Seuraa 
Viestejä41238

Lentävä Spagettihirviö - Uskomatonta, mutta TOTTA! Lukekaa vaikka:

Pääkirjoitus 2.12.2005 3:05:31 TS/

Esko Valtaojan kolumni: Lentävä Spagettihirviö

ESKO VALTAOJA

Yhdysvalloissa käydään oikeutta siitä, pitäisikö koululaisille tarjota evoluution vaihtoehtona Älykästä Suunnittelijaa. Elävät olennot kun kuulemma ovat niin monimutkaisia, että kaiken takana täytyy olla suunnittelija. Jumalasta ei sovi puhua, koska perustuslaki kieltää uskonnon opetuksen kouluissa. Siksi on keksitty uusi kikka. Nyt väitetään, että kyseessä onkin vain tieteellinen teoria. Viis siitä, että yhtään tieteellistä tutkimusta älykkäästä suunnittelusta ei ole julkaistu, ja koko idea naurattaa ammattitutkijoita.

Opetusviranomaisten päätökset esitellä Älykäs Suunnittelija vaihtoehtona evoluutiolle ovat saaneet aidot uskovaiset raivoihinsa. Jokainenhan nimittäin tietää, että maailman loi Lentävä Spagettihirviö.

Pastafarianismi on maailman kenties nopeimmin leviävä uskonto. Jo sadattuhannet, erityisesti tieteentekijät, ovat tunteneen Hänen Nuudelisen Ulokkeensa kosketuksen.

Profeetta Bobby Henderson on jopa nähnyt näyissään Spagettihirviön. Hän muistuttaa kovasti paria lihapullaa, joiden ympärille on kietoutunut sekava vyyhti keitettyä spagettia.

Todisteita siitä, että maailman loi Lentävä Spagettihirviö eikä suinkaan mikään Älykäs Suunnittelija, näkee kaikkialla. Spagettihirviö ei nimittäin ole kovinkaan älykäs, mikä selittää sellaiset suunnittelumokat kuin ihmisen viisaudenhampaat ja umpilisäkkeen. Puhumattakaan nyt selkärangasta.

Mikä fiksu suunnittelija olisi nostanut riippusillan pystyyn ja väittänyt sitä hyväksi tukirakenteeksi kahdella jalalla käveleville otuksille? Ja eikö vain Spagettihirviö voi selittää sen, että maailmamme on yhdentoista ulottuvuuden sotkuinen vyyhti?

Pastafarianismi on satiiria, joka iskee suoraan kreationistisen propagandan ytimeen. Se sai alkunsa, kun nuori fyysikko Bobby Henderson lähetti kesäkuussa 2005 Kansasin osavaltion koululautakunnalle kirjeen, jossa hän sanoi uskovansa, että maailman loi Lentävä Spagettihirviö. Siksi hän vaati, että kouluissa kolmasosa ajasta pitäisi käyttää evoluution opettamiseen, kolmasosa omistaa Älykkäälle Suunnittelijalle, ja viimeinen kolmannes Lentävälle Spagettihirviölle.

Henderson tunnusti, että hänellä ei ole ensimmäistäkään todistetta Spagettihirviön olemassaolosta, mutta ei ole Älykkään Suunnittelijan kannattajillakaan. Eikä tarvitsekaan, kysehän on uskosta eikä tiedosta. Ja jos yksi uskonto tuodaan kouluihin tieteen rinnalle tasavertaiseksi selitykseksi todellisuudesta, niin miksi ei sitten myös kaikkia muita? Siinäpä sitten ainakin toteutuu valinnanvapaus, vaikka opetuksen päämäärä, oppiminen, katoaakin.

Kun uskoa ja tietoa sotketaan surutta yhteen tuloksena on sekametelisoppa, joka häpäisee niin uskontoa kuin tiedettäkin. Valitettavasti huuhaalle löytyy aina kannattajia, jopa Suomestakin. Oikein selkäpiitä karmi lukea keväällä opettajien ammattilehdestä mielipidekirjoituksia, jossa kaivattiin Älykkään Suunnittelun opetusta biologian tunneille. Pitäisiköhän opettajien pätevyysvaatimukset ottaa tarkempaan syyniin? Kreationistilehtorin antaman opetuksen pohjalta olisi varmaan aika vaikeaa ponnistaa työuralle vaikkapa bioteknologiassa.

Kirkon kunniaksi on sanottava, että sieltä ei kreationismille juuri sympatiaa heru kuin korkeintaan yksittäisten pappien taholta, yleensä samojen jotka vastustavat homoja, abortteja, ja tietysti kaikkien iljetysten äitejä, naispappeja. Lahkot ovat sitten, valitettavasti, asia erikseen.

Joulu lähestyy, ja tähtitieteilijöiltä aletaan taas kerran udella Betlehemin tähdestä. Siinäkin yritetään oikeastaan sotkea uskoa ja tietoa toisiinsa. Jos kaksituhatta vuotta sitten todella tapahtui ihmeistä suurin, Jumalan Pojan syntymä, niin varmaan Jumalalle ei tuottanut erityistä vaivaa asettaa syntymän merkiksi taivaalle loistamaan pienempi ihme, Betlehemin tähti.

Aivan turha ruveta penäämään astronomiparoilta planeettojen asentoja ja pyrstötähtien ratoja. Miksi etsiä tieteellistä selitystä kauniille uskonnolliselle tarinalle?

Kirjoittaja on avaruustähtitieteen professori Turun yliopistossa.

Julkaistu 2.12.2005 3:05:31

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (32)

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210

Nauroinpa sitten itseni tärviölle tuota lukiessani. Valtaoja on pop. Minä ainakin voisin hyvin siirtyä opettamaan tuota Lentävää Spagettihirviötä... ainakin jos vaihtoehto olisi minkäänlainen "älyllinen suunnittelu".

Hyvä kysymys oli tuo: mitkä kaikki teoriat pitäisi olla opetussuunnitelmassa? Joko opetetaan järkevintä ja todennäköisintä, tai annetaan tilaa kaikille sotkanmunasta lähtien.

(Joku on muuten todennut, että "sotkanmuna-malli" olisi aika hyvä visuaalinen esitys alkuräjähdyksestä. Ensin kaikki oli siististi yhdessä, sitten se levisi ja plörähti... )

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lentävä spagettihirviö (englanniksi The Flying Spaghetti Monster):

Original: Sistine Chapel (Vatican Museums, Vatican City State):

Valtaoja on mainio tyyppi. Tässä katkelma hänen Finlandia-palkinnon voittaneesta kirjastaan "Kotona maailmankaikkeudessa":

"Aluksi oli vain kaloja vedessä, mutta sitten ne kyllästyivät siihen kun siellä ei voinut edes kulauttaa kitaansa isoa tuoppia ja ne päättivät nousta maalle ja muuttuivat sammakkoeläimiksi. Stten fiksuimmat sammakkoeläimet tympiintyivät rämpimään liejussa varpaat aina märkinä ja rupesivat matelijoiksi. Jossain vaiheessa joku kekkasi että tissit olis tosi kivoja kapistuksia ja niin nisäkkäät ilmestyivät maailmaan. Nisäkkäistä fiksuimmat kiipesivät puuhun suojaan leijonilta ja niistä tuli apinoita. Muutama miljoona vuotta sitten yksi apina kyllästyi loputtomaan banaanien mussuttamiseen ja päätti lähteä savannille katsomaan olisko siellä paremmat bailumestat ja siitä tuli ihmisen ensimmäinen esi-isä. Jossain vaiheessa joku sitten hoksasi, että kun ottaa maasta kiven ja humauttaa sillä kaveria kalloon, niin pääsee lauman kingiksi ja pankolle kaikkien parhaan näköisten muijien kanssa ja niin siinä sitten oltiinkin jo otettu sivistyksen ensi askeleet."

Valtaoja on mainio tyyppi. Tässä tärkein referenssi hänen Finlandia-palkinnon voittaneesta kirjastaan "Kotona maailmankaikkeudessa" (Ursan julkaisuja 80, Esko Valtaoja, Helsingissä, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa 2001, Tämä kirja julkaistaan Ursan täytettäessä 80 vuotta, 3. painos,
ISBN 952-5329-15-1):

Luvusta Kirjallisuutta, sivulta 323: ” Urantia Book. Urantia Foundation 1984 ”

Stefan Tallqvist
Valtaoja on mainio tyyppi. Tässä tärkein referenssi hänen Finlandia-palkinnon voittaneesta kirjastaan "Kotona maailmankaikkeudessa" ...

Luvusta Kirjallisuutta, sivulta 323: ” Urantia Book. Urantia Foundaion 1984 ”

Oletko muuten lukenut Eskon kirjan kokonaan...?

"Viisikymmenluvulla humanoidit ilmoittivat tulevansa Venuksesta, kuusikymmentäluvulla Marsista, sitten Siriuksesta, sitten kaukaiseslta tähtisumulta nimeltään Uranolia, aina sitä mukaa kun astronomit totesivat aikaisemman kotiosoitteen elämälle tyystin kelvottomaksi paikaksi. Ne tiedonmuruset luonnontieteistä ja maailmankaikkeudesta, joita kosmisten viestien lomasta löytyy, eivät nekään todista kovin hyvästä sivistystasosta. Tiedot ovat niin hataria, usein selvästi virheellisiä, että ne viittaavat ennemminkin peruskoulun käyneeseen Maan asukkaaseen kuin meitä valovuosia tiedossa edellä olevaan rotuun."

Esko Valtaoja, "Kotona maailmankaikkeudessa" s.222-223.

Andúril
Stefan Tallqvist
Valtaoja on mainio tyyppi. Tässä tärkein referenssi hänen Finlandia-palkinnon voittaneesta kirjastaan "Kotona maailmankaikkeudessa" ...

Luvusta Kirjallisuutta, sivulta 323: ” Urantia Book. Urantia Foundaion 1984 ”
Oletko muuten lukenut Eskon kirjan kokonaan...?

Olen lukenut Eskon kirjan kokonaan, vaikka siitä on jo muutama vuosi. Monasti hän selostaa paikkoja, tapahtumia ja astronomeja jota itseksi tunsin.

Joitakin vuosia sitten kävin myöskin sähköpostin välityksellä hänen kansa pidempää keskustelua Urantia-kirjasta, erikoisesti sen astronomiaa ja kosmologiaa koskevista väitteistä. Esko lähetti minulle myöskin esim. uusia viitteitä auringon todellisesta pintalämpötilasta. Tämä todellinen pintalämpötila ilmenee pinnan tuntumassa olevista spektriviivoista ja se on huomattavasti pienempi kuin se keksimääräinen efektiivinen mustan kappaleen lämpötila jonka useimmiten näkee eri lähteissä.

Valtaojan referenssistä:

1. Introduction

It has been recognized for some time that the brightness temperatures as low as
3800 K (+/- 200 K) observed in the centers of the strong infrared CO lines are substantially
lower than the minimum values inferred from all other diagnostics of the solar
minimum temperature, ...

Kyllä käsityksen lentävästä spagettihirviöstä voi toivottaa tervetulleeksi, onhan siinä tasan yhtä paljon totuutta kuin evoluutiouskossakin.

Tiedehän on itse todistanut darwinismin mahdottomaksi ja kuitenkin sitä opetetaan kouluissa totuutena. Näin luja - ja sokea - voi olla usko.

Tuleekin olemaan erittäin mielenkiintoista seurata kun koko evohuuhaa romutetaan julkisesti. Sinä päivänä ihmetellään tätä pimeää keskiaikaa ja näitä huuhaauskovia höyrypäitä, joiden päätä eivät edes faktat kääntäneet. Siinä taitaa Valtaojan Eskokin punastua, jos silloin vielä elää.

Onko sitten Raamattu oikeassa? Ei tietenkään. Asiaa tutkineelle on selvää, että ihminen on humanoidien harjoittaman geneettisen manipulaation tulos.

Kannattaa lukea esim. seuraavat kirjat: Michael A. Cremo: Human Devolution ja Arthur David Horn: Humanity's Extraterrestrial Origins!

Retard
Seuraa 
Viestejä28258

Ouspensky: "Tuleekin olemaan erittäin mielenkiintoista seurata kun koko evohuuhaa romutetaan julkisesti. Sinä päivänä ihmetellään tätä pimeää keskiaikaa ja näitä huuhaauskovia höyrypäitä, joiden päätä eivät edes faktat kääntäneet. Siinä taitaa Valtaojan Eskokin punastua, jos silloin vielä elää.

Onko sitten Raamattu oikeassa? Ei tietenkään. Asiaa tutkineelle on selvää, että ihminen on humanoidien harjoittaman geneettisen manipulaation tulos."

Toki sitä faktaa, että humanoidithan ovat tämän kaiken takana on varmasti kenenkään mahdoton kieltää. Mutta siinäkin tapauksessa humanoidien menetelmät ovat todennäköisesti olleet lähempänä meneettista ganipulaatiota, jos siis aivan tarkkoja menetelmän suhteen ollaan.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

mskomu
Seuraa 
Viestejä672

Jos ihan tarkkoja ollaan, niin olette kaikki väärässä. Todellisuudessa maapallo on maailmankaikkeuden tehokkain tietokone, joka laskee kysymystä maailmankaikkeuden tärkeimpään vastaukseen.

Esko Valtaojan kirjoituksia on todella mukava lukea. Todella humoristisia, mutta silti vankka tieteellinen pohja. Ja uskaltaa mies ainakin oman kantansa ilmaista.

Ouspensky
Kyllä käsityksen lentävästä spagettihirviöstä voi toivottaa tervetulleeksi, onhan siinä tasan yhtä paljon totuutta kuin evoluutiouskossakin.

Tiedehän on itse todistanut darwinismin mahdottomaksi ja kuitenkin sitä opetetaan kouluissa totuutena. Näin luja - ja sokea - voi olla usko.

Tuleekin olemaan erittäin mielenkiintoista seurata kun koko evohuuhaa romutetaan julkisesti. Sinä päivänä ihmetellään tätä pimeää keskiaikaa ja näitä huuhaauskovia höyrypäitä, joiden päätä eivät edes faktat kääntäneet. Siinä taitaa Valtaojan Eskokin punastua, jos silloin vielä elää.

Onko sitten Raamattu oikeassa? Ei tietenkään. Asiaa tutkineelle on selvää, että ihminen on humanoidien harjoittaman geneettisen manipulaation tulos.

Kannattaa lukea esim. seuraavat kirjat: Michael A. Cremo: Human Devolution ja Arthur David Horn: Humanity's Extraterrestrial Origins!

Liittymispäivää kun katsoo, niin eiköhän selviä, että tässä on edessämme ilmiselvä trolli.

Harmaja
Ouspensky
Kyllä käsityksen lentävästä spagettihirviöstä voi toivottaa tervetulleeksi, onhan siinä tasan yhtä paljon totuutta kuin evoluutiouskossakin.

Tiedehän on itse todistanut darwinismin mahdottomaksi ja kuitenkin sitä opetetaan kouluissa totuutena. Näin luja - ja sokea - voi olla usko.

Tuleekin olemaan erittäin mielenkiintoista seurata kun koko evohuuhaa romutetaan julkisesti. Sinä päivänä ihmetellään tätä pimeää keskiaikaa ja näitä huuhaauskovia höyrypäitä, joiden päätä eivät edes faktat kääntäneet. Siinä taitaa Valtaojan Eskokin punastua, jos silloin vielä elää.

Onko sitten Raamattu oikeassa? Ei tietenkään. Asiaa tutkineelle on selvää, että ihminen on humanoidien harjoittaman geneettisen manipulaation tulos.

Kannattaa lukea esim. seuraavat kirjat: Michael A. Cremo: Human Devolution ja Arthur David Horn: Humanity's Extraterrestrial Origins!
Liittymispäivää kun katsoo, niin eiköhän selviä, että tässä on edessämme ilmiselvä trolli.

Ouspensky P.D. oli venäläisen mystikon G. I. Gurdjieff etevin oppilas. Kymmeniä vuosia sitten luin esim. Ouspenskyn kirjaa ”A New Model of the Universe”, printed 1931. Gurdjieff kävi myöskin Suomessa kauan sitten, ja hänellä taitaa olla oppilaita vieläkin monessa maassa.

http://www.gurdjieff.org/ouspensky.htm

Stefan Tallqvist
Harmaja
Ouspensky
Kyllä käsityksen lentävästä spagettihirviöstä voi toivottaa tervetulleeksi, onhan siinä tasan yhtä paljon totuutta kuin evoluutiouskossakin.

Tiedehän on itse todistanut darwinismin mahdottomaksi ja kuitenkin sitä opetetaan kouluissa totuutena. Näin luja - ja sokea - voi olla usko.

Tuleekin olemaan erittäin mielenkiintoista seurata kun koko evohuuhaa romutetaan julkisesti. Sinä päivänä ihmetellään tätä pimeää keskiaikaa ja näitä huuhaauskovia höyrypäitä, joiden päätä eivät edes faktat kääntäneet. Siinä taitaa Valtaojan Eskokin punastua, jos silloin vielä elää.

Onko sitten Raamattu oikeassa? Ei tietenkään. Asiaa tutkineelle on selvää, että ihminen on humanoidien harjoittaman geneettisen manipulaation tulos.

Kannattaa lukea esim. seuraavat kirjat: Michael A. Cremo: Human Devolution ja Arthur David Horn: Humanity's Extraterrestrial Origins!
Liittymispäivää kun katsoo, niin eiköhän selviä, että tässä on edessämme ilmiselvä trolli.

Ouspensky P.D. oli venäläisen mystikon G. I. Gurdjieff etevin oppilas. Kymmeniä vuosia sitten luin esim. Ouspenskyn kirjaa ”A New Model of the Universe”, printed 1931. Gurdjieff kävi myöskin Suomessa kauan sitten, ja hänellä taitaa olla oppilaita vieläkin monessa maassa.

http://www.gurdjieff.org/ouspensky.htm

Toistan: Liittymispäivää kun katsoo, niin eiköhän selviä, että tässä on edessämme ilmiselvä trolli.

ja kaiken lisäks toi esko valtaoja on täält turust, jost määki oon kotosin. kyl tää turku suamen tähtitiäde pääkaupunki taitaa olla. ei täält oo pitkä matka tuorlaankaan, joka on suamen suurin teleskooppi.

Juoni
Seuraa 
Viestejä1461
tietäjä
ja kaiken lisäks toi esko valtaoja on täält turust, jost määki oon kotosin. kyl tää turku suamen tähtitiäde pääkaupunki taitaa olla. ei täält oo pitkä matka tuorlaankaan, joka on suamen suurin teleskooppi.

Eikös Valtaoja kuitenkin ole jostain Lapista kotoisin?
...Eikä muuten liity itse aiheeseen pätkääkään.

Retard
Seuraa 
Viestejä28258
Juoni
tietäjä
ja kaiken lisäks toi esko valtaoja on täält turust, jost määki oon kotosin. kyl tää turku suamen tähtitiäde pääkaupunki taitaa olla. ei täält oo pitkä matka tuorlaankaan, joka on suamen suurin teleskooppi.Eikös Valtaoja kuitenkin ole jostain Lapista kotoisin?
...Eikä muuten liity itse aiheeseen pätkääkään.

Korvatunturilta?

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Kemistähän Valtaoja on, sikäli kuin kuuntelin sitä luentoa jota täällä Keminmaassa pidettiin.

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228

Kyllä Esko taitaa olla lähdeviitteidensä perusteella Urantilan pitäjästä kotoisin.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Kuka tuntee Kemin rantaniityt?

"Esko Valtaoja, Minun pohjoiseni

Muutimme Kemistä Sodankylään samana vuonna kun luin Tolkienia ensimmäistä kertaa, niin hitaasti kuin vain pystyin. Kuljin koti-ikävissäni Kitisen ja Jeesiön rantaniityillä, syksyisillä kankailla ja vaarojen rinteillä ja oivalsin yksinäisillä kävelyilläni, että tämä oli myös Tolkienin maisema, jonka halki hobitit vaelsivat kohti etelää.

Esko Valtaoja lähti Sodankylän linja-autoasemalta etelään syksyllä 1969 opiskellakseen tähtitiedettä lapsuutensa sankarin akateemikko Yrjö Väisälän perustamassa Tuorlan observatoriossa Turun yliopistossa. Vaihtelevien elämänvaiheiden jälkeen, pohjakosketuksena kahden vuoden Helsingissä asuminen, hän päätyi Väisäläksi Väisälän paikalle, tähtitieteen professoriksi ja Tuorlan johtajaksi, eikä koskaan päässyt palaamaan takaisin pohjoiseen. Siitä huolimatta hän tuhahtaa edelleenkin halveksivasti, kun turkulaiset juoksevat Aurajoen rannalle revontulia katsomaan."

http://www.kaltio.fi/index.php?685

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat