Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Hei! Hesarin sivuilla oli mielenkiintoinen artikkeli jätinkirkkojen toimimisesta kalenterina:

http://tinyurl.com/loykpz

Äkkiseltään tuli mieleen, että prekessio voisi vaikuttaa auringon nousukohtaan. Jos näin on, niin osaisiko joku kertoa paljon muutosta tulisi 4000 vuodessa?

Kommentit (3)

Nämä Suomen jättikirkot ja vastaavat rakennelmat muualla Euroopassa (Stonehenge etc) on suunnattu talvi/kesäpäivän seisauksien ja/tai kevät/syyspäivien tasauksien mukaan, siis puhtaasti aurinkoon nähden.

Koska aurinko on tässä näiden konstruktioiden kiintopiste, niin maapallon akselin huojunta ekliptikan tasossa (prekessio) ei mitenkään vaikuta näiden rakennelmien avulla mitattaviin aurinkoon suhteutettuihin tapahtumiin.

Jos kyseinen vanha "observatorio" sitä vastoin olisi suunnattu vaikkapa jonkun tähden mukaan, niin homma ei enää meidän aikanamme toimisikaan ja tämä nimenomaan sen noin 26.000 vuoden maan akselin syklisen prekessioliikkeen johdosta.

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Liittynyt16.3.2005

Hyvä selitys Landaulta, enpä ole tullut ajatelleeksi asiaa noin pitkälle. Tuohon voitaisiin varmaan lisätä täsmennyksenä, että tasaus- ja seisauspäivien auringonnousujen ja -laskujen ilmansuunnat riippuvat siis havaitsijan leveysasteesta ja maapallon akselin kaltevuuskulmasta. Prekessiossa maapallon akseli pyörii piirtäen avaruuteen kartiopinnan, mutta akselin kulma maan ratatasoon pysyy käytännöllisesti katsottuna samana.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat