Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Osaako joku heittää lonkalta kuinka suuri osa päätöksenteosta valtionhallinnon tasolla (esim. paikallishallinto tai eduskunta) perustuu esim. tilastotieteeseen/todennäköisyyslaskentaan ja kuinka suuri osa pelkästään tunteisiin ja mutu-tuntumaan?

Voisiko päätöksenteko valtionhallinnon tasolla olla pelkästään tilastoihin tai todennäköisyyksiin perustuvaa? Mitä siitä seuraisi?

Kommentit (6)

Kanga
Seuraa 
Viestejä1327
Liittynyt26.4.2009
Sleepysilver
Osaako joku heittää lonkalta kuinka suuri osa päätöksenteosta valtionhallinnon tasolla (esim. paikallishallinto tai eduskunta) perustuu esim. tilastotieteeseen/todennäköisyyslaskentaan ja kuinka suuri osa pelkästään tunteisiin ja mutu-tuntumaan?Haluat siis mutupohjaisen arvion siitä, miten suuri osa päätöksenteosta pohjautuu mutu-tietoon ja miten suuri osa kovaan faktaan???

Riso abundat in ore stultorum

Kaikki demokraattinen päätöksenteko perustuu aina suurella todennäköisyydellä mututietoon. Tämä seuraa suoraan määritelmästä.

Wiisas
Seuraa 
Viestejä3197
Liittynyt22.11.2007

Voin vastata kokemuspohjalta:

Kunnisssa virkamiehet valmistelevat asiat tietopohjalta, tilastoihin ja omaan kokemukseensa perustuen. Sitten poliittiset luottamushenkilöt päättävät asiasta joko luottaen valmisteluun, omaan tietoon tai tunteeseen.

Esim. virkamiehen esitys jonkun kyläkoulun lakkauttamiseksi perustuu väestötietoihin ja päätös koulun jatkamisesta perustuu tunteeseen.

Ja se suhde: arvioin 80% tieto - 20% tunne. Se, että tunnepohjaisia päätöksiä vaikuttaa olevan enemmän johtuu asioista. Asiat, joihin liittyy tunne, puhuttavat ja kiinnostavat ja ovat siten enemmän esillä.

"kyllä kaikki vielä iloksi muuttuu"

Kanga

Haluat siis mutupohjaisen arvion siitä, miten suuri osa päätöksenteosta pohjautuu mutu-tietoon ja miten suuri osa kovaan faktaan???Jep, koska aiheesta tuskin on mitään tutkimuksiakaan tehty. Mielestäni tilastotiedettä ja todennäköisyyslaskentaa voisi ottaa näkyvämmin mukaan politiikkaan. Monesti välittyy tosiaan enemmänkin sellainen kuva, että tunteet jyllää ja aiheiden taustalla oleva mahdollinen rationalismi pitää tavallisen tallaajan kaivaa itse esille. Näkisin mielelläni enemmän matemaatikkoja ja tilastotieteilijöitä popularisoimassa politiikkaa ja päätöksentekoa.

Alveron
Seuraa 
Viestejä3639
Liittynyt12.8.2007

Valitettavasti kuivilla tilastoilla ja asiantuntijalausunnoilla ei tehdä politiikasta kansaa kiinnostavampaa.

Sekin pitää sanoa, että aina tullaan tekemään valintoja, jotka voivat olla perustellusti erilaisia, vaikka samat taustatiedot olisivat kaikkilla kaalissa. Johtuu siitä, että parhaasta mahdollisesta lopputuloksesta ei voida läheskään koskaan olla varmoja, kuten myös ennen kaikkea siitä, etteivät kaikki ole samaa mieltä siitä, mikä se paras lopputulos olisi. Näin se vain on. Mutta ei hätä ole niin suuri, tunteet myös motivoivat ihmisiä ottamaan asioista selvää ja olemaan joskus jopa oikeudenmukaisia, eivät ne pelkästään sumenna arvostelukykyä.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat