Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Uusimmassa Tiede -lehdessä (8/2009, toim. Ruukki) oli artikkeli ihmisistä, joilla on ns. rähinäviina -geenit. Humalassa aggressiivisesti toimineilla rikollisilla todettiin vähemmän lihassokeria kuin verrokeilla. Tämä tieto kuulemma auttaa humalaväkivallan ehkäisyyn, koska sokeriaineenvaihdunnan vajetta voidaan hoitaa lääkkeillä.
Psykiatrian professori Jari Tiihosen mukaan tepivä lääke on mm. litium.

Litium on vanha psyykelääke, jossa on kuitenkin paljon haittoja ja se on maksatoksinen, niin että verikokeissa pitää käydä säännöllisesti. Litiumilla voi myös helposti saada yliannostuksen, joten epäilen tuollaisen lääkkeen sopivuutta alkoholin takia syrjäytyneelle ihmiselle.

Mitä muita keinoja on hoitaa sokeriaineenvaihdunnan vajetta? Jutussa mainittiin sinkki, keksiikö keskustelupalstan ravitsemusintoilijat muita vaihtoehtoja?

Osaako joku selittää tarkemmin, mitä on sokeriaineenvaihdunnan vajavuus? Onko tällaisella henkilöllä siis päinvastainen tilanne kuin ihmisellä, jolla on sokeriarvot koholla?

Parasta tietysti olisi, ettei tuollaiset ihmiset joisi lainkaan. Yksinkertainen ratkaisu.

Kommentit (5)

En tiedä tästä mitään, mutta Hannu Lauerma puhui ilmiöstä taannoin useammassakin yhteydessä. Ei noin monimutkaisesti, vaan sanoi, että useilla humalaväkivaltaan taipuvaisilla verensokerit laskevat liian alas. Hoitona siihen oli, että muistaisi syödä myös alkoholinkäytön yhteydessä (mahtoikohan mainita ruisleivän tai jonkun muun esimerkiksi?). Kannattaisikohan alkaa tarjoilemaan Siripiri-tabletteja ensihoidoksi uhkaaville ihmisille nakkikioskijonoissa?

Tuossa jotakin lyhyesti.
http://yle.fi/uutiset/teksti/kotimaa/20 ... 42450.html

o
Tarkoitetaanko tuolla mahdollisesti hypoglykemiaa?Luultavimmatusti tarkoittaa.

Snagarille mennään yleensä kun on nälkä, vaikka voihan sillä olla jotakin sosiaalistakin funktiota. Sitku siellä joutuu jonottamaan humalassa ja nälässä niin soppa on valmis. Ei tarvitse olla mitään erityisiä geenejä, kun alkaa potuttaa? Pampam Paulin taikakaulin ja sitä safkaa äkkiäääää

Sokerivajeeseen ei kannattais mähkiä silkkaa sokeria, koska se nostaa verensokerin nopeasti ja korkealle, mutta tasot tippuvat katalasti lähtötasoa vielä alemmalle tasolle suht. äkisti. Ruis - no kokojyväinen ehkä ok, jos kykenee sitä syömään. Mistäs löydät 100% ruista muuten?

Monessa hiilaripommissa on mukavasti kuituja, tulee mieleen punajuuri. Sitä narskiessa snagarijonossa voisikin olla mukavaa: "Älkää lyökö, mulla on jo värit päällä..."

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210
Liittynyt2.6.2005

Jännittävää sikäli, että täysin selvin päin nälkäkiukku on tuttu asia, mutta ne harvat kerrat kun olen humalassa ollut en ole sitä rähinäviinaa ikinä saanut.

Hitaita hiilareita kai sitten pitäisi tarjota kaikissa ryyppälöissä.

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Miss Baker
Sokerivajeeseen ei kannattais mähkiä silkkaa sokeria, koska se nostaa verensokerin nopeasti ja korkealle, mutta tasot tippuvat katalasti lähtötasoa vielä alemmalle tasolle suht. äkisti. Ruis - no kokojyväinen ehkä ok, jos kykenee sitä syömään. Mistäs löydät 100% ruista muuten?En tiedä kuin yhden henkilön kaveripiiristä, joka on kova syömään karkkia tuubassa. Minulle ei kyllä makea maistu kuin ehkä kuivahkon siiderin muodossa. Baari-illan päätteeksi himoan saada suolaista ja rasvaista apetta.

väläys
Osaako joku selittää tarkemmin, mitä on sokeriaineenvaihdunnan vajavuus? Onko tällaisella henkilöllä siis päinvastainen tilanne kuin ihmisellä, jolla on sokeriarvot koholla?Yksi osasyy saattaa olla nestevajaus, jonka seurauksena solujen energiantuotanto ei välttämättä toimi niin tehokkaasti kuin silloin, kun ei ole humalassa.

Niin kuin yllä jo mainitsin, itse himoan jotain suolaista ja se varmasti johtuu siitä, että on tarve saada korjattua syntynyt nestevajaus. Jossain vaiheessa iltaa, kun juominen on jatkunut pitkään, kalja ei enää pidäkään kylläisenä, vaikka siitä löytyy hiilihydraatteja ja tilanne menee siihen, että oluen juominen pitää nälkää yhtä hyvin kuin normaalisti veden juominen. Nälkä siis tulee takaisin noin 15-30 minuutin välein.

Välttääkseni kaatokännin tai ärtymyksen, on yleensä pakko lähtä hakemaan sapuskaa ja mahdollisimman nopeasti, ennen kuin kiukku iskee päälle. Yleensä suuntaan suoraan kotia, jos ruokapaikkojen jonot ovat aivan liian pitkät.

Nyt varmaan kaivattaisiin nimimerkki Mei longin kaltaisia biologeja selittämään solujen toimintaa tarkemmin. Olisikohan niin, että alkoholin juomisen aikana solujen ATP-varastot tyhjenevät tehokkaammin, johtuen siitä, että väsymystä on vaikeampi huomata?

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat