Seuraa 
Viestejä45973

Mulla oli tossa sellanen Blancco-disketti kovalevyn jyräämistä varten. Ei toiminu enää. Viittiskö joku heittää hyvän vinkin ilmasesta (mielellään USB-tikulle tai disketille asennettavasta) softasta, jolla voi formatoida ja ylikirjottaa koko kovalevyn helposti ja nopeasti?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (14)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Peksa
Luulin, että aiheena oli koulukiusaajan nöyräksi tekeminen.

Samoin..

Erkkimon
Mulla oli tossa sellanen Blancco-disketti kovalevyn jyräämistä varten. Ei toiminu enää. Viittiskö joku heittää hyvän vinkin ilmasesta (mielellään USB-tikulle tai disketille asennettavasta) softasta, jolla voi formatoida ja ylikirjottaa koko kovalevyn helposti ja nopeasti?

Onko vaatimuksia minkälaisella alustalla tämän ohjelman pitäisi toimia? Windows/Dos, Mac vaiko Unix/Linux-maailmassa?

Entäpä haluamasi tiedostojärjestelmä johon levy formatoidaan, täytyykö ohjelman osata formatoida levy fat/fat32/ntfs/ufs/reiser/ext2/ext3, tms. muotoon?

Entäpä ylikirjoitus? Haluatko vain alustaa levysi uusiokäyttöön, vai pitääkö se turvallisuussyistä ylikirjoittaa?

Ainakin Gpartedilla onnistuu formatoinnin lisäksi myös osioiden luonti, siirto, poisto ja koon muuttaminen. Ylikirjoituksesta en tiedä. Gpartedia voi käyttää ainakin CD-levyltä ja USB-tikulta. Flopylle ei taida mennä.

http://gparted.sourceforge.net/

Toinen vaihtoehto on Partition Logic, jonka saa myös floppy-levykkeelle. Tätä en ole itse käyttänyt mutta sitä on kehuttu.

http://partitionlogic.org.uk/

IsoJussi
Darik's Boot and Nuke

Ääni tälle, etenkin jos on tarkoitus ylikirjoittaa datat.

Ei sitä laittomuuksia harrastaa tarvi, riittää että on myymässä kiintolevynsä pois tai luovuttamassa sen jollekin uusiokäyttöön.

Joo, toi DBAN vaikuttaa just oikeenlaiselta softalta. Viinankylväjä, lähes kaikki firmat joutuvat hävittämään koviksensa aika perusteellisesti, koska niillä on usein luottamuksellista tietoa - usein ihan siltä varalta, jos siellä vaikka sattuisi olemaan.

Linuxilla toi homma tosiaan ois onnistunu multa helposti, mutta täällä ei oo Linuxeja. Eli paras ois stand-alone, millanen toi DBAN vaikuttais olevan. Alustalla ei siis väliä. Kunhan saa bitit oikeasti solmuun.

Viinankylväjä
Seuraa 
Viestejä476
Erkkimon
Joo, toi DBAN vaikuttaa just oikeenlaiselta softalta. Viinankylväjä, lähes kaikki firmat joutuvat hävittämään koviksensa aika perusteellisesti, koska niillä on usein luottamuksellista tietoa - usein ihan siltä varalta, jos siellä vaikka sattuisi olemaan.Tiedän kyllä, olin mikrotuessa duunissa muutama vuosi sitten, Blancolla tyhjentelin silloin koneita. Oletin, että teet omalle koneellesi, koska yrityksillä on yleensä kopiot ohjelmistaan. No, ehkä Blancco on niin harvoin käytetty pikkuohjelma.

Mitä muuten datalle tapahtuu, kun kovalevy formatoidaan? Vapauttaako se vain kaikki bitit käytöstä? Muistaakseni formatoidun aseman tiedostoja ei tavallisella palautusohjelmalla pystynyt palauttamaan.

Voi kärsimys, kone ei buuttaa myöskään DBAN:lla. Käsittääkseni tiedostojärjestelmän johonkin osaan merkitään, että nämä ja nämä sektorit ovat vapaita kun tiedostot poistetaan eli niille voidaan kirjoittaa. Formatoinnin jälkeen koko osio on luonnollisesti edellämainitun kaltaisessa tilassa. Ykköset ja nollat sinänsä pysyvät entisellään. Siks levy pitää ylikirjottaa, että data todella häviää.

Eli kun kovo formatoidaan, sinne (ilmeisesti alkuun) kirjotetaan tiedostojärjestelmä eli ohjeet, miten dataa luetaan levyltä. Sen jälkeen on tila datalle, joka vapautetaan kirjoitettavaksi. Vähän mutua, mutta uskoisin että ihan paikkansapitävää sellaista.

Palautusohjelmia en oo joutunu tai päässy käyttämään, joten niistä en juuri osaa sanoa mitään mainitsemisen arvoista.

Viinankylväjä
Mitä muuten datalle tapahtuu, kun kovalevy formatoidaan? Vapauttaako se vain kaikki bitit käytöstä? Muistaakseni formatoidun aseman tiedostoja ei tavallisella palautusohjelmalla pystynyt palauttamaan.

Ns. pikaformatointi tapahtuu tyhjentämällä TOC (Table Of Contents), eli hukataan vain kaikki tiedot siitä, mitä levyllä on ja missä. Itse dataan ei siis kosketa lainkaan.

Seuraava vaihtoehto on alustaa koko levy, eli luodaan tiedostojärjestelmä ja merkitään alueet vapaiksi käyttöön ja voidaan myös tarkistaa että levy on ehjä joka kohdasta.

Ja sitten tietysti voidaan ylikirjoittaa levy useaan kertaan eri tavoin.

Erkkimon, miksei buuttaa? Oletko tehnyt buuttaavan levyn ja onko levyasema priorisoitu BIOS:ssa ennen kiintolevyä?

Asensin DBAN:in USB-tikulle sillä binäärillä, jonka DBAN:in SF-sivuilta voi ladata. Teoriassa se kai on buuttaava. Valitsin buuttimenussa vaihtoehdon "USB flash drive", mut se jäi siihen jäätämään ihan innoissaan. Eli se jumittu jo buuttimenuun. Ei tullu kernelipaniikkeja tai muuta vastaavaa. Liekkö kerneli lähteny käyntiin ollenkaan. :O

Mut nyt lähen viikonlopun viettoon ja jatkan projektia ensi viikolla! Kiitos kaikille apunsa antaneille!

Erkkimon
Asensin DBAN:in USB-tikulle sillä binäärillä, jonka DBAN:in SF-sivuilta voi ladata. Teoriassa se kai on buuttaava. Valitsin buuttimenussa vaihtoehdon "USB flash drive", mut se jäi siihen jäätämään ihan innoissaan. Eli se jumittu jo buuttimenuun. Ei tullu kernelipaniikkeja tai muuta vastaavaa. Liekkö kerneli lähteny käyntiin ollenkaan. :ODBAN:n sivuilta kohdasta "Help":
Recreate your DBAN boot media and try a second time. The most frequent reason for a DBAN problem is a bad floppy disk, bad CD-R, bad DVD-R, or non-bootable USB flash drive.Oletko varma, että koneesi suostuu buuttaamaan USB-asemalta? On tullut joskus vastaan pari tapausta, jossa ei ole onnistunut USB-buuttaus.

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081

Tietty, jos koneessa olisi oikea käyttis noiden mikkisoftan riesojen sijaan, voisi vain klikata raksin kohtaan "formatoi 35 kertaa". Tällöin mäkki kirjoittaa levyn yli 35 kertaan ja luulisin, ettei alkuperäistä tietoa saa kovinkaan helposti pelastettua. Ja voihan operaation toistaa halutessaan niin monesti, kuin vain aikaa ja haluja foliohatun alta löytyy.

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Joo, kaikilla koneilla ei USB-muistilta buuttaaminen onnistu, helpoin vaihtoehto on varmaankin yrittää seuraavaksi CD:llä tai flopylta.

Ei se vaan suostunu buuttaamaan. Tikku oli kyllä ihan okei. Voi olla, ettei DBAN:in beta-versio pelannu oikein; piti käyttää betaa kun oli AMD:n prossu. Asensin tikulle Ubuntun LiceCD:n. Ajattelin raportoida, jos jollakulla on samaa ongelmaa. Kerron ratkaisuni.

Väsäsin Ubuntun Live-CD:n muistitikulle unetbootinilla, jonka laitoin wipe-ohjelman debin tikulle. Buuttasin koneen tikulta ja asensin wipen tikulta sijainnista /cdrom/wipe*. Avasin gpartedin, poistin kaikki osiot ja jyräsin sisällön sileäksi komennolla wipe /dev/sda. Jos joku näitä ohjeita käyttää, niin laite- tai osioiedosto tulee korvata omaa tilannetta vastaavalla laite- tai osiotiedostolla, eli se voi olla vaikka /dev/hda. Ehkä tästä on vielä jollekulle apua.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat