Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Nanohiukkasten käyttö voi tehdä vedenpuhdistuksesta kaksi kertaa nykyistä tehokkaampaa. Vielä kokeiluvaiheessa oleva menetelmä auttaisi etenkin meriveden puhdistusta.

Amerikkalainen Nano H2O -yhtiö on kehittänyt nanoteknologiaa hyödyntävän vedenpuhdistusmenetelmän. Se toimii aiempaa huomattavasti vähemmällä energialla. Asiasta kertoo MIT:n julkaisema Technology Review.

Merivettä on perinteisesti puhdistettu käänteisen osmoosin avulla eli puoliläpäisevän, pienireikäisen kalvon läpi suodattamalla. Menetelmä ei kuitenkaan ole kovin edullinen, sillä se vaatii paljon energiaa, koska vesi täytyy pakottaa kalvon läpi kovan paineen avulla.

Nano H2O:n menetelmässä kalvoon lisätään korimaisia zeoliittihiukkasia. Hiukkaset ovat halkaisijaltaan alle 200 nanometrin suuruisia, ja suunnilleen kalvon paksuisia. Nanohiukkaset muuttavat kalvon rakenteen vettä imeväksi, jolloin vesi suodattuu sen läpi helpommin.

”Vettä kulkee kalvon läpi kaksinkertainen määrä samalla paineella”, Nano H2O:n perustaja ja toimitusjohtaja Jeff Green selittää.

Greenin mukaan nanomenetelmän käyttö merkitsee käytännössä sitä, että vedenpuhdistuslaitoksissa voitaisiin käyttää 20 prosenttia vähemmän energiaa tai tuottaa 70 prosenttia enemmän vettä samaan hintaan.

Lisääntyneestä imutehostansa huolimatta nanohiukkasin tehostettu kalvo säilyttää tärkeän liansuodatuskykynsä. Juuri suodatuskyvyn heikentyminen on ollut usean aiemmin testatun kalvomenetelmän ongelmana.

Nano H2O:n keksintö tulee tarpeeseen, sillä meriveden käyttöä juomavetenä on lisättävä vesipulan ehkäisemiseksi. Suodatusta rajoittaa nykyään etenkin kallis hinta.
http://www.tekniikkatalous.fi/kemia/article141377.ece

Fysiikan lakien mukaisesti tarvitaan käyttövoimana 1 psi jokaisen 100 mg/l solidin liuenneen aineen käsittelyyn ( poistoon). Psi on paunaa neliötuumaa kohden. Merivedessä on noin 35 000 mg liuenneita kiinteitä aineita litrassa, joten ensimmäisen tuotetun suolattoman vesitipan esiinsaamiseksi vaaditaan 350 psi (24 bar)paine.

Käänteisen osmoosin (RO) laitteet toisaalta käsittelevät sellaista vettä, jossa on liuenneena kiinteitä aineita 6000 mg litrassa tai sitä vähemmän. Tarvittava paine tässä järjestelmässä ensimmäisen tipan esiintuloon on 60 psi (4 bar), jos liuenneena on 6000 mg kiinteitä aineita litrassa.

Osmoosilla saadaan 27 barin paine, meriveden puhdistus käänteisellä osmoosilla vaatii 24 baria.
Jos käytettäisiin osmoosia paineen synnyttämiseen, sillä voitaisiin puristaa jokivettä kalvon läpi, energiaa ei kuluisi kuin nesteiden siirtoon.

Kommentit (3)

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161
Liittynyt1.7.2007

Paljonko muuten tarvitaan pinta-alaa että voidaan kuutio tunnissa puristaa vettä? Jos oikein muista n. 20 tippaa on yksi ml? Paljonko voidaan puhdistaa vettä yhdellä neliön suodattimella ennen kuin pitää jotain tehdä suodattimelle?

toisen polven pilkkuvirhe

sinnipirtti
Paljonko muuten tarvitaan pinta-alaa että voidaan kuutio tunnissa puristaa vettä? Jos oikein muista n. 20 tippaa on yksi ml? Paljonko voidaan puhdistaa vettä yhdellä neliön suodattimella ennen kuin pitää jotain tehdä suodattimelle?En tiedä, tässä jotain suuntaa antavaa tietoa, "Oasyksen mukaan sen menetelmä on tehokkain samanlaista puhdistustapaa hyödyntävistä tekniikoista. Käänteisellä osmoosilla voidaan tällä hetkellä tuottaa puhdasta vettä 0,7–0,9 dollarilla (0,5–0,7 euroa) kuutiometriltä. Oasys arvioi, että sen menetelmällä hinta laskee noin 0,4 dollariin eli 30 eurosenttiin kuutiometriltä. Vettä voitaisiin tuottaa 1 000–10 000 kuutiometriä päivässä. "
http://www.tekniikkatalous.fi/tk/articl ... =-09012009
Tässä ^ on kuitenkin kyse meriveden suodatuksesta, makeaa vettä voidaan puhdistaa samalla paineella moninkertainen määrä.

Veden läpäisyn kummajainen on sen pysyminen kangaspussissa, kunnes koskettaa sitä sormella. Esineellä sitä saa koskettaa huoletta. Kangas on sellaista että tihkusade tulee läpi.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat