjähti kevyen 120-millisen kranaatinheittimen kranaatti, vaikka sellaisia kapistuksia ei ole olemassakaan. Kevyt kranaatinheitin on 81-millinen, raskas kranaatinheitin 120-millinen. Saunalahden uutinen on päivittynyt aika tiheään tahtiin, korjannevat virheen jossain vaiheessa.

Helsingin Sanomien uutinen (STT), joka kertoo yhden varusmiehen menettäneen henkensä.

Onko muita uutisia aiheesta tiedossa toistaiseksi?

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (49)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aina sattuu ja tapahtuu kun ollaan tekemisissä aseiden kanssa. Aseet eivät itse tapa vaan sen käyttäjä. Yleensä onnettomuudet johtuvat huolimattomuudesta tai inhimillisestä virheestä. Onhan toki joskus vikaa itse laitteessa, mutta suurimmaksi osaksi tapaturman aiheuttaa huolimattomuus.

Black Hawk
Onhan toki joskus vikaa itse laitteessa, mutta suurimmaksi osaksi tapaturman aiheuttaa huolimattomuus.

Vika laitteessahan on myös huolimattomuutta. Joku ne aseet valmistaa ja niitä käsittelee. Ei mikään itsestään synny.

Ilmeisesti 1 kuollut ja 6 loukkaantunutta ylittää uutiskynnyksen helpommin, kuin 2 kuollutta. En tiedä sitten meikäläisen matematiikalla, että mikä on loukkaantuneen ja kuolleen arvon ero, mutta ainakin 6 loukkaantunutta vastaa siis arvoltaan enemmän, kuin yhtä kuollutta, eli mikäli kuolleen arvo on 1,0, niin täytyy tällöin loukkaantuneen arvo olla n. 0,17 tai yli.

http://iltasanomat.fi/uutiset/sahkeet/K ... sa/1086873

Paljonko sitä nyt vuosittain kaatuu...Minun vuoden palveluksen aikana tapahtui mummuassa kapiainen kuoli kranaattiin (kranaatti räjähti liian nopeasti), kapiainen kuoli tulenkuvaus pommiin tulilanka paloi liian nopesti, hiihtomarssilla kaatui väkeä kajaanissa, niin ja se kaksoislataus...miten siinä nyt kävikään...ja niitä vähältä piti tapauksia riittikin jossain etelässä ampuivat tykkeillä jonenkin pihaan ja tykistö leirillä rovajärvellä tippui kranaatti liian lähelle telttoja.

EDIT Hesarin mukaan kaksoislataus onnettomuus tapahtui 2001 joten ei minun aikaan ja onnettomuus ei vaatinut kuolonuhreja.

Nooh ihmisiä kuolee liikenteessä kokoajan niin uutiskynnys on paljon suurempi, armeijakuolemat pyritään tietääkseni usein pitämään salassa.

Jonip
Nooh ihmisiä kuolee liikenteessä kokoajan niin uutiskynnys on paljon suurempi, armeijakuolemat pyritään tietääkseni usein pitämään salassa.

Kysymys onkin varusmiehistä. Varusmiehet vaarassa liikenteessäkin: (Oman palvelus aikani tapahtuma)

"Moottoriajoneuvot ja liikenne ovat viime vuosina olleet varusmiehille huomattavasti vaarallisempia kuin varuskunnat ja harjoitukset. Pahin turma tapahtui viime vuoden kiirastorstaina, kun neljä henkilöautossa olleesta viidestä varusmiehestä hukkui auton syöksyttyä Turun satama-altaaseen. Varusmiehet olivat pimeässä eksyneet satama-alueelle. Vain kolme kuukautta sen jälkeen, heinäkuun alussa kaksi varusmiestä kuoli auto-onnettomuudessa Kankaanpäässä." Helsingin sanomat 25.7.2002

Kyllähän näitä näköjään tapahtuu...

Jonip
Nooh ihmisiä kuolee liikenteessä kokoajan niin uutiskynnys on paljon suurempi, armeijakuolemat pyritään tietääkseni usein pitämään salassa.

Mistä olet päähäsi saanut että armeijassa kuolee porukkaa jotenkin salassa?
Mitenkä esim. tätä kuolemaa on yritetty salailla? Entä katoaako useinkin varusmiehiä jotenkin mystisesti?

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
Toinen totuus totuudesta
Jonip
Nooh ihmisiä kuolee liikenteessä kokoajan niin uutiskynnys on paljon suurempi, armeijakuolemat pyritään tietääkseni usein pitämään salassa.Kysymys onkin varusmiehistä. Varusmiehet vaarassa liikenteessäkin: (Oman palvelus aikani tapahtuma)

Kyllähän näitä näköjään tapahtuu...

Varusmiehiä kuoleekin eniten juuri liikenteessä. Joskin sittenkin vähemmän kuin samanikäisiä siviilejä. Ja melkein poikekusketta lomilla ollessa. Joten kyllä näistä satunnaisista "sotimis"-onnettomuuksista huolimatta armeija lienee parikymppiselle nuorelle miehelle kaikkein turvallisin paikka maailmassa.

Mutta kuten "toinen totuus" totesi, niin uutisarvo on ihan toista luokkaa aina kun jokin räjähtää, kuin jos kuolee muuten vain, "normaaleilla" tavoilla. Liikenne tappaa sadoittain tai tuhansittain, nämä uhrit päätyvät tilastoihin ja vain poikkeuksena suurten joukkokuolemien tapauskessa lööppeihin ja otsikoihin. Paitsi jos kuolee joku julkkis.

Mitään salailua ei kyllä armeijassa harjoiteta, päin vastoin.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Tuliasemapuoli ei ole tykistöstäkään tuttua ( ja aikaa on jo 44 vuotta).
Kaksoislataus käsittääkseni tarkoittaa kahta laukausta putkessa.
Mitenkä se on mahdollista, kysessä olivat vanhat, jotka kohta olisivat päässeet siviiliin? Sokea piste toiminnassa? Tai semmoinen mahdollisuus, että hyvää onnistumista tarkoittaen tökättiin laukaus jo etukäteen, ja sitten mies komentojen kuuluessa ajattelematta, ihan automaattina, latasi
ihan totutusti mitään ajattlematta uudelleen. Eli liikaa yrittämistä eli pingottamista, jota Suomen armeijassa toisinaan ilmenee? Ja siis päinvastoin ihan alokkaille tämmöistä ei olisi voinut sattuakaan.

Automaatti, älä koskaan ajattele, mitä olet tekemässä, kuolema ajattelee puolestasi, joskus vihollisesi, joskus itsesi vahingoksi!

Onko tuo kuollut sankarivainaja, kun hän kuoli puolustaessaan maataan?
Ovatko nuo loukkantuneet sotainvalideja?
Ovatko noiden asianomaisten omaiset oikeutettuja jonkinlaiseen elätysapuun?
Saako tuo kuollut haudan sankarihautausmaalla??
Kunkun valtakunnassa sankarihautausmaalla makaa eräs YK joukoissa ulkomailla kaatunut...

Jos haavoitun sodassa tai asepalveluksessa, vaikka en olekaan etulinjassa varsinaisessa taistelussa, niin olenko sotainvalidi?

kunkku
Onko tuo kuollut sankarivainaja, kun hän kuoli puolustaessaan maataan?
Ovatko nuo loukkantuneet sotainvalideja?
Ovatko noiden asianomaisten omaiset oikeutettuja jonkinlaiseen elätysapuun?
Saako tuo kuollut haudan sankarihautausmaalla??
Kunkun valtakunnassa sankarihautausmaalla makaa eräs YK joukoissa ulkomailla kaatunut...

Jos haavoitun sodassa tai asepalveluksessa, vaikka en olekaan etulinjassa varsinaisessa taistelussa, niin olenko sotainvalidi? :idea: :roll:

Kyseessä ei ole sen enempää sankarivainajasta kuin sotainvalideistakaan ja syyn varmaan itsekin ymmärrät. Sitävastoin, jos vainajalla oli elatusvelvoitteita (vaimo, lapsia..) niin rahalliset korvaukset tulevat kysymykseen. Vainajaa ei toki mihinkään "sankarihautausmaalle" haudata, mutta jos omaiset niin haluavat hautaus järjestetään puolustusvoimain kustannuksella sotilaallisin kunnianosoituksin.

Minkähän vuoksi uutisissa näytettiin tykistön eikä KrH:n tuliasemaa, ehkä se ainoa oli räjähdyksen tapahtuma paikka. Vedeltiinhän sitä raskastakin -60 luvulla ja kevyestä oli se sodanaikainen painavampi versio kannettavana. Kaksoislatauksestahan silloinkin varoiteltiin kovasti. niinhän se aika kultaa muistot!

.
Seuraa 
Viestejä847

Muistan vieläkin kuvat liikennevalistuskamppanjasta -90 luvun alusta,
muutama kaveri taisi oksentaa kesken dia esityksen.
Esitetäänkö näitä liikketurmissa kuolleiden kuvia vielä?

ArKos itse
Tuliasemapuoli ei ole tykistöstäkään tuttua ( ja aikaa on jo 44 vuotta).
Kaksoislataus käsittääkseni tarkoittaa kahta laukausta putkessa.
Mitenkä se on mahdollista, kysessä olivat vanhat, jotka kohta olisivat päässeet siviiliin? Sokea piste toiminnassa?

Kaksoislatausta epäiltiin uutislähetyksessä, josta tuon kuulin.

Oma epäilykseni on, että taas on puolustusvoimien leirillä jääneet yöunet vähiin useampana yönä peräkkäin. Väsyneenä sitten ammuskellaan, jolloin huomiokyky ja tarkkaavaisuus on samaa tasoa kuin 1.5 promillen humalassa.

Muistaakseni 120mm kranaatin paineisku tappaa muutaman metrin säteellä ilman sirpalevaikutustakin. Jos kranaatti räjähtää tuliasemassa, niin se on sitten selvä peli kaikille heittimen ympärille oleville. Sytyttimen rakenne on sellainen, että kranaatin räjähtäminen ennenaikaisesti on erittäin epätodennäköistä. Ajopanoksen aiheuttama räjähdys on "armeliaampi". Kaksoislataus voi tapahtua monella eri tavalla. Ei sitä aina välttämättä havaitse. Kuten mainittu, niin parin viikon leirillä porukka alkaa olla sen verran väsynyttä, että mitä tahansa voi tapahtua.

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
Jari

Oma epäilykseni on, että taas on puolustusvoimien leirillä jääneet yöunet vähiin useampana yönä peräkkäin. Väsyneenä sitten ammuskellaan, jolloin huomiokyky ja tarkkaavaisuus on samaa tasoa kuin 1.5 promillen humalassa.

Kovapanosammuntaleireillä kyllä tietääkseni ja kokemukseni mukaan nukutaan hyvin. Väsyneenä toimimisen riskit tunnetaan oikein hyvin eikä niitä tahallaan oteta. Väsyneenä toimimista eli unettomia öitä harjoitellaan sitten paukkupatruunoilla ja muilla vaarattomilla vehkeillä senkin edestä. Eri asia toki on jos joku on valvonut vapaaehtoisesti...

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Kosh
Jari

Oma epäilykseni on, että taas on puolustusvoimien leirillä jääneet yöunet vähiin useampana yönä peräkkäin. Väsyneenä sitten ammuskellaan, jolloin huomiokyky ja tarkkaavaisuus on samaa tasoa kuin 1.5 promillen humalassa.Kovapanosammuntaleireillä kyllä tietääkseni ja kokemukseni mukaan nukutaan hyvin. Väsyneenä toimimisen riskit tunnetaan oikein hyvin eikä niitä tahallaan oteta. Väsyneenä toimimista eli unettomia öitä harjoitellaan sitten paukkupatruunoilla ja muilla vaarattomilla vehkeillä senkin edestä. Eri asia toki on jos joku on valvonut vapaaehtoisesti...

Jari: itse en edes epäile.

Kosh: tietämyksesi ja kokemuksesi eivät ole saman suuntaisia omien kokemuksieni ja muilta (itseni jälkeen palvelleiden) kuulemani mukaan. Siihen en kovin helpolla usko, että kukaan vapaaehtoisesti valvoo (siis varusmiehistä puhuttaessa, reserviläiset on sitten asia erikseen).

Varsinkin AUK:n aikainen meininki pistää näin jälkeenpäin hirvittämään (tämä kyseessä oleva Rovajärven keikka on tosin "loppusota" - ei mitään tekemistä AUK:n kanssa). Siellä ei väsymyksellä ollut minkäänlaisia rajoja - kovillakaan ammuttaessa (itselläni aselajina raskas kenttätykistö, jonka miellän koko ajan turvallisemmaksi kuin kranunheittimet. EDIT: itselleni en viholliselle ).

Tämän kirjoitettuani täytyy kyllä lisätä, että nämä jutut vaihtelee aika paljon paikan ja ajan mukaan. 1997 rovajärven keikalla äijät yritti nukkua varuslaatikoissa (puulaatikko työkaluille) keskella pirullista pakkasta ja tuiverrusta. Oli sitten toissavuonna kertaus ja skapparit kertoi tarinoita siitä keikasta tyyliin "tuli vissiin ajettua äijät vähän loppuun sillä reissulla". Pääsipä sitten "kuittaamaan", että "ne oli me"..

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat