Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

author="<a href="http://www.newscientist.com/special/ten-mysteries-of-you">newscientist.com</a>" kirjoitti:

WHAT A STRANGE CREATURE YOU ARE

We belong to a remarkably quirky species. Despite our best efforts, some of our strangest foibles still defy explanation

But as science probes deeper into these eccentricities, it is becoming clear that behaviours and attributes that seem frivolous at first glance often go to the heart of what it means to be human.

1. Blushing

Even Darwin struggled to explain why we would evolve a response that lets others know that we have cheated or lied

2. Laughter

The discovery that laughter is more often produced at banal comments than jokes prompts the question, why did it evolve?

3. Pubic hair

Scent radiator, warmth provider, or chafe protection? The answer to why humans have clumps of hair in private places is still open for debate

4. Teenagers

Even our closest relatives, the great apes, move smoothly from their juvenile to adult life phases – so why do humans spend an agonising decade skulking around in hoodies?

5. Dreams

Today, most researchers reject Freud's belief that dreams are expressions of our unconscious desires – but if that's the case, what are they for?

6. Altruism

People still debate whether humans are genuinely altruistic by nature, but if we are, most agree it doesn't make evolutionary sense

7. Art

Sexual display, learning tool or form of social glue? Art still refuses to be pinned down

8. Superstition

Many of us have superstitions – odd, reassuring habits that make no rational sense – but there may be an underlying reason for such behaviour

9. Kissing

The urge to kiss is not brought about by genes, so why do we find it so pleasurable to share saliva?

10. Nose-picking

Many of us do it, but eating bogeys offers little nutritional reward – could there be a health reason for the unappealing habit?

Kommentit (2)

Tähän samaan syssyyn mennee 12 myyttiä ihmisestä.

author="<a href="http://www.tohtori.fi/?page=6771267&amp;id=3304683">tohtori.fi</a>" kirjoitti:

Todennäköisesti uskot näiden myyttien olevan totta
Hiukset kasvavat kuoleman jälkeen. Sokeri tekee lapsista hyperaktiivisia. Ihmiset käyttävät vain 10 prosenttia aivoistaan. Hämärässä lukeminen pilaa näön.

Oletko koskaan kuullut näitä väittämiä, joita tunnutaan pitävän todistettuina faktoina? Ikävä kyllä olettamus on väärä, sillä nämä kaikki ovat myyttejä. Tohtorit Aaron E. Carrol ja Rachel C. Vreeman tutkivat useita eri lääketieteellisiä myyttejä huomatakseen, että ne ovat täyttä huuhaata.

Kokosimme tohtoreiden tutkimuksia koskettavien New York Timesin artikkelien väittämät yhteen ja valitsimme niistä tunnetuimmat uskomukset. Lue ja ylläty!

1. Vettä pitää juoda vähintään kahdeksan lasillista päivässä
Tälle väittämälle ei ole löydetty tieteellistä todistetta. Nesteitä saa myös esimerkiksi ruoasta, maidosta ja kahvijuomista, joten veden yletön kittaaminen ei ole tarpeellista. Liiallinen juominen voi pahimmillaan johtaa vesimyrkytykseen ja jopa kuolemaan.

2. Sinkuilla on parempi seksielämä kuin naimisissa olevilla
Vaikka sinkkujen elämä ehkä näyttääkin hauskalta, kannattaa muistaa se, että heidän pitää joka kerta etsiä seksikumppani. Itse asiassa naimisissa olevat harrastavat yleensä jopa enemmän kuin sinkut. Eräässä tutkimuksessa 43 prosenttia naimisissa olleista miehistä kertoi harrastaneensa seksiä vähintään kahdesti viikossa, kun taas sinkkumiehistä vain 26 prosenttia oli päässyt peuhaamaan. Naisilla erot olivat samaa luokkaa.

3. Sokeri tekee lapsista hyperaktiivisia
Lukemattomat tutkimukset todistavat, ettei sokerilla ole mitään vaikutusta lasten käyttäytymiseen. Vanhemmat eivät silti usko tätä. Yhdessä tutkimuksessa vanhemmille kerrottiin heidän lastensa saaneen sokerijuomia, jolloin vanhemmat todennäköisemmin ilmoittivat jälkikäteen lastensa ongelmakäyttäytymisestä - todellisuudessa lapset saivat sokerittomia juomia.

4. Sipsin saa dipata kahteen eri dippiin kerralla
Eräässä tutkimuksessa samaa sipsiä dipattiin eri dippeihin ja välillä siitä puraistiin pala. Sama testi tehtiin myös puhtailla sipseillä ja dipeillä. Tämän jälkeen tutkijat mittasivat dippien ja tutkittavien suiden bakteerimäärät. Keskimäärin noin 10 000 bakteeria siirtyi syöjän suusta dippiin, kun kolmesta kuuteen sipsiä kastettiin dippiin useammin kuin kerran.

5. Kun ruoan poimii nopeasti lattialta, sen voi vielä syödä
Tutkijat laittoivat tunnetun viiden sekunnin säännön testiin. Selvisi, että kontaktiaika lattian ja ruoan välillä ei merkitse mitään - ruokaan ehtii silti kertyä suuri määrä bakteereja. Matolle pudonnut ruoka ei kerää yhtä monia bakteereja, mutta sen sijaan siihen tarttuu maton nukkaa.

6. Ihmiset käyttävät aivoistaan vain 10 prosenttia
Tämä sitkeä uskomus on elänyt jo vuosisadan. Useissa tutkimuksissa, joissa tutkittiin niin aivovammaisia ihmisiä, mielikuvitusta kuin aivoja yleensä, todistettiin, että aivoja käytetään huomattavasti enemmän kuin kymmenesosan verran. Mikään aivojen osa ei ole täysin hiljainen ja toimimaton.

7. Hiukset ja kynnet kasvavat kuoleman jälkeen
Hiusten ja kynsien kasvaminen edellyttää hormonaalista toimintaa, joka loppuu kuoleman jälkeen. Hiukset ja kynnet eivät siis voi kasvaa ihmisen kuoltua. Tämän uskomuksen takana saattaa piillä kuolemanjälkeinen kehon kuivuminen, joka saa pehmeät kudokset kutistumaan ja luo illuusion hiusten ja kynsien kasvusta.

8. Ajeleminen saa karvat kasvamaan takaisin nopeammin ja tiheämpinä
Ihokarvat näyttävät kasvavan nopeammin ja jopa lisääntyvän ajelemisen jälkeen, mutta tämä on pelkkä myytti. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että kaikki karvat kasvavat yhtä aikaa. Karvat saattavat näyttää myös tummemmilta, mikä johtuu siitä, etteivät ne ole altistuneet auringonvalolle.

9. Hämärässä lukeminen pilaa näkökyvyn
Tämä myytti todennäköisesti johtuu siitä, että hämärässä lukeminen rasittaa silmiä. Huono valaistus ehkä vaikeuttaa keskittymistä, vähentää räpsyttelyä ja johtaa kuiviin silmiin, mutta se ei tee peruuttamatonta vahinkoa silmille.

10. On pakko ulostaa vähintään kerran päivässä
Tämä on pikemminkin puolitotuus kuin myytti, mutta ei siltikään mikään pakko. Säännöllinen suolitoiminta ehkäisee epämukavaa oloa ja ummetusta, mutta terveen ihmisen ei tarvitse käydä kakkosella joka päivä. Jos ulostaa alle kolme kertaa viikossa, on kyseessä ummetus.

11. Kylmä sää tekee sairaaksi
Tutkimukset osoittavat, ettei kylmyydelle altistuneilla ole sen suurempaa riskiä sairastua flunssaan kuin kellään muullakaan. Myytti johtunee siitä, että kylmä sää pitää ihmiset sisällä, jolloin myös bakteerit pääsevät leviämään paremmin.

12. Suurin osa kehon lämmöstä haihtuu pään kautta
Pään ja lämpöhukan välillä ei ole minkäänlaista erityisyyttä. Lämpö haihtuu tasaisesti mistä tahansa osasta kehoa, jota ei ole suojattu kylmältä.
Mitä tähän kommentoisi. Nämä ovat palstallakin usein keskusteluissa. Ovatpahan nyt kaikki samassa paikassa, kun seuraavan kerran tulee juttua.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat